Alibaba aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Alibaba en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Alibaba

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Alibaba

Het aandeel Alibaba Group maakte op 19 September 2014 zijn debuut aan de New York Stock Exchange (NYSE) onder het symbool BABA. De beursgang genereerde veel interesse. In eerste instantie wilde Alibaba $21,8 miljard ophalen, maar na uitoefening van de over toewijzingsoptie of zogeheten ‘greenshoe optie’ kwamen er extra aandelen op de markt. Daardoor bereikte de opbrengst $25 miljard. Hiermee was de beursgang van Alibaba de grootste tot dan toe. Beleggers konden inschrijven tegen een koers van $68 en het aandeel sloot de eerste beursdag af op $93,89. Met deze koers was het bedrijf $231,4 miljard waard, meer dan andere grote techbedrijven als Facebook en Amazon op dat moment.

De Chinese internetreus kreeg eind 2019 een tweede notering op de Hong Kong Stock Exchange (HKEX:9988). Ook deze introductie kon rekenen op grote belangstelling van zowel particuliere als institutionele beleggers. Bij de beursgang haalde Alibaba circa €10,3 miljard aan vers geld op. Om Alibaba aan te trekken, versoepelde de Hongkongse beurs de noteringseisen en liet het ook aandelen toe met verschillende stemrechten. Zodoende kregen de oprichters van Alibaba extra stemrecht. Voor beleggers bieden de in New York genoteerde aandelen van Alibaba, of ADR's, meer zekerheid vanwege het handelsvolume.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Amazon is het grote voorbeeld voor Alibaba.. Net als de Amerikaanse e-commercereus wil Alibaba grote delen van het internet domineren en ook een positie als cloudprovider opbouwen. Aliyun of ook wel AliCloud genoemd is het antwoord van Alibaba op Amazon Web Services (AWS). De cloudtak van Amazon is zeer winstgevend en financiert in feite de e-commerce activiteiten van het bedrijf. Alibaba wil van Aliyun ook een strategische pijler maken, maar ondervindt hiervan tegenwind van BeijingBeijing.

Zo ziet de Communistische Partij data als essentiële productiefactor, te vergelijken met grond en brandstof. Databeveiliging heeft daardoor prioriteit voor de overheid. Dit is recentelijk onder de aandacht gebracht toen Tesla-auto's eerder in bepaalde Chinese steden werden verboden vanwege veiligheidsrisico's. Gevolg is dat overheidsinstellingen en staatsbanken in China overstappen op cloudproviders met nauwe overheidsbanden, zoals Huawei en China Telecom. Dat gaat ten koste van de expansie van Aliyun. Om de neerwaartse trend te keren, introduceert Aliyun nieuwe diensten zoals een Dropbox-achtige dienst en DingTalk, een mobiele app voor zakelijke communicatie.

Met de e-commerce activiteiten wil Alibaba vooral buiten China groeien, waardoor het concern uiteindelijk de helft van de omzet buiten de eigen landsgrenzen moet gaan genereren.

Historie van Alibaba

Alibaba werd in 1999 opgericht door voormalig leraar Engels Jack Ma vanuit zijn appartement in Hangzhou, China. Onder zijn leiding groeide Alibaba uit tot één van de grootste internetwinkels ter wereld. Alibaba werd het grootste e-commercebedrijf met 1,3 miljard actieve klanten, vergeleken met de 552 miljoen van JD.com. Tot de Alibaba Group behoren onder andere AliExpress en Taobao, de populairste Chinese online marktplaats. Daarnaast levert het bedrijf clouddiensten, en heeft het belangen opgebouwd in onder meer tv-studio’s, kranten en sociale media. Zo heeft Alibaba een minderheidsbelang in Weibo, het Chinese X (voorheen bekend als Twitter).

In de omgeving van Ma had niemand gedacht dat hij aan het hoofd zou komen te staan van het grootste Chinese internetbedrijf. Als kleine jongen droomde hij ervan om politieagent, wetenschapper of soldaat te worden. Vanwege zijn kleine, tengere postuur werd hij op school gepest. Ma was echter een vechter en deinsde er niet voor terug om het op te nemen tegen grotere tegenstanders. Tussen zijn 12e en 21ste fietste Ma elke dag 45 minuten naar het Hangzhou Hotel, waarvandaan hij Amerikaanse toeristen rondleidingen gaf. Van de Amerikanen leerde hij goed Engels spreken.

Ma ging dan ook na zijn afstuderen in 1988 aan de slag als leraar Engels. In 1995 gaf hij zijn baan in het onderwijs op en richtte hij China Pages op, een van de eerste Chinese internetbedrijven die Chinese en buitenlandse bedrijven met elkaar in contact bracht. Het bedrijf werd geen succes. De interesse van Chinese bedrijven voor internet bleek beperkt en ze zagen er het nut niet van in om hun bedrijfsinformatie online te delen. Om de toekomst veilig te stellen ging China Pages een fusie aan met het overheidsbedrijf Hangzhou Telecom. Voor Ma was de overheidsbemoeienis reden om zijn heil ergens anders te zoeken.

Hij wist onder 80 beleggers in totaal $80.000 op te halen en stopte dat in de oprichting van Alibaba. Het internetbedrijf groeide snel maar het succes werd bedreigd door de entree van buitenlandse spelers op de Chinese e-commercemarkt. Zo werd eBay in 2002 in China actief. In de jaren daarna wist deze Amerikaanse gigant een dominant marktaandeel te veroveren van 85%. Ma ging daarop in de aanval en richtte ook een online marktplaats op: Taobao. In de eerste jaren mochten verkopers gratis advertenties plaatsen op de site en werden er geen transactiekosten gerekend. Hierdoor nam het aantal online winkels op Taobao snel toe. Dit lokte weer veel interesse van consumenten. In twee jaar tijd pakte Taobao een marktaandeel van meer dan 60%. In 2006 vertrok eBay met de staart tussen de benen uit China.

Ruzie met Beijing

Het succes van de Alibaba Group maakte van Ma een van de rijkste mensen in China. Door de jaren heen is zijn rol bij het bedrijf minder belangrijk geworden. In 2014 trad hij terug als CEO en in 2018 legde hij ook zijn functie als uitvoerend voorzitter van het bedrijf neer. Met de Jack Ma Foundation richt hij zich op filantropische projecten op het gebied van onderwijs. Ma ligt geregeld overhoop met de Chinese overheid. Na een kritische toespraak in 2020 waarin hij uithaalde naar de Chinese toezichthouders en staatsbanken verdween hij maanden van de radar. Beijing beschuldigde Alibaba van machtsmisbruik en prijsmanipulatie en zette een streep door de voorgenomen beursgang van Ant Group, de financiële tak van Alibaba waartoe betaaldienst Alipay behoort.

Onder overheidsdwang is Ant Group een financiële holding geworden, zodat de marktautoriteit beter toezicht kan houden. Daarnaast werd het bedrijf gedwongen om bepaalde uitbreidingsplannen te schrappen en mee te werken aan het inperken van de marktdominantie van online betalingen. Het past binnen het beleid van Beijing om techbedrijven aan banden te leggen. Door het gebrek aan regelgeving konden de grote Chinese internetspelers als Alibaba, Tencent en Baidu heel snel groeien en dominante marktposities opbouwen. Dat is Beijing een doorn in het oog, temeer daar deze bedrijven ook een waaier aan financiële diensten ontwikkelden. Omdat de techreuzen niet aan dezelfde strenge kapitaaleisen moeten voldoen, klaagden de Chinese banken over oneerlijke concurrentie. Met meer regulering probeert de Chinese overheid de groeiende dominantie van de techsector een halt toe te roepen.

Dividend van Alibaba

Alibaba keert geen dividend uit.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Alibaba, Bloomberg, FT, FD

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.