Aandelen ABM AMRO kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ABM AMRO, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van ABN AMRO

ABN AMRO Bank N.V. komt voort uit de fusie van ABN AMRO en Fortis die tot stand werd gebracht tijdens de kredietcrisis van oktober 2008. Om de financiële stabiliteit te waarborgen, werd de bankinstelling in diezelfde periode genationaliseerd en kwam daarmee in handen van de Nederlandse Staat. De Nederlandse overheid en het ministerie van Financiën hebben vanaf het moment van de nationalisatie wel benadrukt dat deze investering in een commerciële bank tijdelijk zou zijn. ABN AMRO zou op termijn weer verkocht worden omdat privatisering een positieve uitwerkieng op de concurrentie in de banksector zou hebben. Dit is dan ook gefaseerd in gang gezet, wat ertoe heeft geleid dat vandaag de dag 43% van de aandelen weer op de beurs verkocht is.

De beursgang van ABN AMRO

Ticker ABN - ISIN NL0011540547

ABN AMRO aandelen worden sinds 20 november 2015 genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Op 27 oktober 2015 kondigden NL Financial Investments (de stichting die de aandelen van ABN AMRO voor de Nederlandse staat beheert) en ABN AMRO de ‘intention to float’ van ABN AMRO aan. Dit is het officiële persbericht waarin de bank haar voornemen om naar de beurs te gaan bekendmaakte. ABN AMRO Group N.V., Deutsche Bank en Morgan Stanley werden aangesteld als de begeleidende banken bij de beursgang van ABN AMRO. Zij bepaalden tevens de introductieprijs van het aandeel . Op 20 november 2015 werden 188 miljoen certificaten (20% van het totaal) van ABN AMRO aandelen naar de beurs gebracht. Met een introductiekoers van €17,75 per aandeel, kwam de totale waarde van de bank uit op €16,7 miljard. De overheid bleef aandeelhouder van de resterende certificaten, maar bouwt haar belang geleidelijk af. NL Financial Investments is opgericht met het oog op een transparante belangenscheiding en een niet-politieke, zakelijke governance van ABN AMRO. Voorafgaand aan de beursgang hadden De Nederlandse Bank en de Europese Centrale Bank een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

Bedrijfsstrategie en toekomst van ABN AMRO

ABN AMRO wil zichzelf graag verbeteren en bijdragen aan een betere wereld. Onder de noemer ‘A personal bank in the digital age’ heeft ABN AMRO een op de toekomstgerichte strategie ontwikkeld. De bank heeft een aantal focusgebieden vastgesteld, segmenten van de markt waar extra aandacht aan wordt gegeven. Tevens heeft de bank besloten zich grotendeels terug te trekken uit de niet goed renderende en risicovolle zakelijke markten buiten Europa.

Kernpunten strategie 2021 van ABN AMRO:

  • Accent op duurzaam en verantwoord ondernemen en intensivering van het bestrijden van financiële criminaliteit (afdeling ‘Know Your Customer’)
  • Geografische focus op Nederland en Noordwest-Europa
  • Volledig digitaliseren van werkprocessen en verkleinen van producten- en dienstenaanbod
  • Verhoging marktaandeel bij mkb-bedrijven (nieuwe cliënten werven en verkoop van meer producten en diensten per cliënt)
  • Verhoging marktaandeel in hypotheekmarkt

ABM AMRO wil voor €700 miljoen in de kosten snijden, onder meer door:

  • Het schrappen van 2700 van de 18000 arbeidsplaatsen (15% van het personeelsbestand, deels in Nederland)
  • Het verkopen van het Gustav Mahler-hoofdkantoor in Amsterdam en een deel van het pand als kantoorruimte huren.

Kwartaalcijfers ABN AMRO

In het vierde kwartaal van 2020 heeft ABN AMRO een omzet behaald van €1,8 miljard; een afname van €301 miljoen (14%) ten opzichte van dezelfde periode in 2019. ABN AMRO boekte dat kwartaal een bescheiden winst van €54 miljoen.

Jaarcijfers ABN AMRO

ABN AMRO heeft in 2020 op jaarbasis een verlies geleden van €45 miljoen. In het jaar 2019 boekte de bank €2,0 miljard winst. De resultaten van ABN AMRO zijn in 2020 negatief beïnvloed door de lage rentestand en hieruit voortvloeiende lage renteopbrengsten en de economische gevolgen van de COVID-19-crisis. Met name in het eerste halfjaar werden veel verliezen geleden. Dat kwam door toevoegingen aan de stroppenpot (voorzieningen) om mogelijke verliezen vanwege de coronapandemie op te vangen. In totaal heeft de bank hiervoor nu €2,3 miljard gereserveerd. Aan 90.000 klanten is uitstel van aflossing en rentebetaling verleend. Ook is ingecalculeerd dat een deel van de leningen mogelijk niet worden terugbetaald.

Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat de bank verlies lijdt over een heel jaar gezien. De laatste keer dat ABN AMRO een jaar met een nettoverlies afsloot was in 2010. Toen kwam de bank onder de streep €414 miljoen tekort.

ABN AMRO verwacht dat de bank zich in 2021 onder een gunstiger economisch klimaat geleidelijk zal herstellen. De nieuwe strategie en de hoge kostenbesparingen moeten hier ook aan bijdragen. Het door onafhankelijke analisten gegeven koersdoel voor het aandeel ABN AMRO is licht positief tot positief.

Dividend van ABN AMRO

Het dividendbeleid van ABN AMRO is vanaf 2018 gebaseerd op een uitkeringsratio van 50% van de winst. Aanvullende uitkeringen worden overwogen wanneer het kapitaal binnen of boven het doelbereik ligt, mede afhankelijk van wettelijke en commerciële overwegingen. In 2019 bedroeg het interimdividend €0,60 per aandeel. Over 2020 keert ABN AMRO geen dividend uit.

BoekjaarType dividendPer aandeel (EUR)
2019Interimdividend0,60
2018Slotdividend0,80
2018Interimdividend0,65

Houders van certificaten van gewone aandelen ABN AMRO kunnen ervoor kiezen dividend te herbeleggen in nieuwe certificaten via een dividend-herbeleggingsprogramma.

ABN AMRO aandelen kopen

Wilt u beleggen in ABN AMRO? Zou het toevoegen van aandelen ABN AMRO bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Houd daarnaast rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 externe handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in ABN AMRO bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: corporate website ABN AMRO, kwartaalverslag ABN AMRO, NRC, Financieel Dagblad.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.