Bayer aandelen

Kom meer te weten over Bayer aandelen of start direct met beleggen.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Historie van Bayer

Bayer AG werd in 1863 opgericht door twee Duitse ondernemers, Friedrich Bayer en Johann Friedrich Weskott. Ze werkten allebei in de kleurstofindustrie. Bayer als verkoper, Weskott als chemicus. Het bedrijf ontwikkelde zich al snel tot een chemieconcern met een internationale voetafdruk. Kleurstoffen waren in de eerste decennia nog steeds de hoofdactiviteit, maar het bedrijf voegde geleidelijk nieuwe activiteiten toe. De vestiging van een wetenschappelijk laboratorium in Wuppertal-Elberfeld was daarvoor een belangrijke drijver. In 1899 bracht Bayer een totaal ander product op de markt, namelijk aspirine, nog steeds een van de meest gebruikte pijnstillers.

Tijdens de eerste wereldoorlog verloor Bayer toegang tot zijn belangrijkste exportmarkten, waardoor de verkoop van kleurstoffen en farmaceutische producten inzakte. Het bedrijf werd ingezet voor de productie van oorlogsmiddelen zoals explosieven en chemische wapens. Na de oorlog verloor het bedrijf veel van de buitenlandse activiteiten. De bezittingen in Rusland werden genationaliseerd en bezittingen in de Verenigde Staten werden in beslag genomen en verkocht aan concurrenten. In 1919 was de omzet van Bayer een derde lager dan voor de oorlog.

In de loop van de jaren twintig bleek dat de Duitse chemieconcerns zelfstandig niet konden concurreren op de wereldmarkt. Bayer ging daarom in 1925 samen met BASF en Agfa op in I.G. Farbenindustrie. Dit bedrijf werd in de aanloop naar de tweede wereldoorlog aangemerkt als vitaal voor de Duitse oorlogsinspanningen. De geallieerden namen na de oorlog de controle over bij I.G. Farben. Het was aanvankelijk de bedoeling het concern op te splitsen in een zeer groot aantal kleine ondernemingen, maar uiteindelijk werd besloten tot een splitsing in twaalf bedrijven die wereldwijd zouden kunnen concurreren. Bayer werd in 1951 weer onafhankelijk.

In de volgende decennia werden onderzoek en ontwikkeling opnieuw de kurk waar het concern op dreef. Het bedrijf kwam met een groot aantal nieuwe producten in verschillende markten, van agrarische producten tot nieuwe geneesmiddelen waaronder antibiotica. Het laatste kwart van de twintigste eeuw stond voor het bedrijf in het teken van verdere internationale groei.

Daarbij speelden overnames ook een grote rol. In 1990 kocht Bayer het Canadese Polysar Rubber waardoor het de grootste toeleverancier van grondstoffen voor de rubberindustrie werd. In 2001 nam Bayer het Franse Aventis CropScience over voor €7,25 miljard. Daarmee werd het wereldwijd de leider in gewasbescherming. In 2005 kocht het de activiteiten van Roche op het gebied van persoonlijke gezondheid waardoor het in deze markt een top-drie speler werd.

In 2018 rondde Bayer de overname van het Amerikaanse Monsanto af. Daarmee versterkte Bayer de positie in de markt voor bestrijdingsmiddelen en zaden voor de landbouw. Met de overname werd Bayer ook aansprakelijk voor schade die zou zijn ontstaan door het bestrijdingsmiddel Roundup. Dit zou kankerverwekkend zijn en tegen het bedrijf zijn enorme schadeclaims ingediend. Bayer heeft al miljarden opzij gezet voor afhandeling van deze claims.

De beursgang van Bayer

De eerste beursnotering van Bayer (DE000BAY0017) kwam in 1883 tot stand. Na de tweede wereldoorlog duurde het een aantal jaar voor de onderneming weer op eigen benen stond en het aandeel kreeg pas in 1953 weer een beursnotering.

Tegenwoordig is het aandeel aan alle beurzen in Duitsland genoteerd. Het aandeel is onderdeel van de Duitse hoofdindex DAX en van de EUROSTOXX 50 met de grootste Europese bedrijven.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Bayer is nu wereldwijd een leidende speler als het gaat om gezondheid en voeding. Het motto van het bedrijf is ‘Science for a better life’. Daarmee geeft Bayer aan dat het ernaar streeft om door middel van onderzoek baanbrekende innovaties te ontwikkelen. Het concern geeft elk jaar grote bedragen uit aan onderzoek en ontwikkeling. In 2021 besteedde het hieraan €5,4 miljard. Dat was ongeveer 12% van de jaaromzet.

Het bedrijf heeft de activiteiten verdeeld in drie divisies. Het grootst is het onderdeel Crop Science dat producten levert aan de landbouw. Het gaat daarbij vooral om zaden en bestrijdingsmiddelen.

Bayer Pharmaceuticals is de healthcare tak van de onderneming. Het verkoopt geneesmiddelen voor een groot aantal verschillende aandoeningen en toepassingen. Denk daarbij aan hart- en vaatziektes, anticonceptie, MS en verschillende soorten kankers.

De divisie Consumer Health verkoopt producten waarmee consumenten zelf hun gezondheid op peil kunnen houden of verbeteren. Het gaat bijvoorbeeld om voedingssupplementen, huidverzorging maar ook medicijnen die zonder recept van een arts gekocht kunnen worden. Bayer is eigenaar van veel bekende medicijnmerken zoals Rennie, Aspirin en Claritin. Deze zijn in Nederland te vinden bij de drogist.

Bayer ziet een aantal trends die tot 2050 een grote invloed zullen hebben op de onderneming. Dat is allereerst de vergrijzing. Het aantal zestigplussers zal meer dan verdubbelen. Dat leidt tot meer vraag naar farmaceutische producten en meer aandacht voor gezondheid. Daarnaast is er de groei van de wereldbevolking waardoor de vraag naar voedsel en diervoeding zal toenemen. Tenslotte verwacht het bedrijf dat klimaatverandering zal leiden tot slechtere oogsten en dat er minder grond beschikbaar zal zijn voor landbouw. Dit betekent dat de nog beschikbare grond efficiënter gebruikt moet worden.

De nieuwe producten die Bayer ontwikkelt spelen allemaal in op deze trends. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld aan nieuwe onkruidverdelgers, insecticiden en antischimmelproducten. Met deze producten had het in 2021 een omzet van €9,6 miljard. Het bedrijf verwacht dat het deze omzet bijna kan verdubbelen dankzij de producten die het in de pijplijn heeft.

De farmacietak ziet kansen in de opkomst van gen- en celtherapie voor het genezen van ziekten. Het bedrijf heeft verschillende geneesmiddelen die in een vergevorderd stadium zijn voor registratie om toegelaten te worden op de markt of die het bedrijf zelfs al kan lanceren. Zo is er een middel in ontwikkeling tegen opvliegers in de overgang.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Bayer

In het eerste kwartaal van 2022 nam de omzet van Bayer met 18,7% toe tot €14,6 miljard. De nettowinst steeg ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021 met 57,5% tot bijna €3,3 miljard. De inkomsten uit de divisie Crop Science namen sterk toe dankzij een combinatie van grotere afzet en hogere prijzen. Pharmaceuticals zette een lichte groei neer. De inkomsten bij Consumer Health stegen flink. Dit was mede het gevolg van herstel van een zwakke vraag een jaar eerder als gevolg van de coronacrisis.

Om ook een bredere kijk op de cijfers van Bayer te geven, kijken wij ook naar de jaarcijfers.

In 2021 groeiden alle drie de divisies van Bayer. Daarnaast was de groei hoger dan de groei van de markt. De jaaromzet steeg met 8,9% tot €44,1 miljard. De nettowinst kwam uit op €1 miljard. In 2020 leed Bayer nog een nettoverlies van bijna €10,5 miljard.

Dat verlies was het gevolg van schadeclaims als gevolg van blootstelling aan bestrijdingsmiddel Roundup. In 2021 zette Bayer hier ook bijna €4 miljard voor opzij.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Bayer

Bayer streeft ernaar om elk jaar 30% tot 40% van de winst per aandeel als dividend uit te keren.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bayer, IG.com

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.