Avantium aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Avantium en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Avantium

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Een spin-off met een eigen verhaal

Avantium is opgericht in 2000 en was daarvoor onderdeel van het oliebedrijf Shell. Het doel van Avantium is om kunststoffen en chemicaliën te ontwikkelen op biologische basis. Dat doet het bedrijf met zelf ontwikkelde technologische toepassingen voor geavanceerd katalyseonderzoek.

Een interessante onderzoekspartner

Avantium doet onderzoek naar het verbeteren van katalysatoren met zijn unieke high-througput-technologie. Deze technologie test meerdere monsters parallel, in plaats van de één na de ander. In eerste instantie pastte Avantium de techniek alleen toe bij Shell, tot het met deze techniek doorging als zelfstandig opererend bedrijf. Vanaf toen bood Avantium de diensten ook aan zoveel mogelijk andere olie- en chemiebedrijven zoals BP, Celanes, Dow Chemical, ExxonMobil en SABIC aan.

De eerste jaren: ontwikkelen en groeien

In de eerste jaren was het strategische doel van Avantium om de high-throughput-technologie toe te passen in zoveel mogelijk verschillende sectoren. In die beginperiode investeerde Avantium vooral veel om de technologie verder te ontwikkelen. Aangezien de techniek van Avantium uniek is, ontwikkelde het daarbij ook eigen systemen en software.

Na de opstartfase besloot Avantium om zich vooral te concentreren op R&D-diensten die zijn gebaseerd op high-throughput-technologie. Deze diensten verleende Avantium aan bedrijven in de chemische en farmaceutische industrie.

Ondertussen lieten klanten merken dat ze ook interesse hadden om de high-throughput-techniek van Avantium zelf toe te passen in hun eigen laboratoria. Sinds 2005 biedt Avantium deze bedrijven ook hele R&D-systemen voor eigen gebruik.

Van plant naar plastic

Avantium voerde in die eerste jaren ook nog eigen onderzoeksprogramma’s uit. Het onderzoeksprogramma ‘plant-to-plastics’ resulteerde in YXY Technologie waarmee FDCA en PEF kunststof geproduceerd kunnen worden.

Uiteindelijk richtte Avantium samen met BASF de joint venture Synvina op om de YXY-technologie te commercialiseren. Een megaproject, samen met een belangrijke speler in deze tak van sport. In januari 2019 kocht Avantium het volledige eigendom van Synvina terug en in juni 2019 werd deze business unit omgedoopt tot Avantium Renewable Polymers.

De beursgang van Avantium

Op 15 maart 2017 is de beursgang van Avantium succesvol afgerond. De aandelen van Avantium zijn genoteerd op Euronext Amsterdam en Euronext Brussel (symbool: AVTX). Het hoofdkantoor van Avantium bevindt zich in Amsterdam.

De drie hoofdtaken van Avantium

Tegenwoordig heeft Avantium drie business units met elk een eigen doel:

  • Avantium Renewable Polymers ontwikkelt FDCA met YXY plant-to-plastics technologie en wil dit commercialiseren.
  • Avantium Renewable Chemistries ontwikkelt innovatieve plantaardige chemicaliën en materialen uit non-food bronnen.
  • Avantium Catalysis is gespecialiseerd in innovaties en technologieën om katalyseonderzoek te versnellen.

Jaarcijfers en kwartaalcijfers Avantium

De halfjaarcijfers van Avantium laten zien dat de omzet in het eerste halfjaar van 2021 gestegen is met 11% naar €4,7 miljoen. De andere inkomsten daalden echter met maar liefst 26% tot €3,3 miljard. Dit komt vooral doordat er minder subsidies zijn toegekend in de eerste helft van 2021 ten opzichte van het jaar daarvoor.

De jaarcijfers van 2020 laten zien dat de omzet gedaald is ten opzichte van 2019 met 29% naar €9,9 miljoen. Toegekende subsidies steeg echter met maar liefst 29% naar €8,4 miljoen ten opzichte van het jaar daarvoor. CEO Tom van Aken omschreef de ontwikkeling van Avantium in 2020 als “progressie in een moeilijk jaar”.

Lees hier het volledige jaarverslag over 2020 van Avantium.

De toekomst voor Avantium

De visie van Avantium zoals die is verwoord in het jaarverslag over 2020 laat zien dat de ambities groot zijn. “Duurzaamheid is geen bijzaak: het staat centraal bij alles wat Avantium doet.” Fossiele kunststoffen spelen nog steeds een grote rol in de chemische industrie volgens Avantium. Het zijn met name deze stoffen die een enorme impact hebben op het milieu. Avantium gelooft dat zij deze uitdaging kunnen oplossen met hun producten en technologieën. Zo wil Avantium de transitie naar een circulaire economie en een meer duurzame wereld stimuleren. De langetermijnambities van Avantium lijken goed aan te sluiten bij trends (en noodzaak) op het gebied van duurzaamheid.

Dividend van Avantium

Avantium heeft sinds de oprichting geen dividenden uitgekeerd en verwacht in de nabije toekomst geen dividenden uit te keren.

Subsidies

Omdat Avantium regelmatig deelneemt aan onderzoeksprojecten kan de toekenning of afwijzing van subsidies invloed hebben op de bedrijfsresultaten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Aalberts, Mifa, Cobouw, MT Sprout, Quote, Aandelencheck

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.