AJAX aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van AJAX en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers AJAX

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Ajax

Ajax is in 1900 in Amsterdam opgericht door een groepje vrienden. De voetbalclub werd in 1918 voor het eerst kampioen van Nederland. Het was het begin van een lange reeks successen die van Ajax de meest succesvolle club van Nederland zouden maken. De eerste gouden periode beleefde Ajax in de jaren dertig toen de club vijf keer landskampioen werd. In 1962 won Ajax voor het eerst een internationale trofee, de Intertoto-beker. In de jaren zeventig beleefde Ajax met Johan Cruyff in het elftal hoogtijdagen met drie keer winst van de Europa Cup I en één keer de Wereldbeker.

De decennia daarna is Ajax internationaal prijzen blijven pakken. In 1987 won het de Europa Cup II, in 1992 de Uefa Cup en in 1995 de Champions League en de Wereldbeker. In de 21e eeuw haalde Ajax in 2017 de finale van de Europa League en in 2019 de halve finale van de Champions League.

Ajax staat bekend om de sterke jeugdopleiding. Door de geschiedenis heen heeft die veel topvoetballers voortgebracht die doorgroeiden naar grote buitenlandse clubs en het Nederlands elftal. Denk bijvoorbeeld aan Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, of, recenter, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt.

De beursgang van Ajax

Het aandeel van Ajax (NL0000018034) is sinds 1998 beursgenoteerd. Bij de beursgang aan Euronext Amsterdam werd een paar procent van de aandelen verkocht. Ook nu is de free float, het deel vrij verhandelbare aandelen, nog minder dan 10%. Voor veel beleggers die ook fan zijn is het een emotioneel aandeel. Dat blijkt soms zelfs uit de beurshandel. Bij het overlijden van Johan Cruijff werden veel orders geplaatst voor 14 aandelen Ajax. Cruijff had altijd rugnummer 14.

73% van de aandelen Ajax is eigendom van de vereniging AFC Ajax. De vereniging en de beursgenoteerde vennootschap AFC Ajax NV zijn nauw met elkaar verbonden. Alle spelers met een contract zijn in dienst bij de vennootschap en tegelijkertijd buitengewoon lid van de vereniging. De jeugd- en amateurspelers zonder contract zijn gewoon lid van de vereniging. De vereniging heeft ruim zevenhonderd leden en wordt vertegenwoordigd door een zevenkoppig bestuur.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Club Ajax richt zich sterk op de opleiding. De gemiddelde leeftijd van de spelers die onder contract staan was in het seizoen 2019/2020 iets onder de 23 jaar. De club leidt spelers op of koopt jonge spelers met veel potentieel met het doel ze op termijn voor een veel hoger bedrag te verkopen. De inkomsten uit de transfers die spelers vervolgens maken zijn de afgelopen jaren flink opgelopen.

Ajax bij Europese top

Ajax streeft ernaar om structureel aan te haken bij de Europese top. Behalve het sportieve prestige levert dit ook financieel veel op. Vooral deelname aan de Champions League leidt tot hoge inkomsten. In het seizoen 2018/2019 haalde Ajax de halve finale en incasseerde daardoor ongeveer €78 miljoen aan Europese premies.

Dat de Europese competities zo lucratief zijn, betekent wel dat de inkomsten flink op en neer kunnen gaan. Als de club zich een keer niet kwalificeert voor de Champions League, leidt dat al snel tot een flinke daling van de omzet. Dat geldt ook voor de transferinkomsten op het moment dat de stroom spelers die doorbreken stagneert.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Ajax

Ajax heeft een gebroken boekjaar dat loopt van juli tot en met juni. In de eerste helft van het boekjaar 2020/2021 had de club veel last van de coronacrisis. Bijna alle wedstrijden moesten zonder publiek worden gespeeld. Daardoor liep de club veel inkomsten uit kaartverkoop mis. De halfjaaromzet bedroeg €78,7 miljoen. Dat was €31,7 miljoen minder dan een jaar eerder. Ajax verwacht dat het resultaat na belastingen over heel 2020/2021 negatief zal zijn.

In het boekjaar 2019/2020 had Ajax ook al last van de coronacrisis. Toen bedroeg de omzet €162,3 miljoen. Een jaar eerder had Ajax nog €199,5 miljoen aan omzet.

Het eigen vermogen van Ajax is de laatste jaren sterk toegenomen. Aan het eind van het boekjaar 2019/2020 bedroeg het eigen vermogen €228,8 miljoen. Dat was vijf jaar eerder nog minder dan de helft. Ajax had aan het eind van het boekjaar 2019/2020 €193,3 miljoen aan langlopende verplichtingen, waaronder schulden.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Ajax

Het dividendbeleid van Ajax gaat ervan uit dat aandeelhouders een dividend krijgen als het een positief netto inkomen en een positieve netto kasstroom heeft geboekt. In de meeste jaren als beursgenoteerde onderneming heeft Ajax geen dividend betaald. Sinds het boekjaar 2010/2011 was er drie keer een dividenduitkering. De laatste keer was over het jaar 2018/2019. Toen keerde Ajax per aandeel €0,25 uit.

Over het boekjaar 2019/2020 heeft Ajax geen dividend uitgekeerd. Het bedrijf had een negatief bedrijfsresultaat en deed bovendien een beroep op de NOW-regeling van de overheid. Dan is het niet toegestaan om dividend uit te keren.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Ajax

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.