Adyen aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Adyen en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Adyen

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Adyen

Adyen is een Nederlands fintechbedrijf dat in 2006 is opgericht door een groep ondernemers, waaronder de huidige CEO van Adyen, Pieter van der Does. Destijds bestond betaaltechnologie uit een wirwar van systemen, gebouwd op verouderde infrastructuur. De oprichters van Adyen wilden een platform bouwen dat voldoet aan de snel veranderende behoeften van het moderne internationale bedrijfsleven. Het bedrijf kreeg de naam Adyen – in het Surinaams betekent dit 'opnieuw beginnen'. De oprichters hadden namelijk al eerder een betaalbedrijf tot stand gebracht. Het hierin ontwikkelde betaalsysteem Bibit is in 2004 door hen verkocht aan de Royal Bank of Scotland voor een bedrag van €100 miljoen.

Om de ontwikkeling van bedrijven te ondersteunen, ontwikkelt Adyen een moderne infrastructuur die in directe verbinding staat met kaartnetwerken en lokale betaalmethoden over de hele wereld. Zo wordt het afhandelen van betalingen vereenvoudigd voor winkeliers en websites. Het Adyen-platform stelt hen in staat om betalingen uit verschillende verkoopkanalen te accepteren in één systeem. Zo kunnen ze hun omzet vergroten - online, op mobiele apparaten én in de winkel.

De beursgang van Adyen

Ticker ADYEN - ISIN NL0012969182

Adyen aandelen worden sinds 13 juni 2018 genoteerd aan de Euronext Amsterdam. De introductieprijs bedroeg €240 per aandeel. Bij de beursgang konden alleen institutionele beleggers (pensioenfondsen en beleggingsbedrijven in hoofdzakelijk Nederland en de Verenigde Staten) inschrijven op aandelen Adyen. Daarna werden ook particuliere beleggers in de gelegenheid gesteld Adyen aandelen te kopen. Volgens de verwachting was de interesse in het aandeel Adyen groot.

Sinds de beursgang vertoont de koers een stijgende lijn; aan het begin van 2021 passeerde de koers van het aandeel Adyen de grens van €2.000; de actuele waarde bedraagt €2.157 per aandeel. De totale marktkapitalisatie (in het Engels: market cap) van Adyen bedraagt $79,4 miljard. Dit bedrag komt neer op het totaal aantal uitstaande aandelen (stock) vermenigvuldigd met de beurskoers. Om het vergelijken van de waarde van beursgenoteerde bedrijven te vereenvoudigen, wordt de market cap altijd uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

Bedrijfsstrategie en toekomst van Adyen

In zestien jaar tijd is Adyen uitgegroeid van een start-up tot een wereldwijd opererend fintechbedrijf met 1747 werknemers, van meer dan 85 verschillende nationaliteiten. Het hoofdkantoor van Adyen is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast beschikt het bedrijf over 24 kantoren, in grote Europese hoofdsteden als Parijs en Londen, maar ook in wereldsteden als Dubai, New York, Sydney, Tokio en Mexico Stad.

In 2020 verwerkte Adyen in totaal voor €303,6 miljard aan betalingen. Twee derde daarvan komt uit Europa en circa 20% uit de Verenigde Staten, een land waarin Adyen snel groeit. Tot de vaste klanten van Adyen behoren toonaangevende Nederlandse en internationale ondernemingen, waaronder Just Eat Takeaway, Booking.com, KLM, Spotify en De Bijenkorf. Maar ook voor kleinere en middelgrote bedrijven heeft Adyen maatoplossingen voor het regelen van het betaalverkeer. Adyen is een van de grote winnaars van de COVID-19-pandemie en de gevolgen van de lockdowns op het koopgedrag van consumenten en huishoudens, die meer online aankopen. Ook kreeg het betaalbedrijf veel nieuwe klanten, omdat fysieke winkels een webwinkel en bijbehorend betaalsysteem moesten opzetten om de omzet nog enigszins op peil te houden. Via Adyen kan zo’n winkel ervoor zorgen dat klanten met vrijwel alle betaalmiddelen, zoals iDeal, creditcards, Apple Pay en Paypal, kunnen betalen.

Adyens verdienmodel berust op de betaling door de winkelier of website van een kleine vergoeding per transactie, een ‘fee’ genoemd. Dit zorgt voor een vrij zekere, constante inkomstenstroom, zeker gezien de groei van online transacties, waar Adyen sterk in is. Maar ook op de markt van offline winkelen is Adyen aanwezig met haar fysieke pinkastjes in de winkel.

Adyen doet meer dan betalingen regelen. Het biedt winkeliers en webshops ook risicobeheertools, waarmee zij meer inzicht krijgen in de afkomst van betalingen en de (voorkeurs)betaalmethoden per land of doelgroep.

Jaarcijfers Adyen

Adyen heeft over 2020 een winst geboekt van €261 miljoen, 11% meer dan in 2019. In de tweede jaarhelft van 2020 steeg de nettowinst het hardst: 27% op jaarbasis.

De omzet van Adyen steeg over het gehele boekjaar 2020 met 28%, naar €684,2 miljoen.

De EBITDA kwam eind 2020 uit op €402,5 miljoen, een stijging van 27% in vergelijking met een jaar eerder.

EBITDA is de afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Het is een maatstaf voor de winst van een onderneming uit operationele activiteiten, waarbij de kosten van financiering buiten beschouwing worden gelaten. De EBITDA van een onderneming is dus te berekenen door uit te gaan van de nettowinst en hier de netto rentekosten, de winstbelastingen, de afschrijvingen en de amortisaties bij op te tellen.

De volledige cijfers over de tweede jaarhelft van 2020 kunnen worden ingezien op Adyen corporate website.

Hier kan ook de financiële agenda van het bedrijf worden bekeken.

Dividend van Adyen

Momenteel is Adyen in de eerste plaats een groeiaandeel. Sinds de beursgang medio 2018 is geen dividend uitgekeerd.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: corporate website Adyen, halfjaarverslag (H2-2020) Adyen, NRC.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.