Aperam aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Aperam en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Aperam

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Aperam

De bedrijfsgeschiedenis van Aperam komt voort uit die van ArcelorMittal, het voormalige moederconcern. Dit concern is voortgekomen uit een Indonesische staalfabriek met de naam PT Ispat Indo die in 1976 werd opgericht door de Indiase Lakshmi Mittal. Hieruit groeide de internationale onderneming Mittal Steel.

In 2006 kocht Mittal Steel het Europese Arcelor. Dit bedrijf was ontstaan uit een fusie van drie Europese staalbedrijven, namelijk Arbed uit Luxemburg, Aceralia uit Spanje en het Franse Usinor. Na een heftige overnamestrijd waarin Mittal het bod flink moest verhogen betaalde het uiteindelijk €26,9 miljard, waarmee ArcelorMittal ontstond.

Begin 2011 besloot ArcelorMittal zijn activiteiten voor roestvrijstaal af te splitsen. Op dat moment was deze tak goed voor ongeveer 5% van de winst van het hele staalconcern. Omdat het slechts een klein deel van de activiteiten was, moest het altijd wedijveren met andere onderdelen om kapitaal voor investeringen. Als zelfstandige onderneming zou het onderdeel beter in staat zijn kapitaal aan te trekken en zou de waarde beter uit de verf komen. Bij de afsplitsing kreeg de nieuwe onderneming de naam Aperam.

De beursgang van Aperam

De beursgang van Aperam (LU0569974404) vond januari 2011 plaats. Hierbij werd geen nieuw kapitaal opgehaald. Aandeelhouders ArcelorMittal kregen voor elke twintig aandelen één nieuw aandeel Aperam. Arcelor hield daarnaast zelf nog ongeveer 40% van de aandelen in handen. Dit belang heeft het nu nog steeds.

Het aandeel is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs en Luxemburg.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Aperam heeft ongeveer 9.500 werknemers. Het heeft in totaal zes productielocaties verspreid over Brazilië, België en Frankrijk.

De activiteiten van Aperam zijn onderverdeeld in drie divisies. Het onderdeel Stainless & Electrical Steel is goed voor bijna de helft van de omzet. Dit produceert roestvrij staal dat na bewerking zijn weg vindt naar allerlei producten in uiteenlopende sectoren. Denk aan de luchtvaart, de automobielindustrie, de bouw, huishoudelijke apparaten, de olie- en gasindustrie en de medische sector. Naast roestvrij staal produceert Aperam ook zogenaamd elektrisch staal. Dit heeft magnetische eigenschappen en wordt gebruikt in elektriciteitscentrales en stroomnetwerken.

Het onderdeel Services & Solutions neemt daarnaast circa 40% van de omzet voor zijn rekening. Deze tak is verantwoordelijk voor de verkoop en distributie. Ook de staalbewerking voor het naar klanten gaat valt daaronder. Zo voegt de divisie extra waarde toe. De resterende circa 10% van de omzet komt uit de divisie Alloys & Specialties. Dit onderdeel maakt legeringen van verschillende metalen.

De strategie van Aperam rust op drie pijlers. Allereerst streeft het bedrijf naar spreiding. Het gaat dan om spreiding in zowel het pallet van producten en diensten dat het biedt, als in de klantengroepen die het bedient. Dit geeft het bedrijf stabiliteit. Als de vraag uit een bepaalde sector inzakt is de impact op de resultaten hierdoor beperkt. De tweede pijler is het streven naar een organisatie die efficiënter is dan zijn concurrenten. Dat betekent dat er continu kostenbesparingsprogramma’s lopen. Tenslotte wil Aperam een leidende onderneming zijn op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het bedrijf is wereldwijd de roestvrij staalproducent met de laagste CO2-uitstoot. Aperam stookt zijn ovens in Brazilië volledig op duurzaam verbouwde houtskool. In Europa bestaat 80% van de grondstoffen die Aperam gebruikt uit gerecycled roestvrij staal. Eind vorig jaar heeft Aperam ELG overgenomen, wereldwijd de leider als het gaat om het recyclen van roestvrij staal. Hiermee wil het bedrijf zijn positie als duurzame onderneming verder versterken.

Naast het aanzienlijke aandelenbelang dat het voormalige moederconcern ArcelorMittal nog steeds heeft in Aperam, zijn er nog meer banden tussen de twee ondernemingen. Zo is er een overeenkomst waardoor Aperam gebruik kan maken van inkoopdiensten van Arcelor. Een andere overeenkomst gaat over het delen van bepaalde kosten in Brazilië tussen de bedrijven.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Aperam

Aperam boekte in het eerste kwartaal van dit jaar €428 miljoen nettowinst op €1,396 miljard omzet. De nettowinst was meer dan vier keer zo groot als een jaar eerder, de omzet lag 52% hoger. Het bedrijf heeft de wind mee met een sterke vraag en hoge prijzen voor roestvrijstaal.

Over heel 2021 steeg de omzet met 41% tot ongeveer €5,1 miljard. Het bedrijf maakte een stevig herstel door nadat de omzet in de coronacrisis flink was teruggevallen.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Aperam

Aperam streeft ernaar het dividend elk jaar te laten stijgen. Over 2021 keert het bedrijf €2,00 per aandeel uit. Een jaar eerder was dat €1,75. Aperam heeft daarnaast aangekondigd in 2022 net als in 2021 voor €100 miljoen aan aandelen in te kopen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Goldman Sachs, Aperam

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.