Amazon aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Amazon en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Amazon

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Amazon

Amazon ging op 15 mei 1997 naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, onder de ticker AMZN. Er was veel belangstelling voor de snelgroeiende onlineboekwinkel. De begeleidende banken stelden een intekenprijs in van $12-$14 per aandeel, maar door de sterke vraag werd dit later verhoogd naar $14-$16. Uiteindelijk werd de prijs vastgesteld op $18 per aandeel.

De beursgang leverde Amazon $54 miljoen op en gaf het bedrijf een beurswaarde van $438 miljoen. Dit terwijl het bedrijf in 1996 nog slechts een jaaromzet draaide van $15,75 miljoen en een verlies leed van $5,78 miljoen. Beleggen in Amazon bleek bijzonder lucratief. De ongekende expansie van het bedrijf heeft de beurswaarde opgestuwd tot ruim $1,3 biljoen, vanaf augustus 2023.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Mede door de Covid-19 crisis is de omzet van de e-commercetak van Amazon tot een recordniveau geklommen. Toch verdient het bedrijf meer aan de clouddiensten, Prime abonnementen en advertenties. Daarom zal Amazon zich onder leiding van de CEO Andy Jassy naar verwachting nog meer gaan richten op cloud computing en de overige diensten.

Tegelijkertijd staat hij voor de uitdaging om klanten van de webwinkel en externe verkopers tevreden te houden. Externe partijen die hun producten op het platform verkopen klagen over de hoge commissies die Amazon over elke aankoop rekent. Bovendien zijn de producten niet altijd van dezelfde goede kwaliteit. Daarnaast moet de nieuwe topman het personeel binnenboord zien te houden, aangezien het personeelsverloop hoog is en in de media regelmatig berichten verschijnen over de extreme werkdruk in de distributiecentra.

Tot slot ligt Amazon onder vuur van politici in Washington en Brussel om vermeend machtsmisbruik en de data die ze verzamelen. Er lopen meerdere antitrustonderzoeken tegen Amazon. Jassy zal willen voorkomen dat het bedrijf opgebroken moet worden.

Historie van Amazon

In 1994 had nog bijna niemand van het internet gehoord, maar de stormachtige groei van het wereldwijde web trok de aandacht van Jeff Bezos. Na bestudering van tal van productcategorieën waaronder cd’s, video’s en software besloot Bezos online boeken te gaan verkopen. Dit vanwege de grote wereldwijde vraag naar literatuur, de lage kosten van een boek en het grote aantal beschikbare boektitels.

Amazon werd opgericht in de garage van de huurwoning van Bezos in Bellevue, Washington. Zijn ouders gaven hem een startkapitaal van bijna $250.000 om zijn idee te realiseren. In juli 1995 verkocht Amazon 'Fluid Concepts en Creative Analogies' als eerste boek. Al snel breidde Amazon zijn assortiment uit met tal van andere producten. In de beginjaren was er twijfel of Amazon het zou redden als gevestigde winkelketens ook online zouden gaan. Maar Bezos bewees het ongelijk van de sceptici. Fysieke winkels kregen het moeilijk toen Amazon de sector betrad.

Ondertussen is Amazon uitgegroeid tot een wereldwijd e-commerce platform met miljoenen producten. Daarnaast behoren supermarktketen Whole Foods, videostreamingdienst Prime Video en Amazon Web Services (AWS) tot het concern. De clouddienst AWS werd in 2003 opgericht en is op dit moment de belangrijke steunpilaar van Amazon. Het heeft een jaaromzet van circa $59 miljard en genereert de hoogste winstmarge van alle Amazon-onderdelen. Grote bedrijven als McDonalds, Volkswagen en Airbnb zijn klant.

Jeff Bezos is niet langer betrokken bij de dagelijkse leiding van Amazon. Op 3 juli 2021 volgde Andy Jassy, die aan het hoofd stond van de AWS-divisie, hem op als CEO. Bezos blijft als toezichthouder actief, als ‘Executive Chair’ van het bestuur.

Dividend van Amazon

Amazon keert vooralsnog geen dividend uit. Alle winst wordt toegevoegd aan de reserves, om te kunnen investeren in de verdere groei van de onderneming.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Amazon, TechCrunch, Barcharts, Yahoo Finance

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.