Alibaba aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Alibaba, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Alibaba

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Alibaba is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Alibaba

Alibaba werd in 1999 opgericht door voormalig Engelsleraar Jack Ma vanuit zijn appartement in Hangzhou, China. Onder zijn leiding groeide Alibaba uit tot één van de grootste internetwinkels ter wereld. Het bedrijf had in 2021 47,1% van de gigantische Chinese e-commercemarkt in handen, op grote afstand gevolgd door JD.com met een marktaandeel van 16,9%. Alibaba had dat jaar 1,3 miljard actieve klanten, tegen 552 miljoen voor JD.com. Tot de Alibaba Group behoren onder andere AliExpress en Taobao, de populairste Chinese online marktplaats. Daarnaast levert het bedrijf clouddiensten, net als de Amerikaanse sectorgenoot Amazon, en heeft het belangen opgebouwd in onder meer tv-studio’s, kranten en sociale media. Zo heeft Alibaba een minderheidsbelang in Weibo, het Chinese Twitter, met maandelijks circa 573 miljoen actieve gebruikers.

In de omgeving van Ma had niemand gedacht dat hij aan het hoofd zou komen te staan van het grootste Chinese internetbedrijf. Als kleine jongen droomde hij ervan om politieagent, wetenschapper of soldaat te worden. Vanwege zijn kleine, tengere postuur werd hij op school gepest. Ma was echter een vechter en deinsde er niet voor terug om het op te nemen tegen grotere tegenstanders. Tussen zijn 12e en 21ste fietste de kleine Ma elke dag 45 minuten naar het Hangzhou Hotel, waarvandaan hij Amerikaanse toeristen rondleidingen gaf. Van de Amerikanen leerde hij goed Engels spreken.

Ma ging dan ook na zijn afstuderen in 1988 aan de slag als leraar Engels. In 1995 gaf hij zijn baan in het onderwijs op en richtte hij China Pages op, een van de eerste Chinese internetbedrijven die Chinese en buitenlandse bedrijven met elkaar in contact bracht. Het bedrijf werd geen succes. De interesse van Chinese bedrijven voor internet bleek beperkt en ze zagen er het nut niet van in om hun bedrijfsinformatie online te delen. Om de toekomst veilig te stellen ging China Pages een fusie aan met het overheidsbedrijf Hangzhou Telecom. Voor Ma was de overheidsbemoeienis reden om zijn heil ergens anders te zoeken.

Hij wist onder 80 beleggers in totaal $80.000 op te halen en stopte dat in de oprichting van Alibaba. Het internetbedrijf groeide snel maar het succes werd bedreigd door de entree van buitenlandse spelers op de Chinese e-commercemarkt. Zo werd eBay in 2002 in China actief. In de jaren daarna wist deze Amerikaanse gigant een dominant marktaandeel te veroveren van 85%. Ma ging daarop in de aanval en richtte ook een online marktplaats op: Taobao. In de eerste jaren mochten verkopers gratis advertenties plaatsen op de site en werden er geen transactiekosten gerekend. Hierdoor nam het aantal online winkels op Taobao snel toe. Dit lokte weer veel interesse van consumenten. In twee jaar tijd pakte Taobao een marktaandeel van meer dan 60%. In 2006 vertrok eBay met de staart tussen de benen uit China.

Ruzie met Peking

Het succes van de Alibaba Group maakte van Ma een van de rijkste mensen in China. Door de jaren heen is zijn rol bij het bedrijf minder belangrijk geworden. In 2014 trad hij terug als CEO en in 2018 legde hij ook zijn functie als uitvoerend voorzitter van het bedrijf neer. Met de Jack Ma Foundation richt hij zich op filantropische projecten op het gebied van onderwijs. Ma ligt geregeld overhoop met de Chinese overheid. Na een kritische toespraak in 2020 waarin hij uithaalde naar de Chinese toezichthouders en staatsbanken verdween hij maanden van de radar. Peking beschuldigde Alibaba van machtsmisbruik en prijsmanipulatie en zette een streep door de voorgenomen beursgang van Ant Group, de financiële tak van Alibaba waartoe betaaldienst Alipay behoort.

Onder overheidsdwang is Ant Group een financiële holding geworden, zodat de marktautoriteit beter toezicht kan houden. Daarnaast werd het bedrijf gedwongen om bepaalde uitbreidingsplannen te schrappen en mee te werken aan het inperken van de marktdominantie van online betalingen. Het past binnen het beleid van Peking om techbedrijven aan banden te leggen. Door het gebrek aan regelgeving konden de grote Chinese internetspelers als Alibaba, Tencent en Baidu heel snel groeien en dominante marktposities opbouwen. Dat is Peking een doorn in het oog, temeer daar deze bedrijven ook een waaier aan financiële diensten ontwikkelden. Omdat de techreuzen niet aan dezelfde strenge kapitaaleisen moeten voldoen, klaagden de Chinese banken over oneerlijke concurrentie. Met meer regulering probeert de Chinese overheid de groeiende dominantie van de techsector een halt toe te roepen.

De beursgang van Alibaba

Het aandeel Alibaba Group maakte op 19 September 2014 zijn debuut aan de Amerikaanse beurs New York Stock Exchange (NYSE) onder het symbool BABA. Er bestond grote interesse voor de beursgang. In eerste instantie wilde Alibaba $21,8 miljard ophalen, maar na uitoefening van de overtoewijzingsoptie of zogeheten ‘greenshoe’ kwamen er extra aandelen op de markt. Zodoende kwam de opbrengst uit op $25 miljard. Daarmee was Alibaba de grootste beursintroductie tot dan toe. Beleggers konden inschrijven tegen een koers van $68 en het aandeel sloot op de eerste beursdag op $93,89. Tegen deze koers was het bedrijf $231,4 miljard waard, meer dan andere grote techbedrijven als Facebook en Amazon op dat moment.

De Chinese internetreus kreeg eind 2019 een tweede notering op de beurs van Hong Kong (HKEX:9988). Ook deze introductie kon op grote belangstelling rekenen van zowel particuliere als institutionele beleggers. Bij de beursgang haalde Alibaba circa €10,3 miljard aan vers geld op. Om Alibaba te verleiden, versoepelde de Hongkongse beurs de noteringseisen en liet het ook aandelen toe met verschillende stemrechten. Zodoende kregen de oprichters van Alibaba extra stemrechten. Voor beleggers bieden de aandelen, of ADR’s, Alibaba in New York de beste liquiditeit.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Voor Alibaba is het Amerikaanse Amazon het grote voorbeeld. Net als de Amerikaanse e-commercereus wil Alibaba grote delen van het internet domineren en ook een positie als cloudprovider opbouwen. Aliyun of ook wel AliCloud genoemd is het antwoord van Alibaba op Amazon Web Services (AWS). De cloudtak van Amazon is zeer winstgevend en financiert in feite de e-commerce activiteiten van het Amerikaanse bedrijf. Alibaba wil van Aliyun ook een strategische pijler maken, maar ondervindt hiervan tegenwind van Peking.

Zo ziet de Communistische Partij data als essentiële productiefactor, te vergelijken met grond en brandstof. Databeveiliging heeft daardoor prioriteit voor de overheid. Gevolg is dat overheidsinstellingen en staatsbanken in China overstappen op cloudproviders met nauwe overheidsbanden, zoals Huawei en China Telecom. Dat gaat ten koste van de expansie van Aliyun. Het cloudbedrijf van Alibaba zag het marktaandeel teruglopen van 46% in 2019 naar 37% in 2021. Om de neerwaartse trend te keren, introduceert Aliyun nieuwe diensten zoals een Dropbox-achtige dienst en DingTalk, een mobiele app voor zakelijke communicatie.

Met de e-commerce activiteiten wil Alibaba vooral buiten China groeien, waardoor het concern uiteindelijk de helft van de omzet buiten de eigen landsgrenzen moet gaan genereren.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Alibaba

In het laatste kwartaal van het boekjaar 2022, dat eind maart eindigde, heeft Alibaba een omzet behaald van $32,2 miljard. Dat was een toename van 9% vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Ondanks de traagste omzetgroei sinds de beursgang in New York overtrof het bedrijf de verwachtingen van analisten. De groei werd vooral gedragen door het e-commerce segment in China, waar de omzet met 8% steeg naar $22,2 miljard. De clouddiensten realiseerden een omzetstijging van 12% naar $2,9 miljard. Het voor bijzondere posten aangepaste bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill (ebitda) daalde met 30% naar $2,5 miljard. Alibaba investeerde meer en had bovendien last van de coronacrisis.

Over geheel het boekjaar 2022 is de omzet met 19% gestegen naar $134,6 miljard. Drijvende kracht was de Chinese e-commerce tak, met een stijging van 18% naar $93,5 miljard. De clouddiensten en internationale e-commerce activiteiten boekten een omzettoename van respectievelijk 23% en 25%. Het aangepaste ebitda daalde met 23% naar $20,6 miljard. Onder de streep kwam de nettowinst toerekenbaar aan de gewone aandeelhouders uit op $9,8 miljard, een afname van 59% vergeleken met het vorige boekjaar. De winstdaling kwam vooral op het conto van waardedalingen van belangen in beursgenoteerde bedrijven.

Lees hier het volledige jaarverslag van boekjaar 2021.

Dividend van Alibaba

Alibaba keert geen dividend uit.

Alibaba aandelen kopen

Wilt u beleggen in Alibaba? Zou het toevoegen van aandelen Alibaba bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Alibaba bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Alibaba, Bloomberg, FT, FD

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.