Geld aanhouden op een bankrekening

In 2020 zal de mogelijkheid worden aangeboden om niet-belegde gelden aan te houden bij onze partner flatex Bank, een Duitse gereguleerde bank. Uw geld zal bewaard worden op een aparte bankrekening met uw eigen persoonlijke IBAN. Uw bankrekening wordt direct gekoppeld aan uw bestaande DEGIRO-rekening.

Bewaren van niet-belegde gelden

DEGIRO is geen bank maar een beleggingsonderneming. In Nederland mogen beleggingsondernemingen niet zelf geld van klanten aanhouden. Zodoende geeft u op het moment dat u klant wordt bij DEGIRO een doorlopende order om alle niet-belegde gelden onder te brengen in een geldmarktfonds.

Wij zullen deze structuur stapsgewijs vervangen door een persoonlijke bankrekening op uw naam bij een gereguleerde bank. Uw geld zal bewaard worden op een aparte persoonlijke bankrekening met uw eigen nieuwe IBAN. Hiervan wordt een bedrag tot € 100.000 door het Duitse depositogarantiestelsel (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken)gegarandeerd. Uw nieuwe IBAN wordt direct gekoppeld aan uw bestaande DEGIRO-rekening. U kunt deze rekening niet gebruiken andere bankzaken, slechts enkel voor het bewaren van geld zodat u het kunt gebruiken voor beleggingen in uw DEGIRO account.

Change comparison

Previous set up
Uninvested cash held in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegde gelden aangehouden in Bankrekeningen (flatex Bank)
Type Bankrekening (IBAN)

Gefaseerd uitrollen van bankrekeningen

Tijdens augustus 2020 zal de mogelijkheid om geld aan te houden op een persoonlijke bankrekening bij flatex Bank gefaseerd worden uitgerold. De verwachting is dat tegen het einde van 2020 de meeste klanten de mogelijkheid zullen hebben om een persoonlijke bankrekening aan hun DEGIRO account te koppelen. Tijdens deze overgangsfase is het mogelijk dat nieuwe klanten eerst nog van de geldmarktfondsen gebruikmaken en later kunnen overstappen naar een persoonlijke bankrekening.

Wanneer is uw bankrekening beschikbaar?

Wij zullen u per e-mail informeren wanneer het mogelijk is om een bankrekening aan te maken en een IBAN te ontvangen.Het enige wat u hoeft te doen, is het online formulier invullen dat bij het inloggen op het DEGIRO platform beschikbaar wordt gesteld. Het invullen van dit formulier zal slechts enkele minuten van uw tijd in beslag nemen.

Wat gebeurt er met de geldmarktfondsen?

Tezamen met de introductie van persoonlijke bankrekeningen zal de mogelijkheid om geld aan te houden via geldmarktfondsen gefaseerd worden gestopt. Wij zullen de exacte datums en details op een later stadium per e-mail communiceren.

Aangezien in eerste instantie alleen EUR bankrekeningen zullen worden aangeboden, zult u voor andere valuta gebruik blijven maken van geldmarktfondsen. Wij zullen u informeren zodra bankrekeningen in andere valuta beschikbaar zullen zijn.

Let wel, het compensatiebeleid van DEGIRO inzake de negatieve rentes van het geldmarktfonds zal stoppen nadat u 45 dagen de mogelijkheid heeft gehad om een bankrekening te openen en niet van deze mogelijkheid gebruik heeft gemaakt.

Vergelijking veranderingen

Oude structuur
Niet-belegde gelden aangehouden in Morgan Stanly Liquidity Fund of Fundshare Cash Fund
Type Geldmarktfonds
Nieuwe structuur
Niet-belegde gelden aangehouden in Cash Accounts (flatex Bank)
Type Bankrekening (IBAN)

" Wij zullen u per e-mail informeren wanneer het mogelijk is om een bankrekening aan te maken en een IBAN te ontvangen."

Negatieve rentes en compensatie

Een bankrekening is een veilige en effectieve maniet om niet-belegde gelden aan te houden die gekoppeld zijn aan uw DEGIRO account. Al het geld dat u aanhoudt in een bankrekening kan direct worden gebruikt voor zowel beleggingen als marginverplichtingen in uw DEGIRO account.

Net als bij de geldmarktfondsen hebben de bankrekeningen een keerzijde, namelijk de negatieve rentes. In eerste instantie zullen er alleen EUR bankrekeningen worden aangeboden. De rente van flatex Bank voor EUR bankrekeningen is momenteel -0.50% op jaarbasis (juli 2020).

Met betrekking tot de negatieve rente voor de bankrekeningen zal DEGIRO een vergelijkbaar compensatiebeleid hanteren in vergelijking met de geldmarktfondsen. De negatieve rente zal als volgt door DEGRIO op een vrijwillige basis gedeeltelijk worden gecompenseerd:

 • Alleen de negatieve rentes over de eerste €2,500 aangehouden op bankrekeningen zal worden gecompenseerd. De negatieve rentes over bedragen hoger dan het bovenstaande bedrag zullen niet worden gecompenseerd.

  Voorbeeld

  U heeft €3,000 op uw persoonlijke bankrekening, met een rente van -0.50% op jaarbasis. De negatieve rente van €12.50 op jaarbasis als gevolg van de eerste €2,500 op uw bankrekening zal door DEGIRO worden gecompenseerd. Dit betekent dat u de negatieve rente van €2.50 op jaarbasis over de overige €500 zal moeten dragen.

 • Indien u over een periode van 60 dagen €350 euro of meer aan transactiekosten heeft betaald, dan wordt u gecompenseerd over een bedrag van €100.000 op uw bankrekening. Dit wordt maandelijks bekeken.

  Voorbeeld

  U heeft €50,000 op uw persoonlijke bankrekening, met een rente van -0.50% op jaarbasis. Echter heeft u €350 aan transactiekosten betaald over een periode van 60 dagen. Zodoende zal DEGIRO de negatieve rente van €250 op jaarbasis vergoeden.

Voor de bankrekeningen zijn en geen in-, uitstapkosten of andere kosten.

Over flatex

Dat DEGIRO zelf geen bank is, betekent niet dat wij niet met een bank kunnen samenwerken. In flatex Bank, een onder toezicht staande Duitse bank met een vergunning sinds 2005, hebben wij de perfecte partner gevonden. flatex Bank heeft €14 miljard aan vermogen onder beheer (juli 2020). ).

Uw gelden worden gewaarborgd door het Duitse depositogarantiestelsel. flatex bank is namelijk berschermd door het Duitse depositogarantiestelsel voor private banken (Entschädigungseinrichtung deutscher Banken). Dit depositogarantiestelsel beschermt een bedrag tot maximaal €100,000 per klant. Meer informatie over dit onderwerp kunt u hier terugvinden.

In december 2019 hebben DEGIRO en flatex de plannen aangekodigd om de meest toonaangevende broker van Europa te worden na de overname van DEGIRO door flatex. De overname van de aandelen is goedgekeurd door de Nederlandse toezichthouder. De aanvraag voor de benodigde Verklaring van Geen Bezwaar is in februari 2020 ingediend en in juli 2020 ook toegekend. Beide brokers zullen nog steeds met hun eigen naam en met hun eigen platform verder opereren, onder de flatex groep.

flatex Bank AG staat onder toezicht van de Duitse toezichthouder de BaFin (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Klik hier voor meer informatie over de BaFin.

Veelgestelde vragen

Zodra u uw persoonlijke flatex bankrekening met unieke IBAN heeft geopend, stort u geen geld meer storten naar Stichting DEGIRO. U kunt alleen geld overmaken naar uw peroonlijke IBAN bij flatex. Meer informatie over het storten van gelden naar uw DEGIRO account kunt u terugvinden wanneer u inlogt op het platform van DEGIRO. Mocht u onverhoopt toch een overboeking hebben gedaan naar de bankrekening van Stichting DEGIRO, dan krijgt u dit bedrag teruggestort.

Vanaf het moment dat u een bankrekening heeft bij flatex is het niet meer mogelijk om een tweede tegenrekening te koppelen. Dit betekent zodoende dat u enkel uw primaire tegenrekening kunt gebruiken voor stortingen en ontrekkingen. U kunt u primaire tegenrekening maximaal drie keer per twaalf maanden wijzigen. Meer informatie kunt u terugvinden in uw account.Wanneer u geld overmaakt van een niet-geregistreerde rekening, wordt het geld binnen drie werkdagen naar u teruggestuurd.

Het blijft mogelijk om gelden ín meerdere valuta’s aan te houden. Aangezien in eerste instantie alleen EUR bankrekeningen zullen worden aangeboden, zult u voor andere valuta’s gebruik blijven maken van geldmarktfondsen. Wij zullen u informeren zodra bankrekeningen in andere een valuta beschikbaar zullen zijn.

Nee, er worden geen kosten in rekening gebracht voor het aanhouden van een bankrekening of het storten of opnemen van geld. Let wel, een EUR bankrekening gepaard gaat met een negatieve rente van 0,50% op jaarbasis (juli 2020). Meer informatie over de compensatie voor de negatieve rente kunt u terugvinden boven deze pagina onder “Negatieve rente en compensatie”.

Nee, uw kunt de flatex bankrekening alleen gebruiken voor het bewaren van gelden inzake uw DEGIRO account.p>

Nee, dat is niet mogelijk. Zodra de bankrekeningen beschikbaar worden gemaakt, zal gefaseerd afescheid worden genomen van de geldmarktfondsen.p>

Dit betekent dat het in de toekomst niet langer mogelijk zal zijn om geld aan te houden via geldmarktfondsen. Wij zullen de exacte datums en details op een later stadium per e-mail communiceren. Indien u nog steeds niet-belegde gelden aanhoudt in uw DEGIRO account, dan dient u enkel het online formulier te voltooien om een bankrekening te openen.

IDEAL
Start vandaag nog met beleggen.
Start vandaag nog
met beleggen.
 • Tegen ongekend lage tarieven.
 • Met uitgebreide tools, mogelijkheden en service.
 • Wereldwijd. Altijd en overal.
 • Veilige structuur.
 • Ongekend lage tarieven.
 • Uitgebreide tools, mogelijkheden en service.
 • Meer dan 50 beurzen, wereldwijd.
 • Veilige structuur.

Partners & providers

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.