AkzoNobel aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van AkzoNobel en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers AkzoNobel

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van AkzoNobel

Net zoals het is ontstaan, is AkzoNobel tegenwoordig een verf- en coatingbedrijf, maar gedurende zijn lange historie heeft het zich met veel meer activiteiten beziggehouden. De geschiedenis begint al in 1792 met het Groningse familiebedrijf Sikkens, een kleine lak- en vernisstokerij die in ruim honderd jaar uitgroeide tot een Europese speler op de verfmarkt. Na een dip in de Eerste Wereldoorlog, breidde het bedrijf na 1918 ook snel buiten Europa uit en ontwikkelde het steeds nieuwe laksoorten. Tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog was het moeilijk om aan voldoende grondstoffen voor de verf te komen. Sikkens ging daarom zelf kunstharsen maken, wat de productie weer snel opdreef. In de jaren vijftig zocht Sikkens verdere groei via overnames van andere verfproducenten. In 1962 deed Sikkens mee aan een grote fusiegolf, waaruit uiteindelijk Koninklijke Zout Organon (KZO) ontstond, een fabrikant van onder andere chemie, geneesmiddelen en verf, met uiteenlopende producten als snacks van Duyvis , ‘de pil’ van Organon en eau de cologne van Boldoot. Dit bedrijf fuseerde in 1969 met kunstvezelbedrijf AKU tot AKZO (Algemene Kunstzijde Unie en Koninklijke Zout Organon) vanuit de overtuiging dat een gevarieerd productaanbod stabielere winstkansen biedt. Met zo’n 47 fabrieken verspreid over de hele wereld en meer dan 100.000 werknemers was AKZO op dat moment één van de grootste bedrijven van Nederland.

In de jaren 70 won het idee terrein dat niet variatie maar juist concentratie van producten een betere strategie is, en begon het concern onderdelen te verkopen, waaronder de kunstvezelafdeling. De verfactiviteiten werden juist versterkt, want in 1994 nam AKZO het Zweedse verf- en chemiebedrijf Nobel over, en veranderde het bedrijf zijn naam in AkzoNobel. Toen het ten slotte in 2007 Organon aan Schering-Plough verkocht, hield het alleen nog verf en wat chemie over. Om de veranderingen kracht bij te zetten verhuisde het hoofdkantoor in 2007 van Arnhem naar Amsterdam.

De beursgang van AkzoNobel

Aandelen AkzoNobel zijn sinds de fusie in 1994 genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker AKZA, ISIN-code NL0013267909). Aan de NASDAQ zijn ADR’s genoteerd (ticker AKZOY, ISIN-code US0101995035). Het bedrijf maakt deel uit van de

De koers bleef nogal eens achter, volgens sommigen omdat de activiteiten te divers waren, tot ongenoegen van beleggers. In 2017 werd AkzoNobel overnameprooi, toen de Amerikaanse branchegenoot PPG het bedrijf probeerde over te nemen. Aandeelhouders voelden hier veel voor, gezien de matige koersprestaties, maar de directie wilde zelfstandig blijven. Door de chemietak af te splitsen en de focus nog meer te leggen op alleen verf en lak, is de overname uiteindelijk afgeslagen.

Bedrijfsstrategie en toekomst

AkzoNobel wil een bovengemiddeld presterend verf- en coatingbedrijf blijven. Het richt zich op wereldwijd sterke merken en een leidende positie in grote, aantrekkelijke markten. De helft van de opbrengsten wil het uit opkomende markten halen. In de verfindustrie is het zaak om te blijven innoveren en duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. AkzoNobel’s motto is daarbij: ‘People, Planet, Paint’.

Kwartaalcijfers / jaarcijfers van AkzoNobel

Over het vierde kwartaal van 2021 was de omzet 9% hoger dan over dezelfde periode van 2020, en 12% hoger dan van 2019. De omzet neemt dus gestaag toe. Het handelsvolume was echter 6% lager. Het bedrijfsresultaat was €205 miljoen. AkzoNobel was in Q4 bezig met een aandelen-inkoopprogramma van €1 miljard, dat in januari 2022 is voltooid. Een nieuw programma, van €500 miljoen, is aangekondigd. Dit zal in Q1 van 2023 eindigen.

Over heel 2021 maakte Akzo 12% meer omzet dan in 2020, en waren de bedrijfsresultaten 16% hoger. De directie is tevreden over de cijfers, mede gezien de gestegen prijzen voor grondstoffen en andere variabele kosten en verstoringen in de aanvoerketen. Men verwacht dat deze moeilijkheden halverwege 2022 zullen gaan afnemen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van AkzoNobel

Over 2021 keerde AkzoNobel een slotdividend uit van €1,54 per aandeel. Tijdens het afgelopen jaar had het al een interim dividend van €0,44 uitgekeerd. AkzoNobel heeft de doelstelling om elk jaar een gelijk of stijgend dividend uit te keren, dus is het bedrijf van plan over 2022 in totaal €2,20 uit te keren.

AkzoNobel voorop in innovaties in de verfindustrie

Dat de verfindustrie, waarin vanouds veel milieubelastende grondstoffen worden gebruikt, moet verduurzamen spreekt voor zichzelf, maar is nog niet zo eenvoudig. De beste verf kan nu eenmaal niet zonder chemische stoffen, hoewel de industrie er hard aan werkt om die te minimaliseren. AkzoNobel zoekt zijn duurzaamheid daarom ook in andere aspecten en innoveert zijn bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen. Het reduceert CO2-uitstoot door minder en schonere energie te gebruiken, het maakt verf dat langer meegaat, recyclet grondstoffen, beperkt waterverbruik en produceert minder afval. Daarnaast heeft het bedrijf aandacht voor de sociale kant van duurzaamheid: ten minste 30% vrouwelijk management, zo weinig mogelijk bedrijfsongevallen en personeel dat zo dicht mogelijk bij de productielocaties woont.

AkzoNobel innoveert ook de productontwikkeling, waarvoor het samenwerkingen aangaat met veelbelovende startups. Zo heeft het een applicatie ontwikkeld die automatisch de juiste hoeveelheid coating aanbrengt op grote, ongelijkmatige oppervlakken die soms moeilijk bereikbaar zijn, zoals de wieken van windmolens, vliegtuigvleugels, buizen en opslagtanks. Dit verlengt de levensduur, reduceert verspilling en voorkomt gevaarlijke situaties voor schilders. Om de lastigste plekken te bereiken heeft de applicatie beschikking over robotgestuurde drones van waaruit de verf als spray wordt opgespoten. Ook heeft Akzo software ontwikkeld die kleuren exact kan nabootsen, van elke verfsoort op elke ondergrond. Zo kan men beschadigde plekken onopvallend herstellen zonder het hele oppervlak opnieuw te hoeven schilderen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

AkzoNobel, InfoNU, Stringfixer, NPO Kennis, Inkoperscafé

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.