ASCX aandelen kopen? Snel en goedkoop via DEGIRO

De ASCX (Amsterdam Small Cap Index) is in 2005 opgericht en wordt ook wel de ‘small cap’ genoemd. Deze index bestaat uit bedrijven genoteerd op Euronext die net buiten de criteria vallen voor de AMX. Daar waar de AMX het opstapje naar de AEX is, is de ASCX dat voor de AMX.

Wat is de ASCX?

De ASCX is een afkorting voor Amsterdam Small cap Index. Deze index bestaat uit 25 bedrijven die vallen in de categorie small cap en genoteerd zijn aan de beurs Euronext Amsterdam. Deze specifieke index is dus slechts een onderdeel van de beurs. Andere indexen op Euronext Amsterdam zijn de AEX (large cap) en de AMX (mid cap). Daarnaast noteren er nog vele aandelen op Euronext Amsterdam die niet zijn vertegenwoordigd in van één van deze drie indexen.

Hoe wordt de ASCX berekend?

Allereerst kijken we hoe de AEX index wordt berekend. Ieder jaar in maart wordt deze opnieuw samengesteld. Hierbij worden de 25 grootste en meest verhandelde bedrijven aan de Euronext Amsterdam van dat moment bepaald om tot de index van dat desbetreffende jaar te komen. Bij deze samenstelling wordt ook gekeken naar het evenwicht tussen de bedrijven. Zo mag een bedrijf bijvoorbeeld maximaal 15% van de AEX index in beslag nemen. Onder deze 25 bedrijven wordt een verdeling gemaakt op basis van het aantal beschikbare aandelen en certificaten van aandelen. Dit wordt ook wel de wegingsfactor genoemd. Door middel van deze verdeling kan ook het ‘AEX indexcijfer’ bepaald worden. Eenzelfde soort formule wordt gebruikt voor de weging van de AMX en ASCX. De bedrijven die 26 t/m 50 ranken zijn vertegenwoordigd in de AMX en de bedrijven die 51 t/m 75 ranken zijn vertegenwoordigd in de ASCX. Het is dus mogelijk dat een bedrijf gedurende het jaar uit de AMX naar de ASCX zakt of juist stijgt naar de AEX.

Hoe kan ik beleggen in de ASCX?

Omdat de ASCX geen los product is, kunt u niet 1 aandeel ASCX kopen zoals dat bijvoorbeeld wel kan met bedrijven. Wilt u echter wel de waarde van de ASCX volgen, dan kunt u ervoor kiezen om aandelen van alle 25 bedrijven uit de ASCX aan te kopen. Dit kan echter flink in de kosten lopen door de transactiekosten per uitgevoerde order. Als alternatief kunt u beleggen in fondsen of trackers (ETF’s) die de ASCX volgen.

Beleggen in de ASCX via een tracker (ETF)

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige beleggingsfondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Zo volgt een indextracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500. Het belangrijkste voordeel is dat u uw beleggingsportfolio met gemak en tegen een betaalbare prijs kunt diversifiëren. Wij bieden onze klanten de mogelijkheid om in een 200 tal trackers maandelijks zonder transactiekosten te beleggen. Bekijk hier de fair use policy en het overzicht van de trackers.

Opties en futures beleggen in de ASCX

Helaas is het niet mogelijk om in de ASCX te beleggen door middel van opties of futures. Wel is het mogelijk om via hefboomproducten te beleggen in de ASCX.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u bedrijven uit de ASCX toevoegen aan uw portfolio? Uiteraard kunt u ook beleggen in de individuele aandelen. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Hier kunt u gemakkelijk kiezen welke aandelen u wilt kopen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie of lees meer over het kopen van aandelen via ons platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.