BE Semiconductor aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van BE Semiconductor en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers BE Semiconductor

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Besi

Richard Blickman richtte Besi in 1995 op en is nog steeds CEO van de onderneming. Daarvoor gaf hij leiding aan de Europese verkoopactiviteiten van semiconductorbedrijf ASMI. Besi ontwikkelt en produceert machines waarmee chipfabrikanten chips kunnen verbinden op printplaten en verpakken. Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor heeft in het Gelderse Duiven, neemt binnen de relevante marktsegmenten een marktaandeel in van 22% tot 37%.

Het klantenbestand van Besi bestaat voornamelijk uit leidende internationale chipfabrikanten, assemblageonderaannemers en industriële bedrijven, waaronder Apple, Foxconn, Infineon, Sharp, NXP en STMicroelectronics. Besi is wereldwijd actief en heeft productie- en ontwikkelingsfaciliteiten en verkoopkantoren in Azië, Europa en Noord-Amerika. Eind 2021 stonden er ruim 2.000 personeelsleden op de loonlijst. De belangrijkste activiteiten vinden plaats in Nederland, Zwitserland, Oostenrijk, Maleisië en China.

De beursgang van Besi

Het aandeel Besi kreeg in december 1995 een notering aan de beurs van Amsterdam. De gewone aandelen (ticker: BESI) staan genoteerd aan Euronext Amsterdam en maken sinds 2021 deel uit van de AEX-index. Buiten de reguliere beurzen om (Over The Counter-OTC) is er handel mogelijk in certificaten Besi, ofwel American Depositary Receipts (ADR’s), onder het symbool BESIY. De koers van Besi zit de laatste jaren sterk in de lift dankzij de hausse in de mondiale chipsector en nieuws over veelbelovende innovaties binnen het bedrijf. Ook geldt het bedrijf als overnamekandidaat vanwege de relatief kleine omvang.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Voorheen bewoog de chipmarkt sterk mee met de economische cycli. Maar de vraag is ondertussen veel stabieler geworden. Dat is te danken aan een steeds breder gebruik van chips in industriële- en consumentenproducten door de opkomst van onder meer 5G, AI oftewel kunstmatige intelligentie (denk aan zelfrijdende auto’s), cloud infrastructuur en Internet of Things (IoT). Innovaties op deze terreinen zorgen voor een structureel hogere marktgroei en een stijgende vraag naar meer geavanceerde chipmachines.

De onderdelen van het productieproces van een chip waarop Besi zich richt waren lange tijd niet zo relevant. Het doel was vooral om de kosten zo laag mogelijk te houden. Maar innovaties bij het verbinden en verpakken stellen chipproducenten in staat om meer geheugen en rekenkracht in een chip te krijgen. Dat is zeer belangrijk in de chipindustrie, waar sprake is van een aanhoudende trend van steeds kleinere maar krachtigere chips. Door bijvoorbeeld verschillende soorten chips in één behuizing te plaatsen, nemen chips minder plek in. Besi loopt voorop met deze ‘hybrid bonding’ technologie. Daardoor zou het bedrijf wel eens een marktaandeel van 85% kunnen bereiken, zo stelden analisten van Bank of America begin 2022. Een dergelijke sterke marktpositie is vergelijkbaar met die van sectorgenoot ASML, de grootste maker van zeer geavanceerde chipmachines in de wereld en het meest waardevolle techbedrijf in Europa.

De voorsprong van Besi op zijn concurrenten en het toenemende belang van ‘Die Attach’ (het verbinden van chips) en de verpakkingsmarkten vertalen zich in een gestage stijging van de winstmarges. Zo is de brutomarge gestegen van 40% in 2013 naar ruim 59% in 2021. Dat was mede te danken aan de verplaatsing van productie naar Azië. Besi verwacht dat de inkomsten uit de nieuwe hybrid bonding technologie een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de groei in de komende jaren. Op middellange termijn mikt de Duivense machinebouwer op een omzet van €1 miljard, tegen €433 miljoen in 2020.

Kwartaalcijfers Besi

De ‘chip boom’ speelt Besi in de kaart. In het vierde kwartaal van 2021 kwam de omzet uit op €171,7 miljoen, een toename van 56,5% vergeleken met dezelfde periode van het jaar daarvoor. Besi spreekt van een significant toegenomen vraag naar chips voor de auto-industrie en computers. De nettowinst steeg met 50,4% naar €67,1 miljoen.

Over heel 2021 is de omzet met 72,8% gestegen naar €749,3 miljoen. Dat is vooral te danken aan een gestegen vraag naar chips voor 5G-mobiele telefoons en een herstel in de autosector en computerindustrie na de coronapandemie. Ook merkt het bedrijf dat Chinese klanten meer investeren in chipmachines. De brutomarge bleef stabiel op 59,6%. Onder de streep kwam het nettoresultaat uit op €282,4 miljoen, een toename van 113,5%. Per aandeel verdubbelde de nettowinst naar €3,70.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Besi

Besi keert 40% tot 100% van de nettowinst uit als dividend, afhankelijk van de resultaten, marktvooruitzichten en financiële positie. In goede jaren ligt de pay-out ratio aan de bovenkant van deze bandbreedte. Zo bedraagt het dividend over 2021 €3,33 per aandeel, ofwel een pay-out ratio van 92%. Het jaar daarvoor was Besi ook al erg scheutig met dividend en betaalde het €1,70 per aandeel. Dat was 98% van de winst.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Besi, FD

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.