ASML aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ASML en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers ASML

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van ASML Holding

In 1984 richtten elektronicagigant Philips en chipmachinefabrikant Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) een nieuw bedrijf op om lithografiesystemen te ontwikkelen voor de groeiende halfgeleidermarkt. Onder de naam ASM Lithography begon het bedrijf in een lekke schuur naast het Philips-kantoor in Eindhoven.

Twee jaar later, wist ASML haar eerste product op de markt te brengen met behulp van extra investeringen van Philips en ASMI. In 1986 was de PAS 2500 stepper een feit. Het product met nieuwe uitlijntechnologie vormde de basis voor veel toekomstige innovaties. Datzelfde jaar is ook de reeds bestaande samenwerking met lensfabrikant Carl Zeiss tot stand gekomen. Als snel volgde ook internationale uitbreiding. In de jaren erna volgden nog meer fusies en overnames op internationaal niveau.

De beursgang van ASML

In 1995 werd ASML een volledig onafhankelijke naamloze vennootschap, genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en New York. 60% van de aandelen ASML werden genoteerd aan de New Yorkse Nasdaq (ISIN: USN070592100). De overige 40% ging naar de Euronext Amsterdam (ISIN: NL0010273215). Philips verkocht de helft van haar aandelen bij de beursgang en de rest in de jaren daarna. De beursgang bracht het kapitaal binnen om verdere groei te voeden.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Technologie verandert in rap tempo. ASML verwacht dat vanaf 2025 jaarlijks zo'n 160 biljoen gigabyte aan data zal worden gecreëerd. Dit datavolume kan niet worden gerealiseerd zonder de wil van de halfgeleiderindustrie om de prestaties van computerchips te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te verlagen. De wereldwijde halfgeleidermarkt zal daarom de komende jaren exponentieel blijven groeien.

In deze groei is een tweedeling te zien. Enerzijds de geavanceerde logica- en geheugenchips, in dit segment zijn kunstmatige intelligentie, big data en autotechnologie de drijfveer. Anderzijds, de eenvoudigere, goedkopere chips. Zij integreren detectiemogelijkheden in de alledaagse technologie om een uitgebreid ‘internet of things’ te creëren.

In beide segmenten wordt groei verwacht in de wereldwijde productiecapaciteit. Binnen de halfgeleiderindustrie is vraag naar hogere productiviteit, lagere kosten en eenvoudigere processen voor het maken van chips. Voor ASML biedt deze vraag een groeimogelijkheid op de lange termijn, aangezien zij hierin kunnen voorzien.

Naast de bewuste marktpositionering kiest ASML in haar bedrijfsstrategie ook bewust voor duurzame ontwikkeling. Hierin kiezen zij voor de volgende speerpunten:

  • Circulaire economie
  • Klimaat en energie
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Innovatie ecosysteem
  • Mensen
  • Verantwoord productieproces

Tot slot maakt ASML ook strategische keuzes op het gebied van fusies en overnames. Zo hebben zij in de afgelopen jaren al enkele internationale fusies en overnames gerealiseerd om de groei en technologische vooruitgang als bedrijf verder te ondersteunen.

Op basis van verschillende marktscenario’s verwacht ASML dat de jaaromzet van 2025 zal groeien tot tussen €15 miljard en €24 miljard.

Jaarcijfers ASML

ASML heeft in 2021 een omzet gedraaid van €13,7 miljard. De nettowinst kwam uit op €5,9 miljard. In 2020 bedroeg de winst nog €3,6 miljard. De groei van het bedrijf komt vooral door het tekort aan chips dat er op dit moment is. De verwachting is dat dit tekort nog wel even aanhoudt en daarmee in 2022 ASML verder groeit. ASML laat zelf weten dat ze op dit moment niet alle orders die binnenkomen kunnen verwerken. Het bedrijf wil dan ook opschalen.

Dividend van ASML-aandelen

ASML streeft ernaar om twee keer per jaar een dividend uit te keren dat over de jaren heen zal groeien.

Terugkopen van aandelen

Voor 2018–2019 was gepland om voor maximaal €2,5 miljard aan aandelen terug te komen. In de genoemde periode is niet het volledige bedrag afgerond. In januari 2020 is wel een nieuwe planning aangekondigd met betrekking tot het terugkopen van aandelen. Binnen het tijdsbestek van 2020–2022 wil ASML voor maximaal € 6,0 miljard aan aandelen terugkopen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ASML, Trouw

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.