AMG aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van AMG en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers AMG

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van AMG

Rond de eeuwwisseling kocht het investeringsfonds Safeguard een aantal bedrijven op die actief waren in de metaalindustrie. Daarbij richtte het fonds zich op bedrijven die met geavanceerde technologie speciale metaalproducten, advanced materials, maakten. Het ging om bedrijven die vaak al een lange bestaansgeschiedenis hadden. Eén van de voorlopers van AMG is bijvoorbeeld het Duitse bedrijf Graphit Kropfmühl. Dat werd al in 1870 opgericht en was actief in de winning van grafiet. In 2006 voegde Safeguard de bedrijven die het had gekocht samen in een Nederlands bedrijf met de naam AMG NV. Dit staat voor Advanced Metallurgical Group NV.

De beursgang van AMG

In 2007 noteerde het bedrijf AMG (NL0000888691) zich aan de beurs in Amsterdam. Bij de beursgang haalde het $275 miljoen op. AMG gebruikte de opbrengst voor een herfinanciering. Het bedrijf viel op door een aantal opvallende namen in de raad van commissarissen, zoals de Amerikaanse generaal Wesley Clark en Pedro Pablo Kuczynski, een oud-premier van Peru.

Heinz Schimmelbusch, één van de oprichters van Safeguard, werd in 2006 de bestuursvoorzitter van AMG. Het fonds was na de beursgang aanvankelijk nog een groot-aandeelhouder maar deed de laatste aandelen in 2011 van de hand. Daarna werd het fonds ontbonden.

AMG actief over de hele wereld

AMG heeft wereldwijd ongeveer drieduizend medewerkers. Het heeft productielocaties in tien verschillende landen, van Europa en Azië tot Noord- en Zuid-Amerika. De transportsector levert ongeveer 40% van de omzet van AMG op. De luchtvaartbouw is een belangrijke klantengroep. Andere sectoren waar AMG veel aan verkoopt zijn de infrastructuur, de chemie en de energiesector. De activiteiten van het bedrijf zijn verdeeld over drie onderdelen: Clean Energy Materials, Critical Minerals en Critical Minerals Technologies.

Clean Energy Materials richt zich op materialen voor energie-opslag zoals lithium voor batterijen. Daarbij is het recyclen van deze materialen een belangrijke activiteit. Critical Minerals levert materialen die gebruikt worden in allerlei toepassingen. Critical Minerals Technologies verkoopt apparatuur die klanten nodig hebben in hun productieproces. In de luchtvaartindustrie wordt apparatuur van AMG bijvoorbeeld gebruikt voor het aanbrengen van lagen op de turbinebladen van motoren.

Kritieke metalen

De speciale metalen die AMG produceert zijn vaak cruciaal om allerlei toepassingen mogelijk te maken. Een voorbeeld van zo’n metaal is vanadium dat wordt toegevoegd aan staal om het sterker te maken. Een groot deel van de metalen die AMG maakt wordt ook door overheden gezien als kritiek. AMG produceert negen van de dertig kritieke metalen die van de Europese Unie die status hebben gekregen. In de VS staan tien van de metalen van AMG op een overheidslijst.

Bedrijfsstrategie en toekomst

AMG zet al vanaf de beursgang in 2007 sterk in op de energietransitie en de opkomst van duurzame energie. Dat komt ook terug in de missie van het bedrijf. Die is erop gericht om de kritieke materialen en technologieën te bieden om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Het overgrote deel van de investeringen die AMG doet, is gericht op producten en systemen die daaraan bijdragen. In het voorjaar van 2021 gaf AMG voor meer dan €100 miljoen nieuwe aandelen uit. De opbrengst van deze emissie gebruikt het bedrijf voor projecten bij de divisie Clean Energy Materials. Dit onderdeel staat voor het bedrijf in het hart van de strategie.

Proeffabriek vastestofbatterijen AMG

Een opvallende investering van AMG is die in een proeffabriek in Frankfurt die materialen voor vastestofbatterijen gaat produceren. Door het gebruik van deze volgende generatie batterijen zouden elektrische auto’s sneller moeten kunnen laden, een groter bereik krijgen en veiliger zijn. Verschillende grote autofabrikanten zetten in op deze batterijen. AMG ziet hier veel potentie in. Ze denken zelfs dat het bepalend kan zijn voor de toekomst van AMG als het één van de partijen wordt die de materialen voor deze batterijen levert. Voor beleggers is dit een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers AMG

Op de korte termijn heeft AMG net als veel andere bedrijven veel last gehad van de coronapandemie. De prijzen voor grondstoffen daalden scherp en de luchtvaart werd hard geraakt. Dit is een belangrijke sector voor AMG. In 2021 is sprake van een stevig herstel. In het tweede kwartaal nam de omzet op jaarbasis met 44% toe tot $298,4 miljoen. AMG maakte dit kwartaal een nettowinst van $3,6 miljoen tegen een nettoverlies van $12,5 miljoen een jaar eerder.

De omzet daalde in 2020 met 21% tot $937,1 miljoen. AMG boekte over het hele jaar een nettoverlies van $41,7 miljoen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van AMG

AMG betaalt sinds 2015 een dividend. Het streeft ernaar om 20% tot 40% van de nettowinst als dividend uit te keren. Daarnaast is het doel dat het dividend zich stabiel ontwikkelt. Behalve in buitengewone omstandigheden moet het dividend van een jaar nooit meer dan 20% afwijken van het voorgaande jaar. AMG heeft over 2020 per aandeel van het bedrijf €0,20 aan dividend uitgekeerd. De helft daarvan betaalde het als interim-dividend.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: AMG

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.