Aandelen ArcelorMittal kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ArcelorMittal, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Geschiedenis van ArcelorMittal

De onderneming ArcelorMittal is in 2006 ontstaan uit een fusie tussen Arcelor en Mittal Steel. Hierbij nam de Indiase staalfabrikant Mittal Steel de Europese staalfabrikant Arcelor over voor een totaalbedrag van $33 miljard. Sindsdien is het concern in handen van de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal. Hij bezit ongeveer 37,4% van de aandelen. ArcelorMittal is uitgegroeid tot een toonaangevend, wereldwijd opererend staal- en mijnbouwbedrijf. In 2019 heeft de onderneming 89,9 miljoen ton aan ruw staal geproduceerd.

Businessmodel

Het hoofdkantoor van ArcelorMittal is gevestigd in Luxemburg. Wereldwijd heeft de onderneming 191.248 werknemers in dienst. De onderneming beschikt over productiefabrieken in achttien landen en elf geavanceerde onderzoekscentra. In Nederland heeft ArcelorMittal vestigingen in Tiel, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen en Utrecht. De onderneming is actief in alle belangrijke industriële afzetgebieden, zowel in volwassen, als opkomende markten. In 2019 leverde ArcelorMittal 84,5 miljoen ton staal aan klanten in 160 landen. Grote afnemers van ArcelorMittal’s staalproducten zijn werkzaam in de automobielindustrie, de verpakkingsindustrie en de bouwsector. Maar ook producenten van huishoudelijke apparaten maken gebruik van de staalproducten van ArcelorMittal. Onderzoek, technologie en ontwikkeling staan centraal in de onderneming. ArcelorMittal wil bouwen aan een betere wereld met ‘’slimmer staal’’. Met andere woorden, staalsoorten gemaakt met behulp van innovatieve processen, die efficiënter zijn, minder energie verbruiken en aanzienlijk minder koolstof uitstoten. Staal dat schoner, sterker en herbruikbaar is.

De beursgang van ArcelorMittal

In het eerste kwartaal van 2011 splitste ArcelorMittal zijn roestvrijstaal-divisie af en bracht het naar de beurs. Aandeelhouders kregen destijds één aandeel in de roestvrijstaaltak van ArcelotMittal voor elke twintig die ze hadden in het volledige conglomeraat. Met deze beurgang beoogde de onderneming de roestvrijstaal-divisie apart meer waarde te doen opleveren voor aandeelhouders, dan als onderdeel van een zeer groot conglomeraat.

De Beurskoers van het aandeel ArcelorMittal

Aandelen van ArcelorMittal worden verhandeld op de Euronext Amsterdam. Daarnaast staat het bedrijf genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). Aan het einde van het derde kwartaal van 2020 bedroeg de totale beurswaarde van ArcelorMittal €13 miljard.

Koers van Arcelormittal over de periode januari 2015 tot december 2020

ISIN: LU1598757687 Ticker: MT

YTD1D1W1M3M6M1Y3Y5Y
17,4817,2216,3613,5810,929,6715,7821,529,14

Kwartaalcijfers ArcelorMittal

Op 30 juli 2020 presenteerde ArcelorMittal haar cijfers over het eerste en tweede kwartaal van 2020. Ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor, viel de omzet van $25,82 miljard 32,87% lager uit. Het verlies over het eerste halfjaar kwam uit op $606 miljoen. In dezelfde periode het jaar ervoor, was nog een winst behaald van $611 miljoen.

In het derde kwartaal van 2020 heeft ArcelorMittal betere cijfers gerealiseerd. Het EBITDA-resultaat kwam uit op $901 miljoen, tegen $707 miljoen in het tweede kwartaal. Het operationele resultaat in het derde kwartaal bedroeg $718 miljoen, tegen een negatief resultaat van $253 miljoen in het kwartaal daarvoor. De omzet van ArcelorMittal steeg op kwartaalbasis van $10.976 miljoen naar $13.266 miljoen.

Onder de streep restte in het derde kwartaal van 2020 een verlies van $261 miljoen, tegen een nettoverlies van $559 miljoen in het tweede kwartaal. Ter vergelijking, het nettoverlies in het derde kwartaal van 2019 bedroeg nog $539 miljoen.

Deze resultaten hebben verschillende oorzaken. In 2019 kwam de mondiale vraag naar staal in het nauw als gevolg van de oplaaiende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De wereldwijde uitbraak van COVID-19 begin 2020 en de negatieve invloed hiervan op de auto-industrie, een grootverbruiker van staal, heeft de staalmarkt evenmin goed gedaan. Door de wereldwijde lockdownmaatregelen, nam niet alleen de vraag naar staal af, maar kelderde eveneens de staalproductie.

ArcelorMittal heeft in deze uitdagende periode gestaag gewerkt aan het afbouwen van schulden en het terugdringen van kosten. Eén van de middelen om dit doel te bereiken, is het verkopen van bedrijfsonderdelen.

Op 28 september 2020 verkocht ArcelorMittal haar Amerikaanse activiteiten aan Cleveland-Cliffs. Laatstgenoemde betaalde voor de overname van ArcelorMittalUSA een bedrag van $1,4 miljard.

Een ander belangrijk wapenfeit van ArcelorMittal in 2020 is de inkoop van 35,6 miljoen eigen aandelen in oktober, voor een totaalbedrag van $425 miljoen.

Geleidelijk is ArcelorMittal erin geslaagd haar schuldenpositie terug te dringen naar $7,8 miljard, het laagste niveau sinds de fusie tussen Arcelor en Mittal in 2006.

De hierboven genoemde feiten en de geleidelijk aantrekkende staalmarkt zijn van gunstige invloed op het koersverloop van het aandeel ArcelorMittal.

Dividend van ArcelorMittal aandelen

Het verlagen van de schuldenpositie was gedurende lange tijd een topprioriteit van ArcelorMittal. Nu dit doel is bereikt, wil de onderneming haar aandacht verleggen naar de aandeelhouder. Bij het bekendmaken van de resultaten over het jaar 2020, zal ArcelorMittal meer inzicht geven in het toekomstig dividendbeleid.

Jaarverslagen en uitgebreide financiële gegevens vindt u op de corporate website van ArcelorMittal: corporate.arcelormittal.com.

ArcelorMittal aandelen kopen

Wilt u beleggen in ArcelorMittal? Zou het toevoegen van aandelen ArcelorMittal bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Houd daarnaast rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 externe handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in ArcelorMittal bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ArcelorMittal factbook, corporate internetsite ArcelorMittal, Nederlandse internetsite ArcelorMittal Construction, Bloomberg, Worldsteel Association, ABM FN-Dow Jones, Financieel dagblad, NRC, Investing.com.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.