ASM International aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ASM International en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers ASM International

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van ASMI

ASMI, of ASM International, is in 1968 opgericht door Arthur del Prado. Hij wordt gezien als de grondlegger van de Europese chipmachine-industrie (halfgeleiderapparatuur). ASMI levert al sinds het begin van de digitale revolutie apparatuur voor de bewerking van wafers. Dit zijn de schijven van silicium waar chips op worden geprint.

Het bedrijf heeft in de loop van de tijd steeds meer technologieën ontwikkeld die chipmakers in hun productieproces gebruiken. Ook heeft het met de aankoop van andere bedrijven technologie in huis gehaald. Een voorbeeld van de technologieën van ASMI is Atomic Layer Deposition (ALD). Daarmee kan een laag van één atoom dik worden gemaakt. Daardoor kan een chipmaker het productieproces met grote precisie uitvoeren.

Dochter in Hongkong ASMPT

In 1975 zette ASMI een dochteronderneming op in Hongkong: ASM Pacific Technologies (ASMPT). Dit bedrijf maakt productiemachines voor de assemblage en verpakking van chips. Dit deel van de productie heet de back-end. Het is de stap na het produceren van de chips op de wafers dat de front-end heet. ASMPT is genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange en de Börse Frankfurt. ASMI bezit nog 25% van de aandelen.

ASMPT was lang meer waard dan ASMI

Opvallend is dat het pakket aandelen ASMPT lange tijd meer waard was dan het in Amsterdam genoteerde moederbedrijf. Beleggers kenden de front-end-activiteiten van het bedrijf een negatieve waarde toe. Na een periode van snelle omzetgroei, dankzij de snelgroeiende vraag naar chips, is dat nu niet meer het geval.

ASMI was mede-oprichter ASML

Begin jaren tachtig startte ASMI samen met Philips ASML. Del Prado zag kansen om zogenaamde lithografie-machines te gaan produceren. Dit zijn de apparaten die het licht projecteren waarmee het ontwerp van een chip op een wafer ontstaat. ASML is nu de grootste en belangrijkste halfgeleiderproducent ter wereld. ASMI verkocht zijn belang in ASML al in 1988 aan Philips.

Zoon Chuck del Prado opvolger

Arthur del Prado stond tot 2008 aan het roer van ASMI. Dat jaar werd hij opgevolgd door zijn zoon Chuck del Prado. Del Prado junior stopte in 2020 als bestuursvoorzitter. Del Prado senior overleed in 2016.

De beursgang van ASMI

ASMI heeft sinds 1996 een notering aan de Amsterdamse beurs (ISIN: NL0000334118). In 1981 ging het bedrijf al naar de Nasdaq in New York. Deze beursnotering werd in 2015 beëindigd. De aandelen kunnen nu nog wel worden verhandeld in de OTC-markt.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De strategie van ASMI draait om innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De wereld heeft een grote behoefte aan chips die sneller kunnen rekenen of meer informatie kunnen opslaan. Dat betekent dat de onderdelen steeds kleiner moeten worden. Inmiddels werken chipproducenten op nanoschaal. De onderdelen van een chip zijn zo’n drieduizend keer kleiner dan een haar. In 2020 gaf het bedrijf €172 miljoen uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat was zo’n 12% van de omzet.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers ASMI

ASMI is 2021 sterk begonnen. In het eerste kwartaal groeide de omzet op jaarbasis met 23% naar ruim €410 miljoen. ASMI haalde in deze drie maanden €411 miljoen aan nieuwe orders binnen.

In 2020 groeide de omzet van ASMI met 18% tot ruim €1,3 miljard. Het was het vierde jaar op rij van omzetgroei met dubbele cijfers. De klanten van het bedrijf bleven investeren in nieuwe apparatuur voor de productie van chips. Die zijn bijvoorbeeld nodig voor de toepassing van smartphones met 5G of autonome functies in auto’s. In het decennium vanaf 2010 groeide de omzet per jaar gemiddeld met 16%. Het bedrijf maakte €284 miljoen nettowinst in 2020.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van ASMI

ASMI streeft ernaar om een stabiel dividend te betalen. Het dividend over 2020 was €2 per aandeel. Dit was 33% meer dan het reguliere dividend over 2019.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ASM, ASMI

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.