ABM AMRO aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ABM AMRO en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers ABM AMRO

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van ABN AMRO

ABN AMRO Bank N.V. komt voort uit de fusie van ABN AMRO en Fortis die tot stand werd gebracht tijdens de kredietcrisis van oktober 2008. Om de financiële stabiliteit te waarborgen, werd de bankinstelling in diezelfde periode genationaliseerd en kwam daarmee in handen van de Nederlandse Staat. De Nederlandse overheid en het ministerie van Financiën hebben vanaf het moment van de nationalisatie wel benadrukt dat deze investering in een commerciële bank tijdelijk zou zijn. ABN AMRO zou op termijn weer verkocht worden omdat privatisering een positieve uitwerkieng op de concurrentie in de banksector zou hebben. Dit is dan ook gefaseerd in gang gezet, wat ertoe heeft geleid dat vandaag de dag 43% van de aandelen weer op de beurs verkocht is.

De beursgang van ABN AMRO

Ticker ABN - ISIN NL0011540547

ABN AMRO aandelen worden sinds 20 november 2015 genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Op 27 oktober 2015 kondigden NL Financial Investments (de stichting die de aandelen van ABN AMRO voor de Nederlandse staat beheert) en ABN AMRO de ‘intention to float’ van ABN AMRO aan. Dit is het officiële persbericht waarin de bank haar voornemen om naar de beurs te gaan bekendmaakte. ABN AMRO Group N.V., Deutsche Bank en Morgan Stanley werden aangesteld als de begeleidende banken bij de beursgang van ABN AMRO. Zij bepaalden tevens de introductieprijs van het aandeel . Op 20 november 2015 werden 188 miljoen certificaten (20% van het totaal) van ABN AMRO aandelen naar de beurs gebracht. Met een introductiekoers van €17,75 per aandeel, kwam de totale waarde van de bank uit op €16,7 miljard. De overheid bleef aandeelhouder van de resterende certificaten, maar bouwt haar belang geleidelijk af. NL Financial Investments is opgericht met het oog op een transparante belangenscheiding en een niet-politieke, zakelijke governance van ABN AMRO. Voorafgaand aan de beursgang hadden De Nederlandse Bank en de Europese Centrale Bank een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

Bedrijfsstrategie en toekomst van ABN AMRO

ABN AMRO wil zichzelf graag verbeteren en bijdragen aan een betere wereld. Onder de noemer ‘A personal bank in the digital age’ heeft ABN AMRO een op de toekomstgerichte strategie ontwikkeld. De bank heeft een aantal focusgebieden vastgesteld, segmenten van de markt waar extra aandacht aan wordt gegeven. Tevens heeft de bank besloten zich grotendeels terug te trekken uit de niet goed renderende en risicovolle zakelijke markten buiten Europa.

Kernpunten strategie 2021 van ABN AMRO:

  • Accent op duurzaam en verantwoord ondernemen en intensivering van het bestrijden van financiële criminaliteit (afdeling ‘Know Your Customer’)
  • Geografische focus op Nederland en Noordwest-Europa
  • Volledig digitaliseren van werkprocessen en verkleinen van producten- en dienstenaanbod
  • Verhoging marktaandeel bij mkb-bedrijven (nieuwe cliënten werven en verkoop van meer producten en diensten per cliënt)
  • Verhoging marktaandeel in hypotheekmarkt

ABM AMRO wil voor €700 miljoen in de kosten snijden, onder meer door:

  • Het schrappen van 2700 van de 18000 arbeidsplaatsen (15% van het personeelsbestand, deels in Nederland)
  • Het verkopen van het Gustav Mahler-hoofdkantoor in Amsterdam en een deel van het pand als kantoorruimte huren.

Kwartaalcijfers ABN AMRO

In het vierde kwartaal van 2020 heeft ABN AMRO een omzet behaald van €1,8 miljard; een afname van €301 miljoen (14%) ten opzichte van dezelfde periode in 2019. ABN AMRO boekte dat kwartaal een bescheiden winst van €54 miljoen.

Jaarcijfers ABN AMRO

Waar ABN AMRO in het coronajaar 2020 nog een verlies boekte van €45 miljoen komt de nettowinst in 2021 uit op €1,234 miljard. Een forse stijging dus. In 2019 kwam de winst echter nog uit op €1,941 miljard.

In April van 2021 heeft ABN AMRO in een schikking met het Openbaar Ministerie een boete van €480 miljoen euro betaald voor tekortkomingen in het tegengaan van witwaspraktijken. Dit drukt natuurlijk op het nettoresultaat van dit jaar. Het OM verwijt ABN AMRO jarenlang de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) structureel overtreden te hebben.

Extra investeringen tegen witwassen

Over het eerste kwartaal van 2022 boekte ABN AMRO een winst van €295 miljoen euro. Om tegemoet te komen aan de eis van het OM om meer te doen aan het tegengaan van witwaspraktijken investeert de bank dit jaar fors meer in witwasbestrijding. In het eerste kwartaal werd er daarom €50 miljoen extra aan uitgegeven.

Dividend van ABN AMRO

Het dividendbeleid van ABN AMRO is vanaf 2018 gebaseerd op een uitkeringsratio van 50% van de winst. In 2021 bedroeg het dividend €0,61 per aandeel.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: corporate website ABN AMRO, kwartaalverslag ABN AMRO, NRC, Financieel Dagblad.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.