Beleggen in AMX aandelen? Snel en goedkoop via DEGIRO

De AMX wordt ook wel gezien als het kleine broertje van de AEX. Met als bijnaam ‘mid cap’ omvat deze index 25 middelgrote beursgenoteerde onderneming. Bekijk hieronder de koersen en lees meer over hoe u aandelen kunt kopen uit de AMX.

Wat is de AMX?

De AMX staat voor Amsterdam Midcap indeX. Deze index bestaat uit 25 bedrijven die vallen in de categorie mid cap en genoteerd zijn aan de beurs Euronext Amsterdam. Deze specifieke index is dus slechts een onderdeel van de beurs. Andere indexen op Euronext Amsterdam zijn de AEX (large cap) en de ASCX (small cap). Daarnaast noteren er nog vele aandelen op Euronext Amsterdam die niet zijn vertegenwoordigd in van één van deze drie indexen.

Hoe wordt de AMX berekend?

Allereerst kijken we hoe de AEX index word berekend. Ieder jaar in maart word deze opnieuw samengesteld. Hierbij worden de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven aan de Euronext Amsterdam van dat moment bepaald om tot de index van dat desbetreffende jaar te komen. Bij deze samenstelling wordt ook gekeken naar het evenwicht tussen de bedrijven. Zo mag een bedrijf bijvoorbeeld maximaal 15% van de AEX index in beslag nemen. Onder deze 25 bedrijven wordt een verdeling gemaakt op basis van het aantal beschikbare aandelen en certificaten van aandelen. Dit wordt ook wel de wegingsfactor genoemd. Door middel van deze verdeling kan ook het ‘AEX indexcijfer’ bepaald worden. Eenzelfde soort formule word gebruikt voor de weging van de AMX. Om als bedrijf in aanmerking te komen voor een positie op de AMX, moet het voldoende handelsvolume hebben. Daarnaast telt ook de totale marktkapitalisatie van het bedrijf. Om deze reden is het ook mogelijk dat een bedrijf gedurende het jaar uit de AMX zakt naar de ASCX of stijgt naar de AEX. Een voorbeeld hiervan is Adyen.

Hoe kan ik beleggen in de AMX?

Omdat de AMX geen los product is, kunt u niet 1 aandeel AMX kopen zoals dat wel kan bijvoorbeeld bij aparte bedrijven. Wilt u echter wel de koersschommeling van de AMX volgen, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen om aandelen van alle 25 bedrijven uit de AMX aan te kopen. Dit kan echter flink in de kosten lopen door de transactiekosten per uitgevoerde order. Als alternatief kunt u beleggen in fondsen of trackers (ETF’s) die de AMX volgen.

Beleggen in de AMX via een tracker (ETF)

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Zo volgt een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om uw beleggingsportfolio met gemak en tegen een betaalbare prijs te diversifiëren.DEGIRO biedt haar klanten de mogelijkheid om in een 200 tal trackers maandelijks zonder transactiekosten te beleggen. Bekijk hier de fair use policy en het overzicht van de trackers.

Opties en futures beleggen in de AMX

Helaas is het niet mogelijk om in de AMX te beleggen door middel van opties of futures via ons beleggingsplatform. Wel is het mogelijk om via hefboomproducten te beleggen in de AMX.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u bedrijven uit de AMX toevoegen aan uw portfolio? Uiteraard kunt u ook beleggen in de individuele aandelen. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Hier kunt u gemakkelijk kiezen welke aandelen u wilt kopen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie of lees meer over het kopen van aandelen via ons platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.