ASMI aandelen kopen.

ASMI, een producent van apparatuur voor de chipproductie, stond aan de bakermat van de digitale revolutie. Door de enorme toename in de toepassing van chips, groeit het bedrijf snel. Bent u er al uit of u aandelen ASMI wilt kopen? Of heeft u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in ASMI-aandelen.

Koers ASM International


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0011333752

Symbool:

Sector: Cable & Satellite

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van ASMI

ASMI, of ASM International, is in 1968 opgericht door Arthur del Prado. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Europese chipmachine-industrie (halfgeleiderapparatuur). ASMI levert al sinds het begin van de digitale revolutie apparatuur voor de bewerking van wafers. Dit zijn de schijven van silicium waar chips op worden geprint.

Het bedrijf heeft in de loop van de tijd steeds meer technologieën ontwikkeld die chipmakers in hun productieproces gebruiken. Ook heeft het met de aankoop van andere bedrijven technologie in huis gehaald. Een voorbeeld van de technologieën van ASMI is Atomic Layer Deposition (ALD). Daarmee kan een laag van één atoom dik worden gemaakt. Daardoor kan een chipmaker het productieproces met grote precisie uitvoeren.

Dochter in Hongkong ASMPT

In 1975 zette ASMI een dochteronderneming op in Hongkong: ASM Pacific Technologies (ASMPT). Dit bedrijf maakt productiemachines voor de assemblage en verpakking van chips. Dit deel van de productie heet de back-end. Het is de stap na het produceren van de chips op de wafers dat de front-end heet. ASMPT is genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange en de Börse Frankfurt. ASMI bezit nog 25% van de aandelen.

ASMPT was lang meer waard dan ASMI

Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.

ASMI was mede-oprichter ASML

Begin jaren tachtig startte ASMI samen met Philips ASML. Del Prado zag kansen om zogenaamde lithografie-machines te gaan produceren. Dit zijn de apparaten die het licht projecteren waarmee het ontwerp van een chip op een wafer ontstaat. ASML is nu de grootste en belangrijkste halfgeleiderproducent ter wereld. ASMI verkocht zijn belang in ASML al in 1988 aan Philips.

Zoon Chuck del Prado opvolger

Arthur del Prado stond tot 2008 aan het roer van ASMI. Dat jaar werd hij opgevolgd door zijn zoon Chuck del Prado. Del Prado junior stopte in 2020 als bestuursvoorzitter. Del Prado senior overleed in 2016.

De beursgang van ASMI

ASMI heeft sinds 1996 een notering aan de Amsterdamse beurs (ISIN: NL0000334118). In 1981 ging het bedrijf al naar de Nasdaq in New York. Deze beursnotering werd in 2015 beëindigd. De aandelen kunnen nu nog wel worden verhandeld in de OTC-markt.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De strategie van ASMI draait om innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De wereld heeft een grote behoefte aan chips die sneller kunnen rekenen of meer informatie kunnen opslaan. Dat betekent dat de onderdelen steeds kleiner moeten worden. Inmiddels werken chipproducenten op nanoschaal. De onderdelen van een chip zijn zo’n drieduizend keer kleiner dan een haar. In 2020 gaf het bedrijf €172 miljoen uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat was zo’n 12% van de omzet.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers ASMI

ASMI is 2021 sterk begonnen. In het eerste kwartaal groeide de omzet op jaarbasis met 23% naar ruim €410 miljoen. ASMI haalde in deze drie maanden €411 miljoen aan nieuwe orders binnen.

In 2020 groeide de omzet van ASMI met 18% tot ruim €1,3 miljard. Het was het vierde jaar op rij van omzetgroei met dubbele cijfers. De klanten van het bedrijf bleven investeren in nieuwe apparatuur voor de productie van chips. Die zijn bijvoorbeeld nodig voor de toepassing van smartphones met 5G of autonome functies in auto’s. In het decennium vanaf 2010 groeide de omzet per jaar gemiddeld met 16%. Het bedrijf maakte €284 miljoen nettowinst in 2020.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van ASMI

ASMI streeft ernaar om een stabiel dividend te betalen. Het dividend over 2020 was €2 per aandeel. Dit was 33% meer dan het reguliere dividend over 2019.

ASMI aandelen kopen

Wilt u beleggen in ASMI? Zou het toevoegen van aandelen ASMI bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in ASMI bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ASM, ASMI

Koers ASM International


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0011333752

Symbool:

Sector: Cable & Satellite

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.