Alphabet aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Alphabet, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Alphabet

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Alphabet is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Alphabet

Alphabet Inc. werd opgericht op in 2015, met als doel om de activiteiten van Google te spreiden. Terwijl Google in 1998 begon met een internetzoekmachine, was het in 2015 inmiddels uitgegroeid tot een mega-techbedrijf met veel verschillende activiteiten. De Alphabet-holding werd dan ook opgericht om al deze activiteiten beter te organiseren.

De groei tot het huidige megabedrijf Alphabet begon met de Google zoekmachine die werd ontwikkeld door twee studenten van de Stanford universiteit. Larry Page en Sergey Brin ontmoetten elkaar tijdens hun Informaticastudie en besloten in 1996 samen te werken aan een project waarmee informatie vinden eenvoudiger zou worden. De eerste poging daartoe was een gematigd succes. De zoekmachine werd alleen binnen de universiteit gebruikt en was traag doordat er veel bandbreedte voor nodig was. De latere versie (die uiteindelijk de naam Google kreeg) was echter wel succesvol, waarna Page en Brin het bedrijf Google oprichtten.

In 2004 noteerde Google Inc. zich aan de beurs en het bedrijf groeide sterk, onder andere door aankopen als Where2Technology (later Google Maps), Android, YouTube en onlangs ook Fitbit. Ondertussen ontwikkelde het bedrijf zich tot één van de grootste advertentiedienstverleners ooit. Ook biedt Google clouddiensten en een volledige zakelijke omgeving genaamd Workspace, dat gezien wordt als een tegenhanger van Microsoft’s 365-diensten.

Op 2 oktober 2015 richtten Page en Brin Alphabet op met een hoofdkantoor in Mountain View, Californië om al deze activiteiten onder te brengen in verschillende entiteiten.

De beursgang van Alphabet

Het aandeel Alphabet A (ISIN: US02079K1079) staat sinds 2 oktober 2015 genoteerd aan de NASDAQ. Bij beursgang werden de historische financiële resultaten van Google Inc. voortgezet. Ook de statuten van Alphabet waren hetzelfde als die van Google Inc., op de naam na.

Op 2 oktober 2015 was de prijs van een aandeel Alphabet 656,99 dollar, sindsdien is de aandelenkoers tot boven de 2.500,- dollar gestegen. Alphabet heeft dan ook in februari een 20-for-1 aandelensplitsing aangekondigd. De koers wordt dan door 20 gedeeld en het aantal aandelen met 20 vermenigvuldigd. Op die manier hoopt Alphabet de verhandelbaarheid van haar aandeel te verhogen en meer particuliere beleggers te bereiken. Naar verwachting gaat de stock split op 15 juli 2022 van kracht.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De missie van het Alphabet is 'de informatie van de wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar maken.' Daarbij wordt het motto 'Don't be evil' dat ooit gebruikt werd bij Google, nog steeds genoemd in de statuten van Alphabet.

De opzet van Alphabet maakte het mogelijk dat de Google-activiteiten werden opgeknipt. Dit was een belangrijke wens van Wall Street (c.q. de aandeelhouders). Die vonden destijds namelijk dat binnen Google, naast de lucratieve activiteiten, ook veel risicovolle projecten liepen. Met de nieuwe opzet kwam ook een gesplitste rapportage die voor beleggers veel meer inzichten gaf in de resultaten van Google ten opzichte van de andere projecten. Hieronder leggen we uit hoe dat zich uit in de strategie van Alphabet.

Acquisitie en een gesloten ecosysteem

De strategie van Alphabet is gericht op zoveel mogelijk diversificatie en de introductie van nieuwe producten en diensten. Om dit te bereiken is acquisitie van veelbelovende kleinere bedrijven (startups) een belangrijk onderdeel van Alphabets strategie. De uiteindelijke winstmaximalisatie probeert Alphabet te bereiken door de eindgebruiker volledig te bedienen in een gesloten ecosysteem. Oftewel; het doel is om gebruikers zoveel mogelijk binnen het Google-ecosysteem te houden, van browser Chrome tot Gmail, tot YouTube.

De activiteiten van Alphabet

Om het overzicht te houden en de (risico's van de) activiteiten te spreiden vallen de activiteiten van Alphabet in drie segmenten:

  • Onder Google Services vallen activiteiten zoals advertenties en de zoekmachine van Google, maar ook Android, webbrowser Chrome, Google Maps, de Google Play Store, YouTube, Fitbit-apparaten en alle Google Nest-producten voor een slimme woning.
  • Het Google Cloud-segment biedt clouddiensten voor IT-infrastructuur, platforms en Google Workspace met cloudgebaseerde samenwerkingstools voor bedrijven, zoals Gmail, Google Docs, Drive en Meet.
  • Onder het segment Other Bets vallen andere andere activiteiten zoals gezondheidstechnologie en internetdiensten, licenties en R&D (onderzoek en ontwikkelings)-diensten.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Alphabet

Het laatste kwartaal van 2021 kon Alphabet een omzetstijging melden van 32%, tot meer dan 75 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 20,6 miljard dollar, die was een jaar eerder nog 15,2 miljard.

De winst per aandeel Alphabet steeg naar 30,69 dollar aan het eind van 2021. In het laatste kwartaal van 2020 was de winst per aandeel Alphabet nog 22,30 dollar.

Om een bredere kijk op de cijfers van Alphabet te geven, kijken wij ook naar de jaarcijfers.

In totaal heeft Alphabet in 2021 een omzet gerealiseerd van 257,6 miljard dollar, dat was 41 procent meer dan in 2020. De nettowinst verdubbelde bijna: van 40,3 miljard in 2020 naar 76,0 miljard dollar in 2021. Door de coronapandemie waren advertentie-inkomsten voor bijvoorbeeld reizen en auto's teruggevallen, maar deze lijken weer helemaal terug op het niveau van voor de pandemie.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Alphabet

Hedendaags wordt door Alphabet geen dividend uitgekeerd.

Alphabet aandelen kopen

Wilt u beleggen in Alphabet? Zou het toevoegen van aandelen Alphabet bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Alphabet bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Techzine, BNR, BRM, ItsTimeForBusiness, BusinessInsider, MSNnieuws

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.