AEX index

De AEX index omvat de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Bekijk hieronder de koersen en lees meer over hoe u kunt beleggen in de AEX.

Grafiek AEX

punten
(
)
Datum
Tijd

Prestaties

YTD 1D 1W 1M 3M 6M 1Y 3Y 5Y

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Stijgers AEX index

Dalers AEX index

Heatmap

Wat is de AEX?

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Deze index valt onder de beurs Euronext Amsterdam. De AEX wordt ook wel de large cap genoemd en bestaat uit de 25 grootste en meeste verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Andere indexen op Euronext Amsterdam zijn de AMX (mid cap) en de ASCX (small cap). Daarnaast noteren er nog vele aandelen op Euronext Amsterdam die geen onderdeel zijn van één van deze drie indexen.

Hoe wordt de AEX berekend?

De AEX index wordt ieder jaar in de maand maart opnieuw samengesteld. Hierbij worden de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven aan de Euronext Amsterdam van dat moment bepaald om tot de index van dat desbetreffende jaar te komen. Bij deze samenstelling wordt ook gekeken naar het evenwicht tussen de bedrijven. Zo mag een bedrijf bijvoorbeeld maximaal 15% van de AEX index in beslag nemen. Onder deze 25 bedrijven wordt een verdeling gemaakt op basis van het aantal beschikbare aandelen en certificaten van aandelen. Dit wordt ook wel de wegingsfactor genoemd. Door middel van deze verdeling kan ook het ‘AEX indexcijfer’ bepaald worden. Dat gaat door middel van de volgende berekening:

AEX indexcijfer: ((koers x wegingsfactor))/100

Wat is het AEX puntensysteem?

Naast het AEX indexcijfer werkt de AEX ook met een puntensysteem. Hiermee wordt het wins- en verliespercentage aangegeven. De AEX begon in 1983 op 100. Om de procentuele stijging of daling van de beurs te bereken gebruiken beleggers de volgende formule:

Procentpunten=((Nieuwe cijfer- Oude cijfer))/((Oude cijfer X 100))

Hoe kan ik beleggen in de AEX?

Omdat de AEX geen opzichzelfstaand product is, is het niet mogelijk om aandelen AEX kopen. Wilt u echter wel de koersschommeling van de AEX volgen, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om aandelen te kopen van alle 25 bedrijven uit de AEX. Dit kan echter flink in de kosten lopen vanwege de transactiekosten per uitgevoerde order. Als alternatief kunt u beleggen in een Exhange Traded Fund (ETF) die de AEX volgen, of kiezen voor derivaten met de AEX als onderliggende waarde.

Beleggen in de AEX met ETF’s

Een ETF, ook wel tracker genoemd, is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Waar u met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koopt u met een ETF een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. Om in ETF's te beleggen, heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. DEGIRO is een online broker die het belangrijk vindt dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg deze PDF voor de volledige lijst en de Fair Use Policy. Lees hier meer over ETFs.

Beleggen in de AEX met opties

Naast trackers, kunt u ook beleggen in de AEX door middel van opties. Dit zijn gestandaardiseerde opties waardoor de contractgrootte vast staat. De contractgrootte is de waarde waarmee de onderliggende waarde wordt vermenigvuldigd om de premie te bepalen. Voor iedere AEX optie is een standaard contractgrootte vastgesteld van honderd keer de onderliggende waarde. AEX opties worden geclassificeerd als opties in een Europese stijl. Dit houdt in dat de opties alleen kunnen worden uitgeoefend op de expiratiedatum en dat de verrekening in contanten is in tegenstelling tot een fysieke levering. Lees hier meer over opties.

Beleggen in de AEX met futures

Het is ook mogelijk om te beleggen in de AEX middels een future die deze index als onderliggende waarde gebruikt. Logischerwijs is deze future gebaseerd op de koersen van de bedrijven die zijn opgenomen in de AEX index. Index futures, zoals AEX futures, worden altijd contant afgewikkeld. Hierbij geldt een contractgrootte van 200 keer de index. Stel, u koopt vandaag een FTI (AEX future) op 600. Diezelfde avond sluit de future op 605, dan krijgt u 5 x 200 (contractgrootte)=€1000,-. De volgende dag sluit de future op 603, in dat geval moet u het verschil van 2 x 200=€400,- betalen.

De AEX future is langer op beursdagen langer verhandelbaar dan de regulieren beurstijden. Handelstijden van de AEX future zijn van 8:00 uur tot 22:00 uur. Lees hier meer over futures.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u bedrijven uit de AEX index toevoegen aan uw portfolio? Uiteraard kunt u ook beleggen in de individuele aandelen. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Hier kunt u gemakkelijk kiezen welke aandelen u wilt kopen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie of lees meer over het kopen van aandelen via ons platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Heatmap

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.