BP aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van BP, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers BP

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van BP is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van BP

De geschiedenis van BP gaat terug tot 28 mei 1901, toen de Britse zakenman William Knox D’Arcy een opdracht in de wacht sleepte om te zoeken naar olie en gas in voormalig Perzië (tegenwoordig Iran). Zeven jaar later, in 1908, ontdekte hij de eerste olie in het land. Om de olievelden commercieel te exploiteren, werd in 1909 de Anglo-Persian Oil company opgericht.

Later is de naam veranderd in Anglo-Iranian. Onder invloed van het anti-Britse sentiment in Iran zijn de bezittingen van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog genationaliseerd. Daarop volgde een wereldwijde boycot van Iraanse olie. Uiteindelijk kreeg een consortium van westerse oliemaatschappijen in 1953 weer toestemming om naar olie en gas te boren in het land. Anglo-Iranian kreeg daarin een belang van 40%. Vanaf 1954 gaat het bedrijf als The British Petroleum Company (BP) door het leven.

Na de hervatting van de activiteiten in Iran volgde een internationale expansie, met uitbreiding naar landen als Nigeria, Trinidad en Canada. In 1965 stuitte BP op een groot gasveld in de Noordzee en vijf jaar later werd hier ook de eerste olie gevonden. Een andere grote olievondst deed de onderneming in 1969 in Alaska. BP groeide daardoor uit tot één van de grootste olie- en gasproducenten in de wereld. De positie werd verstevigd door diverse overnames in de Verenigde Staten, waaronder die van Standard Oil of Ohio (1987), Amoco (1998) en Atlantic Richfield (2000).

De milieuramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Britse oliegigant. Door een explosie en brand op het platform kwamen elf mensen om het leven en stroomden er miljoenen liters olie in de Golf van Mexico. Het was de grootste milieuramp ooit in de Verenigde Staten. Stranden raakten vervuild met olie en de visserij werd maandenlang stilgelegd. Schoonmaakkosten en schadeclaims zadelden BP op met een verlies van $60 miljard. Om een faillissement te voorkomen werd het bedrijf gedwongen om voor bijna $38 miljard aan bezittingen te verkopen, waaronder oudere olie- en gasvelden.

De beursnotering van BP

De aandelen BP staan genoteerd op de London Stock Exchange (ISIN: GB0007980591). Daarnaast heeft het oliebedrijf een tweede notering in Frankfurt en zijn er American Depository Receipts (ADR's) verhandelbaar in New York. Eén ADR noteert in Amerikaanse dollars en vertegenwoordigt zes gewone aandelen. Vanaf de Eerste Wereldoorlog had de Britse regering een meerderheidsbelang in BP, om de olietoevoer aan de Britse marine veilig te stellen. Aan het eind van de jaren zeventig werd dat belang geleidelijk afgeschaald. De staat verkocht haar laatste aandelen in 1987.

Bedrijfsstrategie en toekomst

BP kondigde medio 2020 een ingrijpende strategische koerswijziging aan. Het gaat zich meer richten op duurzame energie en minder zoeken naar olie en gas. Zo wil het zich omvormen van een ‘internationaal olieconcern’ naar een ‘geïntegreerd energiebedrijf’. De onderneming gaat de investeringen in groene energie binnen tien jaar vertienvoudigen naar circa $5 miljard per jaar. Dan gaat het bijvoorbeeld om zon- en windenergie, bio-energie, waterstof en investeringen in het opslaan en hergebruik van CO2 (CCUS). Waterstof en CCUS staan nu nog in de kinderschoenen.

Tegen 2030 wil BP ongeveer 50GW aan netto hernieuwbare opwekkingscapaciteit hebben ontwikkeld, twintig keer zoveel ten opzichte van 2019. Tegelijkertijd zal de productie van olie in dezelfde periode met minstens 40% dalen. Dat staat gelijk aan een miljoen vaten per dag die BP minder zal gaan oppompen. In nieuwe landen gaat het niet meer boren naar olie en gas. De strategie moet leiden tot een aanzienlijke daling van de CO2-uitstoot. BP en andere oliemaatschappijen staan steeds vaker onder druk van beleggers en activistische aandeelhouders om de klimaatcrisis serieus te nemen.

Samen met de strategie kondigde BP ook nieuwe financiële doelstellingen aan. Het rekent tot 2025 op een winstgevende groei, waarbij het rendement op het gemiddeld ingezet kapitaal (roace) moet uitkomen op 12% tot 14%. Daarnaast mikken de Britten op een jaarlijkse toename van de EBITDA (winst voor rente, afschrijving en goodwill) per aandeel van gemiddeld 7%-9%, ondersteund door de inkoop van eigen aandelen.

Kwartaalcijfers BP

Dankzij de sterk gestegen olie- en gasprijzen kijkt BP terug op een goed derde kwartaal. De onderliggende winst kwam uit op $3,3 miljard, tegen slechts $86 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden een winst van $3,1 miljard verwacht.

Onder de streep werd een nettoverlies geboekt van $2,5 miljard, maar dat kwam op het conto van afwaarderingen op termijncontracten voor aardgas door de rappe stijging van de gasprijzen. BP boekte een operationele cashflow van $6,0 miljard en wist de nettoschuld terug te brengen naar $32,0 miljard.

Volgens topman Bernard Looney ontpopt BP zich als een ware ‘cash machine’ in de huidige omgeving met hoge olie- en gasprijzen. Het bedrijf gaat daarom voor nog eens $1,25 miljard aan eigen aandelen inkopen. Per kwartaal is hiervoor minstens $1 miljard gereserveerd, uitgaande van een olieprijs van circa $60 per vat Brent.

In 2020 werd BP hard geraakt door de coronacrisis. De vraag naar benzine en andere brandstoffen daalde fors. Er werd een nettoverlies geboekt van $20,3 miljard, tegen een winst van $4,0 miljard in 2019. Zonder buitengewone posten kwam het verlies uit op $5,7 miljard.

Lees hier het volledige jaarverslag.

BP aandelen kopen

Wilt u beleggen in BP? Zou het toevoegen van aandelen BP bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in BP bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: BP, dewereldmorgen.be, FT.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.