Arcadis aandelen kopen

Arcadis is een Nederlandse onderneming die een wereldspeler is in ingenieurs- en adviesdiensten. Bent u er al uit of u aandelen Arcadis wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in Arcadis aandelen.

Koers ARCADIS


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0006237562

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van Arcadis

De geschiedenis van Arcadis gaat terug tot de oprichting van de Nederlandsche Heidemaatschappij in 1888. Deze vereniging had als doel om het gebruik van grond in Nederland te verbeteren. Het ging daarbij om de landbouw maar bijvoorbeeld ook om het in stand houden van bossen. In het begin gaf de vereniging vooral advies, maar al snel kwam daar ook de uitvoering bij. De vereniging maakte plannen en begrotingen, voerde werkzaamheden uit en nam ook onderhoudswerk op zich. In 1963 kreeg de vereniging het predicaat Koninklijk. Sindsdien staat de vereniging bekend als de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Splitsing commerciële activiteiten en vereniging

Ticker: PNL, ISIN: NL0009739416

In 1972 werd de vereniging gesplitst. De commerciële activiteiten gingen verder onder de naam Heidemij. De KNHM bleef wel de enige aandeelhouder. Door een combinatie van mislukte overnames en investeringen en de economische crisis van begin jaren tachtig kwam het bedrijf tot aan de rand van een faillissement. Bij de reorganisatie die nodig was om het bedrijf te redden kreeg het personeel een deel van de aandelen in handen, die ze onderbrachten bij de Stichting Lovinklaan. Dit is nog steeds een grote aandeelhouder van Arcadis.

De beursgang van Arcadis

In 1993 belde het Amerikaanse milieubedrijf Geraghty & Miller Heidemij op met een samenwerkingsvoorstel. Heidemij heeft het bedrijf toen overgenomen en noteerde zich daarmee aan de NASDAQ in New York. Volgens voormalig Arcadis-topman Harrie Noy was Amerika geen deel van de strategie, maar wel een kans die ze destijds graag aangrepen. In 2010 kwam meer dan de helft van de inkomsten uit Amerika. In 1997 veranderde de naam in Arcadis en ging het bedrijf ook naar de Amsterdamse beurs (NL0006237562). Het aandeel Arcadis is hier onderdeel van de MidKap-index. De notering aan de NASDAQ eindigde echter in 2007.

De vereniging KNHM heeft altijd een deel van de aandelen Arcadis gehouden. De vereniging heeft dit belang in de loop van de tijd wel steeds verder af doen nemen tot nu nog ruim 4% van het totaal uitstaande aantal. De Lovinklaan Foundation is met 18% nog de grootste aandeelhouder. De stichting heeft nu tot doel om de groei en ontwikkeling van medewerkers van het bedrijf te ondersteunen.

Arcadis actief in wereldmarkt van €600 miljard

Arcadis heeft verschillende kantoren in Nederland, waaronder in Amsterdam en Amersfoort, maar is een echte internationale speler. Het bedrijf heeft in meer dan 70 landen projecten gedaan, vaak op het vlak van water en milieu. In de markt voor Design/Engineering & Consulting gaat wereldwijd elk jaar meer dan €600 miljard om. Was het bedrijf vijftien jaar geleden wereldwijd de nummer negen in deze markt, inmiddels is het de nummer vier.

Kwartaalcijfers tweede kwartaal 2021

De omzet is goed gespreid over de wereld. Europa en het Midden-Oosten zijn goed voor 44% van de inkomsten. Noord- en Zuid-Amerika leveren samen 33% van de omzet, Azië 14%. CallisonRTKL levert de rest van de omzet, een dochterbedrijf dat wereldwijd opereert als zelfstandige onderneming.

Arcadis biedt breed pallet aan diensten

Het Nederlandse adviesbureau levert een breed pallet aan diensten. Het gebruikt een indeling in vier categorieën. De twee grootste activiteiten zijn het programma- en projectmanagement en het ontwerp- en ingenieurswerk. Deze zijn samen goed voor 70% van de omzet. Daarnaast haalt Arcadis 10% van de omzet uit architectuurwerk en nog eens 20% uit consultancy.

Overnames Arcadis

Het bedrijf heeft overnames altijd een belangrijk onderdeel gemaakt van de groeistrategie. In de eerste helft van het vorige decennium deed Arcadis enkele grote overnames. Het kocht de Britse branchegenoot Hyder en het Amerikaanse architectuur- en ontwerpbureau Callison. De schuldpositie liep toen flink op. In de periode van 2018 tot en met 2020 was de strategie van het bedrijf daarom gericht op het verbeteren van de financiële positie en de winstmarges.

Bedrijfsstrategie en toekomst Arcadis

Met de strategie speelt Arcadis in op een aantal grote trends in de wereld zoals klimaatverandering, verstedelijking en digitalisering. Klimaatverandering leidt tot zeespiegelstijging en meer extreme weersomstandigheden. Arcadis biedt veel diensten op het gebied van watermanagement en kustbescherming om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden. Het bedrijf was bijvoorbeeld betrokken bij de versterking van de kust in het zuiden van de Verenigde Staten na orkaan Katrina in 2005.

Volgens Arcadis trekken er wereldwijd elke week drie miljoen mensen naar de stad en zal 70% van de wereldbevolking halverwege deze eeuw in een stad wonen. De verstedelijking zorgt voor ingewikkelde problemen in gebouwde omgevingen, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit. Arcadis heeft veel ervaring met het ontwikkelen van oplossingen voor dit soort problemen.

Als het gaat om digitalisering is de opmars van online retail een belangrijke ontwikkeling. Arcadis kan helpen om distributiecentra en het transport beter in te richten. Het heeft ook veel kennis van de inzet van digitale technologie bij onderhoud en aanleg van infrastructuur.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Arcadis

In het tweede kwartaal van 2021 boekte Arcadis €644 miljoen omzet. Dit was 5,7% meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Mede door de duurzame investeringsprogramma’s van overheden in de VS en Europa had Arcadis een sterke orderinstroom.

In 2020 had Arcadis last van de coronacrisis en kromp de omzet met 2% tot bijna €2,5 miljard. Het bedrijf boekte vorig jaar €133 miljoen nettowinst.

Arcadis streeft tot en met 2023 naar een jaarlijkse omzetgroei midden in de enkele cijfers. De operationele winstmarge moet verbeteren naar boven de 10%. In de periode 2017 tot en met 2020 was deze marge 8,6%.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Arcadis

Arcadis mikt erop om 30% tot 40% van de nettowinst uit te keren aan aandeelhouders. Het dividend over 2019 werd geschrapt door de coronacrisis. Over 2020 heeft Arcadis €0,60 per aandeel uitgekeerd. Aandeelhouders hadden de keuze uit een dividend in aandelen of in cash.

Arcadis aandeel kopen

Wilt u beleggen in Arcadis? Zou het toevoegen van aandelen Arcadis bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in Arcadis bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Arcadis, KNHM, Lovinklaan Foundation

Koers ARCADIS


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0006237562

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.