Barrick Gold aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Barrick Gold en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Barrick Gold

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Barrick Gold

Barrick Gold komt voort uit Barrick Petroleum Corporation, een Canadese oliemaatschappij die in 1980 werd opgericht door de in Hongarije geboren Peter Munk, zijn langjarige partner David Gilmour en enkele investeerders uit het Midden-Oosten. Het nieuwe bedrijf trok weinig aandacht totdat Munk en Gilmour Viking Petroleum kochten en begonnen samen te werken met de legendarische D.O. 'Zweed' Nelson om olie te vinden. Tot hun grote ontsteltenis vonden de partners maar nooit een groot olieveld en raakte de industrie op haar dieptepunt.

Daarom besloot Munk, wiens familie voor de nazi's naar Zwitserland vluchtte en in 1948 naar Canada kwam, het roer om te gooien en zich in 1983 volledig toe te leggen op de exploratie van goud en andere edelmetalen. Dat jaar ging het bedrijf naar de beurs in Toronto en werd de naam veranderd in Barrick Resources Corporation. Waar sommige goudmijnbedrijven tientallen jaren kunnen zoeken naar goud in de bodem, pakte Barrick het anders aan. Het begon met het overnemen van gevestigde goudmijnen en bracht deze naar een hoger productiviteits- en winstniveau. In 1985 kreeg Barrick ook een notering aan de beurs in New York en werd het bedrijf omgedoopt tot American Barrick Resources Corporation.

Met de beursopbrengst werd in 1985 voor $40 miljoen de Mercur goudmijn in Utah overgenomen van Texaco. De oliemaatschappij had de goudmijn een paar jaar daarvoor in handen gekregen na de acquisitie van Getty Oil en had meer dan $100 miljoen geïnvesteerd in het opknappen van de mijn. De overname pakte voor Barrick goed uit, want de goudvoorraden bleken ook groter dan verwacht. Met een jaarlijkse productie van 80.000 ons (ounces) goud werd Barrick een van de grootste goudproducten in Noord-Amerika. De omzet steeg van $13 miljoen in 1984 naar $42 miljoen in 1985 en de productie verdrievoudigde naar 116.000 ons.

Het bedrijf versterkte zijn positie in 1986 door Goldstrike Property over te nemen. Dit is een goudmijn in het noordoosten van Nevada. Dankzij deze aankoop werd Barrick een van de grootste goudbedrijven in de wereld. In de periode 1986 tot 2018 produceerde de mijn 44,4 miljoen ons goud. In 2019 brachten Barrick en rivaal Newmont Mining Corporation hun activiteiten in Nevada onder in een joint-venture. Barrick houdt nog altijd 61,5% van de aandelen.

In 1995 kreeg de onderneming haar huidige naam: Barrick Gold Corporation. Tegenwoordig is Barrick de grootste goudproducent in de Verenigde Staten en de nummer twee in de wereld, na Newmont. Het heeft mijnen in Noord-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In 2021 kwam de goudproductie uit op 4,4 miljoen ons, goed voor een omzet van $10,7 miljard. De productie van koper leverde een omzet op van $962 mln.

De beursgang van Barrick Gold

Barrick maakte zijn debuut aan de Toronto Stock Exchange op 2 mei 1983 onder de ticker ABX. Sinds 1985 is er ook een tweede notering in USD aan de New York Stock Exchange (met het toepasselijke symbool: GOLD). De huidige CEO Mark Bristow overweegt de hoofdnotering van het aandeel te verhuizen van Toronto naar de beurs van New York (NYSE). Dat zou waarschijnlijk een plaatsje in de toonaangevende S&P 500 index opleveren en zodoende tot hogere handelsvolumes leiden.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Barrick Gold wil het meest waardevolle goudmijnbedrijf ter wereld zijn. Daartoe richt het zich op zogeheten ‘Tier One’ mijnen. Dat zijn mijnen met een levensduur van minstens tien jaar, een jaarlijkse productie van minstens 500.000 ons goud en met relatief lage productiekosten per ons. De onderneming heeft zes van de grootste Tier One mijnen in de wereld in handen, waaronder drie via de joint-venture met Newmond Mining in Nevada. Door de focus op grote mijnen met significante reserves is een jaarlijkse goudproductie van circa 5,5 miljoen ons tot 2030 zeker gesteld. Bestaande reserves worden aangevuld met nieuwe exploratieactiviteiten rond de bestaande mijnen. Daarnaast blijft Barrick Gold zijn vleugels uitslaan over de wereld, om groeikansen te benutten en de risicospreiding te verbeteren.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Barrick Gold

In het eerste kwartaal van 2022 boekte Barrick Gold een omzet van $2,85 miljard, tegen $2,96 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst daalde van $538 miljoen naar $438 miljoen. Per aandeel kwam de nettowinst exclusief bijzondere posten uit op $0,26, tegen 0,29 per aandeel in het eerste kwartaal van 2021. Barrick Gold zag de goudproductie met 10% teruglopen en kon dit niet compenseren met licht hogere goudprijzen. Naar verwachting zal de goudproductie in de loop van het jaar weer aantrekken en over geheel 2022 uitkomen tussen 4,2 miljoen en 4,6 miljoen ons.

In 2021 daalde de omzet met 5% naar $11,99 miljard. Het aangepaste ebitda kwam uit op $7,26 miljard, een lichte teruggang van 3%. Voor bijzondere posten steeg de nettowinst met 1% naar $2,07 miljard, ofwel $1,16 per aandeel. De geringe winststijging kwam tot stand bij een lagere goudproductie (-7%) en een licht hogere goudprijs. Bovendien hadden de kopermijnen een goed jaar, vooral dankzij fors gestegen koperprijzen.

Lees hier het volledige jaarverslag van 2021.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Barrick Gold Corporation, referenceforbusiness, WSJ

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.