Apple aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Apple, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Apple

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Apple is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Apple

Op 1 april 1976 richtte Steve Jobs samen met zijn goede vriend Steve Wozniak het bedrijf Apple Computers op. Met als doel de verdere ontwikkeling en verkoop van de Apple I, die was ontworpen door Steve Wozniak voor persoonlijk gebruik. De eerste personal computer (pc) in de wereld zag er nogal primitief uit, verpakt in een houten doos en werd geen succes. Van de Apple I werden slechts 200 stuks verkocht. Maar Jobs en Wozniak lieten zich niet uit het veld slaan en begonnen al snel met de ontwikkeling van een nieuwe computer: de Apple II. Die zag er een stuk beter uit dan zijn voorganger en ging wel grif over de toonbank. Drie jaar na de oprichting, in 1979, kon Apple al een nettowinst in de boeken opmaken van $150 miljoen.

Toen de toenmalige grootmacht IBM daarna ook een pc op de markt bracht, kreeg Apple het zwaar te verduren. Het jonge bedrijf kon nauwelijks op tegen de ongekende marketingkracht en naamsbekendheid van IBM in die tijd. Jobs pakte echter de handschoenen op en ontwikkelde de eerste computer in de wereld met een zogenaamde 'graphical user interface' (GUI). Met deze interface kunnen gebruikers verschillende vensters op hun scherm openen en de computer aansturen via een muis. Dat is een stuk gebruiksvriendelijker dan de toenmalige besturing van IBM-computers via DOS-commando’s.

Lisa, de eerste Apple pc met een GUI, sloeg bij het publiek niet aan vanwege het hoge prijskaartje. In 1984 lanceerde Apple een goedkopere versie onder de naam Macintosh, ‘Mac’. Deze Mac-computer was een regelrechte verkoophit en maakte van Steve Jobs een miljardair voor zijn dertigste verjaardag. Lang kan hij daar niet van genieten, want in 1985 wordt de oprichter uit het bedrijf gezet na een dispuut met de toenmalige CEO John Sculley.

Daarna gaat het bergafwaarts met Apple. Het bedrijf kan moeilijk opboksen tegen de concurrenten die Windows als besturingssysteem voor hun pc’s gebruikten. Na aanpassingen was de gebruiksvriendelijkheid van Windows net zo goed als het systeem van Apple. Microsoft veroverde in de jaren ’90 een dominante positie in de pc-markt. De Mac-computers waren een stuk duurder en werden vooral gebruikt door de grafische en educatieve sector. In 1996 stond Apple zelfs op de rand van faillissement.

Jobs was ondertussen een nieuw computerbedrijf NeXT gestart en wist de toenmalige directie van Apple te overtuigen om dit over te nemen. Met de overname van NeXT in 1997 keerde ook Jobs weer terug bij Apple, eerst als adviseur en later als CEO. Hij voerde vervolgens een ingrijpende reorganisatie door en schrapte een groot aantal projecten, waaronder de slecht verkopende pda Apple Newton. Onder leiding van Jobs weet Apple zijn rol van trendsetter in de technologiewereld te herpakken. Met de lancering van de in vrolijke kleuren behuisde alles-in-één computer iMac in 1998 had het bedrijf weer een nieuw succesnummer in huis.

Daarna volgden de muziekspeler iPod in 2001, de iPhone in 2007 en de iPad in 2010. Ook kwam het concern met de digitale muziekbibliotheek iTunes en de mobiele betaaldienst Apple Pay. Vooral de iPhone, die als eerste telefoon met een goed werkend aanraakscherm kon worden bediend, ontwikkelde zich tot een enorme melkkoe voor Apple. Sinds de lancering zijn er meer dan 1,9 miljard iPhones verkocht. De smartphone maakte van Apple ‘s werelds grootste technologiebedrijf, gemeten naar omzet.

Steve Jobs overleed op 5 oktober 2011 aan alvleesklierkanker. Eerder dat jaar werd zijn functie als CEO overgenomen door Tim Cook.

De beursgang van Apple

Op 12 december 1980 kreeg Apple een notering aan de NASDAQ onder de ticker ‘AAPL’. Bij de beursgang verkocht Apple 4,6 miljoen aandelen tegen een prijs van $22. Er was veel interesse bij beleggers. Op de eerste beursdag sloot de koers bijna 32% hoger op $29, wat Apple een beurswaarde gaf van $1,78 miljard. Dankzij personeelsopties werden tientallen personeelsleden die dag miljonair. Als grootste aandeelhouder zag Steve Jobs zijn vermogen met $217 miljoen aandikken. Het aandeel Apple is ook genoteerd aan de beurs van Frankfurt onder het symbool ‘APC’, maar de verhandelbaarheid op de NASDAQ is een stuk beter.

De aandeelhouders van het eerste uur mogen zich in hun handen wrijven. Na een zijwaarts verloop in de jaren negentig is de koers vanaf begin deze eeuw enorm in waarde gestegen. In de afgelopen tien jaar (per 1 augustus 2021) is de koers van Apple met 992,8% opgelopen. Het aandeel is vijf keer gesplitst sinds de eerste notering. Gecorrigeerd daarvoor bedroeg de introductieprijs in 1980 slechts $0,10 per aandeel.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Apple opereert op zeer competitieve markten, die onderhevig zijn aan felle prijsconcurrentie en snelle technologische veranderingen. Door geregeld nieuwe, innovatieve producten op de markt te brengen, weet Apple de concurrentie een stap voor te blijven. Omdat het bedrijf zich op het hogere segment richt, is het qua marktaandeel meestal niet de nummer één. Maar die relatief hoge prijzen zorgen voor een bovengemiddelde winstgevendheid, wat Apple weer in staat stelt om te blijven investeren in productontwikkeling en marketing. Waar de onderneming voorheen vooral afhankelijk was van de iPhone, is het aanbod onder de hoede van CEO Tim Cook verbreed. Zo lanceerde Apple onder meer een smartwatch, AirPods, de betaaldienst Apple Pay en muziek- en tv-abonnementen. De focus komt meer op diensten te liggen en minder op de verkoop van apparaten.

Kwartaalcijfers Apple

In het derde kwartaal (tot en met 26 juni 2021) van het lopende boekjaar wist Apple de verwachtingen te overtreffen. De omzet kwam uit op een recordniveau van $81,4 miljard, een stijging van 36% vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Analisten hadden in hun prognoses gerekend op een omzet van ruim $73 miljard. De winst per aandeel verdubbelde naar $1,30. Ook dat is veel meer dan de marktverwachting, van $1,01 per aandeel.

De verkoop van iPhones steeg met bijna 50% naar $39,6 miljard en is daarmee nog altijd goed voor circa de helft van de concernomzet. In elke productcategorie groeide de omzet met meer dan 10%. Bovendien was er veel vraag naar de diensten van Apple, die een omzetstijging boekten van 33% naar $17,5 miljard.

Over het boekjaar 2020, dat eindigde op 26 september 2020, steeg de omzet met 5,5% naar $274,5 miljard. De nettowinst kwam uit op $57,4 miljard, ofwel $3,31 per aandeel.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Apple

Apple keert ongeveer een kwart van de nettowinst uit als dividend.

Apple aandelen kopen

Wilt u beleggen in Apple? Zou het toevoegen van aandelen Apple bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Apple bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Apple, Backlinko, EDN, Barchart

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.