BAM aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van BAM en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers BAM

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van BAM

De geschiedenis van BAM begint in Groot-Ammers. Op 12 mei 1869 opent Adam van der Wal een timmerbedrijf in dit boerendorp in de Alblasserwaard. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met het herstellen van de vele molens in de omgeving. Daarnaast maakt Van der Wal grafkisten. Zoon Jan van der Wal volgt zijn vader eind negentiende eeuw op. Hij gaat ook buiten de regio aan de slag en vestigt zich uiteindelijk in Den Haag.

In 1927 gaat het familiebedrijf verder als naamloze vennootschap onder de naam ‘N.V. Bataafsche Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken v/h Firma J. van der Wal en Zoon’. Dit wordt al snel afgekort tot ‘BAM’. De naam ‘Bataafsche’ is afgeleid van de Bataafsche Petroleum Maatschappij; het huidige Shell. Destijds was dat een grote klant. Zo bouwde BAM het kantoor van Shell in Den Haag.

In de wederopbouwjaren was er veel werk en groeide BAM snel. Later volgden ook diverse grote overnames, waaronder onderdelen van de Bredero Groep in 1988, NBM-Amstelland in 2000 en Hollandsche Beton Groep in 2002. Inmiddels is BAM het grootste bouwbedrijf in Nederland en heeft het ook een sterke marktpositie in België, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. Naast deze thuismarkten is BAM buiten Europa actief met grote, complexe projecten, zoals de bouw van voetbalstadions en infrastructuur voor de olie- en gasindustrie.

BAM telt bijna 18.000 werknemers en genereert het grootste deel van zijn concernomzet met vastgoedontwikkeling en woning- en utiliteitsbouw, gevolgd door infrastructurele werken en Publiek-Private Samenwerking (PPS) contracten. In Nederland is het bedrijf in alle sectoren actief en heeft het een leidende positie op de woningmarkt. Op de andere thuismarkten houdt BAM zich hoofdzakelijk bezig met utiliteitswerken en infrastructurele projecten.

Beursnotering BAM Groep

De aandelen Koninklijke BAM Groep nv zijn sinds 1959 genoteerd aan Euronext Amsterdam. Het aandeel BAM (ISIN: NL0000337319) is opgenomen in de smallcap-index AScX. Bij de beursgang had BAM bijna 1.000 medewerkers en een jaaromzet van omgerekend ruim €9 miljoen. De opbrengst van de beursgang werd aangewend voor uitbreiding van het machinepark en de bouw van een kantoor in Rotterdam.

Strategie BAM

Door een reeks tegenvallers kwam BAM de afgelopen jaren in grote financiële problemen. De bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden leverde door constructiefouten een megaverlies op van meer dan €100 miljoen. Ook ging het bedrijf de mist in met projecten in Duitsland en het Midden-Oosten. Na dieprode cijfers over 2020 lanceerde BAM een nieuwe strategie voor de periode 2021-2023. Dit plan moet leiden tot een duidelijke verbetering van de resultaten en verlaging van het risicoprofiel.

Het bouwbedrijf stopt met de verliesgevende internationale activiteiten buiten Europa (BAM International). Lopende projecten maken ze af, maar ze nemen in deze tak geen nieuw werk aan. Bij de Duitse en Belgische dochterondernemingen moet het rendement omhoog, anders is desinvestering van deze onderdelen onvermijdelijk. Voortaan komt de focus van het bouwconcern te liggen op de drie kernmarkten: Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hier beschikt BAM naar eigen zeggen over voldoende schaal- en concurrentiekracht. In 2023 zal BAM kleiner, maar winstgevender zijn. Het mikt voor dat jaar op een omzet van €5,5 miljard en een ebitda-marge van circa 5%.

Kwartaalresultaat BAM

In de eerste drie maanden van 2021 boekte BAM een voor bijzondere posten aangepaste ebitda van €53,3 miljoen. Dat was een stijging van 28% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Op een licht hogere omzet van €1,65 miljard leverde dit een margestijging op van 2,6% naar 3,2%. BAM profiteerde van een hoog aantal woningverkopen in Nederland, terwijl ook de prestaties in het Verenigd Koninkrijk sterk waren. De resultaten in België en Duitsland bleven echter onder de maat, net als bij de Nederlandse infradivisie. BAM gaf geen winstverwachting voor het gehele jaar.

In 2020 daalde de omzet van €7,2 miljard naar €6,8 miljard. Er werd een nettoverlies geboekt van €122,2 miljoen, tegen een winst van €11,8 miljoen het jaar daarvoor. Tegenover goede resultaten op de Nederlandse woningmarkt, en bij BAM PPP (Public Private Partnership), stond een groot verlies van €110 miljoen bij BAM International. Daarnaast trof BAM een schikking met de gemeente Keulen. Ook kampte het bouwconcern met de negatieve gevolgen van de coronacrisis.

Lees hier het volledige jaarverslag van 2020.

Aandeel BAM dividend

BAM keert tussen de 30-50% van de nettowinst, over het betreffende jaar, uit als dividend. Daarbij neemt de onderneming wel de balans in aanmerking. De zwakke resultaten in de laatste jaren hebben de financiële positie verzwakt. Hierdoor is er in 2019 en 2020 geen dividend uitgekeerd. In de voorgaande jaren schommelde het dividend sterk, inherent aan het volatiele karakter van de resultaten van BAM.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: BAM

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.