ASML aandelen kopen

ASML is een hightechgigant van Nederlandse bodem. Bent u er al uit of u aandelen ASML wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in ASML aandelen.

Koers ASML HOLDING


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0010273215

Symbool:

Sector: Semiconductor Equipment

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van ASML Holding

In 1984 richtten elektronicagigant Philips en chipmachinefabrikant Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) een nieuw bedrijf op om lithografiesystemen te ontwikkelen voor de groeiende halfgeleidermarkt. Onder de naam ASM Lithography begon het bedrijf in een lekke schuur naast het Philips-kantoor in Eindhoven.

Twee jaar later, wist ASML haar eerste product op de markt te brengen met behulp van extra investeringen van Philips en ASMI. In 1986 was de PAS 2500 stepper een feit. Het product met nieuwe uitlijntechnologie vormde de basis voor veel toekomstige innovaties. Datzelfde jaar is ook de reeds bestaande samenwerking met lensfabrikant Carl Zeiss tot stand gekomen. Als snel volgde ook internationale uitbreiding. In de jaren erna volgden nog meer fusies en overnames op internationaal niveau.

De beursgang van ASML

In 1995 werd ASML een volledig onafhankelijke naamloze vennootschap, genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en New York. 60% van de aandelen ASML werden genoteerd aan de New Yorkse Nasdaq (ISIN: USN070592100). De overige 40% ging naar de Euronext Amsterdam (ISIN: NL0010273215). Philips verkocht de helft van haar aandelen bij de beursgang en de rest in de jaren daarna. De beursgang bracht het kapitaal binnen om verdere groei te voeden.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Technologie verandert in rap tempo. ASML verwacht dat vanaf 2025 jaarlijks zo'n 160 biljoen gigabyte aan data zal worden gecreëerd. Dit datavolume kan niet worden gerealiseerd zonder de wil van de halfgeleiderindustrie om de prestaties van computerchips te verbeteren en tegelijkertijd de kosten te verlagen. De wereldwijde halfgeleidermarkt zal daarom de komende jaren exponentieel blijven groeien.

In deze groei is een tweedeling te zien. Enerzijds de geavanceerde logica- en geheugenchips, in dit segment zijn kunstmatige intelligentie, big data en autotechnologie de drijfveer. Anderzijds, de eenvoudigere, goedkopere chips. Zij integreren detectiemogelijkheden in de alledaagse technologie om een uitgebreid ‘internet of things’ te creëren.

In beide segmenten wordt groei verwacht in de wereldwijde productiecapaciteit. Binnen de halfgeleiderindustrie is vraag naar hogere productiviteit, lagere kosten en eenvoudigere processen voor het maken van chips. Voor ASML biedt deze vraag een groeimogelijkheid op de lange termijn, aangezien zij hierin kunnen voorzien.

Naast de bewuste marktpositionering kiest ASML in haar bedrijfsstrategie ook bewust voor duurzame ontwikkeling. Hierin kiezen zij voor de volgende speerpunten:

  • Circulaire economie
  • Klimaat en energie
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Innovatie ecosysteem
  • Mensen
  • Verantwoord productieproces

Tot slot maakt ASML ook strategische keuzes op het gebied van fusies en overnames. Zo hebben zij in de afgelopen jaren al enkele internationale fusies en overnames gerealiseerd om de groei en technologische vooruitgang als bedrijf verder te ondersteunen.

Op basis van verschillende marktscenario’s verwacht ASML dat de jaaromzet van 2025 zal groeien tot tussen €15 miljard en €24 miljard.

Kwartaalcijfers ASML

In de kwartaalcijfers van Q2 2020, maakt ASML een netto-omzet van € 3,3 miljard bekend tegen een brutomarge van 48,2%. Een sterke omzetgroei van meer dan 35% in vergelijking met het eerste kwartaal. Ook de brutomarge bedroeg een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal. De voornaamste reden hiervoor was een verbetering van de brutomarge van de geïnstalleerde EUV en de DUV-mix.

Voor een iets bredere kijk op de cijfers van ASML, blikken we ook kort terug op de jaarcijfers van 2019.

2019 was een jaar van groei voor ASML met € 11,8 miljard aan netto-omzet tegen een brutomarge van 44,7%, een nieuw record. Belangrijke innovatiedrivers zoals kunstmatige intelligentie, 5G, high-performance computing, autonoom rijden en big data maken nieuwe toepassingen voor eindgebruikers mogelijk. Deze toepassingen vereisen een groter aantal hoogwaardige chips.

De omzet van ASML groeide in 2019 met 8% ondanks een algehele daling in de sector. Dit weerspiegelt het toenemende belang van lithografie in de halfgeleiderindustrie.

Lees hier het volledige jaarverslag van 2019.

Dividend van ASML aandelen

In 2019 introduceerde ASML een interim-dividenduitkering. Hierdoor sluiten uitkeringen in contanten beter aan bij het kasstroompatroon. ASML streeft ernaar om twee keer per jaar een dividend uit te keren dat over de jaren heen zal groeien. ASML keerde in 2019 ruim €1,7 miljard uit aan dividenden en terugkoop van eigen aandelen, inclusief €441 miljoen aan interim-dividenden.

In het tweede kwartaal van 2020 keerde ASML een slotdividend uit van €1,35 per gewoon aandeel, ofwel €565 miljoen. Samen met het in 2019 uitgekeerde interim-dividend resulteert dit in een totaal dividend over 2019 van €2,40 per gewoon aandeel.

Terugkopen van aandelen

Voor 2018–2019 was gepland om voor maximaal €2,5 miljard aan aandelen terug te komen. In de genoemde periode is niet het volledige bedrag afgerond. In januari 2020 is wel een nieuwe planning aangekondigd met betrekking tot het terugkopen van aandelen. Binnen het tijdsbestek van 2020–2022 wil ASML voor maximaal € 6,0 miljard aan aandelen terugkopen.

ASML aandelen kopen

Wilt u beleggen in ASML? Zou het toevoegen van aandelen ASML bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AEX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Waarom beleggen in ASML bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ASML, Trouw

Koers ASML HOLDING


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0010273215

Symbool:

Sector: Semiconductor Equipment

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.