Wanneer een bedrijf een (reverse) stock split (aandelensplitsing) uitvoert, verhoogt (of verlaagt) zij het aantal uitstaande aandelen. Zij doen dit zonder nieuwe aandelen uit te geven en zonder het totale aandelenkapitaal te verhogen (of te verlagen). Een aandelensplitsing heeft een verhouding die aangeeft hoeveel nieuwe aandelen er voor elk oud aandeel zullen bestaan.
Bijvoorbeeld bij een aandelensplitsing met een verhouding van 2:1, krijgt de aandeelhouder twee aandelen voor elk aandeel dat hij in zijn bezit heeft.
Waarom voeren bedrijven stock splits door?
Een mogelijk doel van een aandelensplitsing is het verhogen van de liquiditeit van het aandeel. Bedrijven geven aandelensplitsingen uit om de nominale waarde van één aandeel te verminderen (of te verhogen). Het totale aandelenkapitaal wordt verdeeld over meer (of minder) aandelen, waardoor de waarde van een aandeel daalt (of stijgt). Een lagere (of hogere) aandelenprijs kan de toegankelijkheid of wenselijkheid van een belegging in dat bedrijf verbeteren, wat zou betekenen dat meer mensen de aandelen kunnen verhandelen, waardoor de liquiditeit toeneemt.
Wat is een reverse stock split?
Dit is het tegenovergestelde van een "gewone" aandelensplitsing: in plaats van één aandeel te splitsen in verschillende stukken, worden meerdere aandelen samengevoegd tot één. Dit resulteert in een stijging van de aandelenkoers in plaats van een daling, terwijl het totale aandelenkapitaal niet verandert.
Moet ik iets doen?
Een (omgekeerde) aandelensplitsing is een verplichte corporate action. Dit betekent dat de aandeelhouders van het bedrijf waarvan de aandelen worden gesplitst, geen keuze hebben om aan de splitsing deel te nemen. Er is dus geen actie van de aandeelhouders vereist.
Voorbeelden
Aandelensplitsingen komen vaak voor. Zo hebben we in augustus 2022 een aandelensplitsing gezien voor Tesla (3-voor-1). Ook Apple heeft in zijn geschiedenis verschillende aandelensplitsingen uitgevoerd en ons eigen aandeel is in augustus 2021 ook gesplitst in een 4-voor-1 verhouding.
Niet alle bedrijven splitsen hun aandelen wanneer hun aandeel een bepaalde prijs bereikt. De A-shares van Berkshire Hathaway zijn nooit gesplitst, dit ondanks dat de prijs van het aandeel het duurste aandeel ter wereld is dat tot $450.000 per aandeel is verhandeld.
Deze voorbeelden dienen slechts ter informatie. Dit mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies.