AMD aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van AMD en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers AMD

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van AMD

AMD (ISIN: US0079031078) kwam in 1972 naar de Amerikaanse beurs. Bij de beursgang werd $7,5 miljoen opgehaald tegen een introductieprijs van $15,50 per aandeel. Aanvankelijk was AMD een zogenaamd over-the-counter aandeel (OTC). In 1979 kreeg het een notering aan de NYSE. In 2015 verhuisde het aandeel AMD naar technologiebeurs Nasdaq. Sinds de beursgang zijn de aandelen een flink aantal keer opgesplitst. Een belegger die in 1971 één aandeel had gekocht zou in 2022, 27aandelen hebben. Een investering van $1.000 bij de beursgang zou vanaf november 2019 meer dan $70.000 waard zijn.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De markt voor computerchips groeit sinds de uitvinding van de chip halverwege de vorige eeuw in een snel tempo. Chips worden gebruikt in steeds meer onderdelen van het dagelijks leven. Tegelijk worden de onderdelen op de chips steeds kleiner, waardoor ze sneller kunnen rekenen. Inmiddels werken chipproducenten op nanoschaal. De onderdelen van een chip zijn zo’n drieduizend keer kleiner dan een haar.

Een eigenschap van de chipsector is dat deze zeer cyclisch is. Perioden van snelle groei worden regelmatig onderbroken door een periode van stagnatie. Dit komt doordat er grote investeringen in productiecapaciteit nodig zijn. Als de capaciteit sneller groeit dan de vraag, dan leidt dat tot een tijdelijke groeistagnatie.

Productie chips in foundries

AMD produceert de chips die het verkoopt niet zelf. De chips worden gemaakt door zogenaamde foundries. Daarvan is het Taiwanese TSMC de grootste. Ook de andere delen van het productieproces zoals het verpakken en testen van computerchips wordt gedaan door andere bedrijven. AMD concentreert zich op het ontwerp, marketing en verkoop. Het model dat TSMC maakt wordt in de hele chipindustrie gebruikt. Intel is bijvoorbeeld ook een grote klant van TSMC.

De chips van AMD worden gebruikt in heel veel verschillende elektronische toepassingen, bijvoorbeeld desktops en laptops. Daarnaast levert AMD bijvoorbeeld ook chips voor servers die aanbieders van clouddiensten gebruiken en processoren die gebruikt worden in spelcomputers. AMD is een grote speler in de markt voor grafische toepassingen. In deze markt is Nvidia de marktleider en grootste concurrent.

Helft omzet AMD uit VS en China

AMD haalt ruim de helft van de omzet uit de Verenigde Staten en China. Twee hele grote klanten zijn samen goed voor een kwart van de omzet. Deze concentratie van omzet ziet het bedrijf als een risico. Als een van de twee klanten de relatie zou beëindigen zou dit direct een flinke impact hebben op de resultaten. AMD heeft de namen van deze twee bedrijven niet bekend gemaakt.

Geschiedenis van AMD

Advanced Micro Devices, afgekort AMD, werd in 1969 opgericht in Silicon Valley, Californië. Het bedrijf was in eerste instantie gericht op het verbeteren van bestaande chips (ook wel microchips of halfgeleiders genoemd). Na vijf jaar opende AMD een fabriek in Maleisië. Het produceerde toen meer dan tweehonderd verschillende chipproducten voor klanten, vaak waren dit elektronicaproducenten.

In de jaren tachtig maakten computers een snelle opmars, waarin AMD meegroeide. Begin jaren negentig begon het bedrijf met de productie van chips voor het gebruik in pc’s. AMD kwam vervolgens in een juridische strijd terecht met Intel over de vraag of AMD een kloon mocht verkopen van de 386 processoren. Deze strijd werd in 1994 gewonnen door AMD. Dat jaar sloot de chipproducent een deal met Compaq voor de levering van chips.

Concurrentie met Intel

Intel is altijd de belangrijkste concurrent gebleven. Volgens AMD is de sterke positie van Intel zelfs een groot risico voor het bedrijf. Intel kan als marktleider namelijk in grote mate bepalen aan welke eisen en specificaties computerchips moeten voldoen. Dit heeft volgens AMD geleid tot lagere omzetten en lagere winstmarges voor producten van AMD.

In 2006 zette AMD een grote stap in de markt voor chips voor grafische kaarten met de overname van ATI Technologies. Dit soort chips zijn nog steeds een belangrijk deel van de activiteiten van AMD.

Dividend van AMD

AMD heeft nog nooit dividend uitgekeerd en verwacht ook niet dat te gaan doen in de toekomst. Alle winsten investeert het bedrijf in de groei van de activiteiten op de lange termijn.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Silicon Valley Historical Association, AMD.com, The Motley Fool

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.