Arcadis aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Arcadis en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Arcadis

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Arcadis

De geschiedenis van Arcadis gaat terug tot de oprichting van de Nederlandsche Heidemaatschappij in 1888. Deze vereniging had als doel om het gebruik van grond in Nederland te verbeteren. Het ging daarbij om de landbouw maar bijvoorbeeld ook om het in stand houden van bossen. In het begin gaf de vereniging vooral advies, maar al snel kwam daar ook de uitvoering bij. De vereniging maakte plannen en begrotingen, voerde werkzaamheden uit en nam ook onderhoudswerk op zich. In 1963 kreeg de vereniging het predicaat Koninklijk. Sindsdien staat de vereniging bekend als de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Splitsing commerciële activiteiten en vereniging

Ticker: PNL, ISIN: NL0009739416

In 1972 werd de vereniging gesplitst. De commerciële activiteiten gingen verder onder de naam Heidemij. De KNHM bleef wel de enige aandeelhouder. Door een combinatie van mislukte overnames en investeringen en de economische crisis van begin jaren tachtig kwam het bedrijf tot aan de rand van een faillissement. Bij de reorganisatie die nodig was om het bedrijf te redden kreeg het personeel een deel van de aandelen in handen, die ze onderbrachten bij de Stichting Lovinklaan. Dit is nog steeds een grote aandeelhouder van Arcadis.

De beursgang van Arcadis

In 1993 belde het Amerikaanse milieubedrijf Geraghty & Miller Heidemij op met een samenwerkingsvoorstel. Heidemij heeft het bedrijf toen overgenomen en noteerde zich daarmee aan de NASDAQ in New York. Volgens voormalig Arcadis-topman Harrie Noy was Amerika geen deel van de strategie, maar wel een kans die ze destijds graag aangrepen. In 2010 kwam meer dan de helft van de inkomsten uit Amerika. In 1997 veranderde de naam in Arcadis en ging het bedrijf ook naar de Amsterdamse beurs (NL0006237562). Het aandeel Arcadis is hier onderdeel van de MidKap-index. De notering aan de NASDAQ eindigde echter in 2007.

De vereniging KNHM heeft altijd een deel van de aandelen Arcadis gehouden. De vereniging heeft dit belang in de loop van de tijd wel steeds verder af doen nemen tot nu nog ruim 4% van het totaal uitstaande aantal. De Lovinklaan Foundation is met 18% nog de grootste aandeelhouder. De stichting heeft nu tot doel om de groei en ontwikkeling van medewerkers van het bedrijf te ondersteunen.

Arcadis actief in wereldmarkt van €600 miljard

Arcadis heeft verschillende kantoren in Nederland, waaronder in Amsterdam en Amersfoort, maar is een echte internationale speler. Het bedrijf heeft in meer dan 70 landen projecten gedaan, vaak op het vlak van water en milieu. In de markt voor Design/Engineering & Consulting gaat wereldwijd elk jaar meer dan €600 miljard om. Was het bedrijf vijftien jaar geleden wereldwijd de nummer negen in deze markt, inmiddels is het de nummer vier.

Kwartaalcijfers tweede kwartaal 2021

De omzet is goed gespreid over de wereld. Europa en het Midden-Oosten zijn goed voor 44% van de inkomsten. Noord- en Zuid-Amerika leveren samen 33% van de omzet, Azië 14%. CallisonRTKL levert de rest van de omzet, een dochterbedrijf dat wereldwijd opereert als zelfstandige onderneming.

Arcadis biedt breed pallet aan diensten

Het Nederlandse adviesbureau levert een breed pallet aan diensten. Het gebruikt een indeling in vier categorieën. De twee grootste activiteiten zijn het programma- en projectmanagement en het ontwerp- en ingenieurswerk. Deze zijn samen goed voor 70% van de omzet. Daarnaast haalt Arcadis 10% van de omzet uit architectuurwerk en nog eens 20% uit consultancy.

Overnames Arcadis

Het bedrijf heeft overnames altijd een belangrijk onderdeel gemaakt van de groeistrategie. In de eerste helft van het vorige decennium deed Arcadis enkele grote overnames. Het kocht de Britse branchegenoot Hyder en het Amerikaanse architectuur- en ontwerpbureau Callison. De schuldpositie liep toen flink op. In de periode van 2018 tot en met 2020 was de strategie van het bedrijf daarom gericht op het verbeteren van de financiële positie en de winstmarges.

Bedrijfsstrategie en toekomst Arcadis

Met de strategie speelt Arcadis in op een aantal grote trends in de wereld zoals klimaatverandering, verstedelijking en digitalisering. Klimaatverandering leidt tot zeespiegelstijging en meer extreme weersomstandigheden. Arcadis biedt veel diensten op het gebied van watermanagement en kustbescherming om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Het bedrijf was bijvoorbeeld betrokken bij de versterking van de kust in het zuiden van de Verenigde Staten na orkaan Katrina in 2005.

Volgens Arcadis trekken er wereldwijd elke week drie miljoen mensen naar de stad en zal 70% van de wereldbevolking halverwege deze eeuw in een stad wonen. De verstedelijking zorgt voor ingewikkelde problemen in gebouwde omgevingen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. Arcadis heeft veel ervaring met het ontwikkelen van oplossingen voor dit soort problemen.

Als het gaat om digitalisering is de opmars van online retail een belangrijke ontwikkeling. Arcadis kan helpen om distributiecentra en het transport beter in te richten. Het heeft ook veel kennis van de inzet van digitale technologie bij onderhoud en aanleg van infrastructuur.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Arcadis

In het tweede kwartaal van 2021 boekte Arcadis €644 miljoen omzet. Dit was 5,7% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Mede door de duurzame investeringsprogramma’s van overheden in de VS en Europa had Arcadis een sterke orderinstroom.

In 2020 had Arcadis last van de coronacrisis en kromp de omzet met 2% tot bijna €2,5 miljard. Het bedrijf boekte vorig jaar €133 miljoen nettowinst.

Arcadis streeft tot en met 2023 naar een jaarlijkse omzetgroei midden in de enkele cijfers. De operationele winstmarge moet verbeteren naar boven de 10%. In de periode 2017 tot en met 2020 was deze marge 8,6%.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Arcadis

Arcadis mikt erop om 30% tot 40% van de nettowinst uit te keren aan aandeelhouders. Het dividend over 2019 werd geschrapt door de coronacrisis. Over 2020 heeft Arcadis €0,60 per aandeel uitgekeerd. Aandeelhouders hadden de keuze uit een dividend in aandelen of in cash.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Arcadis, KNHM, Lovinklaan Foundation

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.