Adyen aandelen kopen

Adyen is een Nederlandse financiële dienstverlener die zich toelegt op de ontwikkeling en verkoop van internationale betaalplatforms, waarmee overal en op elk apparaat, veilig en snel, betalingen kunnen worden verricht. Bent u er al uit of u aandelen Adyen wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in Adyen aandelen.

Koers ADYEN


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0000852564

Symbool:

Sector: Industrial Machinery

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van Adyen

Adyen is een Nederlands fintechbedrijf dat in 2006 is opgericht door een groep ondernemers, waaronder de huidige CEO van Adyen, Pieter van der Does. Destijds bestond betaaltechnologie uit een wirwar van systemen, gebouwd op verouderde infrastructuur. De oprichters van Adyen wilden een platform bouwen dat voldoet aan de snel veranderende behoeften van het moderne internationale bedrijfsleven. Het bedrijf kreeg de naam Adyen – in het Surinaams betekent dit 'opnieuw beginnen'. De oprichters hadden namelijk al eerder een betaalbedrijf tot stand gebracht. Het hierin ontwikkelde betaalsysteem Bibit is in 2004 door hen verkocht aan de Royal Bank of Scotland voor een bedrag van €100 miljoen.

Om de ontwikkeling van bedrijven te ondersteunen, ontwikkelt Adyen een moderne infrastructuur die in directe verbinding staat met kaartnetwerken en lokale betaalmethoden over de hele wereld. Zo wordt het afhandelen van betalingen vereenvoudigd voor winkeliers en websites. Het Adyen-platform stelt hen in staat om betalingen uit verschillende verkoopkanalen te accepteren in één systeem. Zo kunnen ze hun omzet vergroten - online, op mobiele apparaten én in de winkel.

De beursgang van Adyen

Ticker ADYEN - ISIN NL0012969182

Adyen aandelen worden sinds 13 juni 2018 genoteerd aan de Euronext Amsterdam. De introductieprijs bedroeg €240 per aandeel. Bij de beursgang konden alleen institutionele beleggers (pensioenfondsen en beleggingsbedrijven in hoofdzakelijk Nederland en de Verenigde Staten) inschrijven op aandelen Adyen. Daarna werden ook particuliere beleggers in de gelegenheid gesteld Adyen aandelen te kopen. Volgens de verwachting was de interesse in het aandeel Adyen groot.

Sinds de beursgang vertoont de koers een stijgende lijn; aan het begin van 2021 passeerde de koers van het aandeel Adyen de grens van €2.000; de actuele waarde bedraagt €2.157 per aandeel. De totale marktkapitalisatie (in het Engels: market cap) van Adyen bedraagt $79,4 miljard. Dit bedrag komt neer op het totaal aantal uitstaande aandelen (stock) vermenigvuldigd met de beurskoers. Om het vergelijken van de waarde van beursgenoteerde bedrijven te vereenvoudigen, wordt de market cap altijd uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

Bedrijfsstrategie en toekomst van Adyen

In zestien jaar tijd is Adyen uitgegroeid van een start-up tot een wereldwijd opererend fintechbedrijf met 1747 werknemers, van meer dan 85 verschillende nationaliteiten. Het hoofdkantoor van Adyen is gevestigd in Amsterdam. Daarnaast beschikt het bedrijf over 24 kantoren, in grote Europese hoofdsteden als Parijs en Londen, maar ook in wereldsteden als Dubai, New York, Sydney, Tokio en Mexico Stad.

In 2020 verwerkte Adyen in totaal voor €303,6 miljard aan betalingen. Twee derde daarvan komt uit Europa en circa 20% uit de Verenigde Staten, een land waarin Adyen snel groeit. Tot de vaste klanten van Adyen behoren toonaangevende Nederlandse en internationale ondernemingen, waaronder Just Eat Takeaway, Booking.com, KLM, Spotify en De Bijenkorf. Maar ook voor kleinere en middelgrote bedrijven heeft Adyen maatoplossingen voor het regelen van het betaalverkeer. Adyen is een van de grote winnaars van de COVID-19-pandemie en de gevolgen van de lockdowns op het koopgedrag van consumenten en huishoudens, die meer online aankopen. Ook kreeg het betaalbedrijf veel nieuwe klanten, omdat fysieke winkels een webwinkel en bijbehorend betaalsysteem moesten opzetten om de omzet nog enigszins op peil te houden. Via Adyen kan zo’n winkel ervoor zorgen dat klanten met vrijwel alle betaalmiddelen, zoals iDeal, creditcards, Apple Pay en Paypal, kunnen betalen.

Adyens verdienmodel berust op de betaling door de winkelier of website van een kleine vergoeding per transactie, een ‘fee’ genoemd. Dit zorgt voor een vrij zekere, constante inkomstenstroom, zeker gezien de groei van online transacties, waar Adyen sterk in is. Maar ook op de markt van offline winkelen is Adyen aanwezig met haar fysieke pinkastjes in de winkel.

Adyen doet meer dan betalingen regelen. Het biedt winkeliers en webshops ook risicobeheertools, waarmee zij meer inzicht krijgen in de afkomst van betalingen en de (voorkeurs)betaalmethoden per land of doelgroep.

Jaarcijfers Adyen

Adyen heeft over 2020 een winst geboekt van €261 miljoen, 11% meer dan in 2019. In de tweede jaarhelft van 2020 steeg de nettowinst het hardst: 27% op jaarbasis.

De omzet van Adyen steeg over het gehele boekjaar 2020 met 28%, naar €684,2 miljoen.

De EBITDA kwam eind 2020 uit op €402,5 miljoen, een stijging van 27% in vergelijking met een jaar eerder.

EBITDA is de afkorting van Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Het is een maatstaf voor de winst van een onderneming uit operationele activiteiten, waarbij de kosten van financiering buiten beschouwing worden gelaten. De EBITDA van een onderneming is dus te berekenen door uit te gaan van de nettowinst en hier de netto rentekosten, de winstbelastingen, de afschrijvingen en de amortisaties bij op te tellen.

De volledige cijfers over de tweede jaarhelft van 2020 kunnen worden ingezien op Adyen corporate website.

Hier kan ook de financiële agenda van het bedrijf worden bekeken.

Dividend van Adyen

Momenteel is Adyen in de eerste plaats een groeiaandeel. Sinds de beursgang medio 2018 is geen dividend uitgekeerd.

Adyen aandelen kopen

Wilt u beleggen in Adyen? Zou het toevoegen van aandelen Adyen bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in Adyen bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico’s. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: corporate website Adyen, halfjaarverslag (H2-2020) Adyen, NRC.

Koers ADYEN


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0000852564

Symbool:

Sector: Industrial Machinery

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.