BP aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van BP en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers BP

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursnotering van BP

De aandelen BP staan genoteerd op de London Stock Exchange (ISIN: GB0007980591). Daarnaast heeft het oliebedrijf een tweede notering in Frankfurt en zijn er American Depository Receipts (ADR's) verhandelbaar in New York. Eén ADR handelt in Amerikaanse dollars en staat voor zes normale aandelen. Vanaf de Eerste Wereldoorlog had de Britse regering een meerderheidsbelang in BP, om de olietoevoer aan de Britse marine veilig te stellen. Aan het eind van de jaren zeventig werd dat belang geleidelijk afgeschaald. De staat verkocht haar laatste aandelen in 1987.

Bedrijfsstrategie en toekomst

BP kondigde medio 2020 een belangrijke strategische verschuiving aan. Weg van zoeken naar olie en gas, naar zich meer richten op duurzame energie. Zo wil het zich omvormen van een ‘internationaal olieconcern’ naar een ‘geïntegreerd energiebedrijf’. De onderneming is van plan te investeren in groene energie, waaronder zonne- en windenergie, bio-energie, waterstof en te investeren in het opslaan en hergebruik van CO2 (CCUS). Waterstof en CCUS staan nog in de kinderschoenen.

Tegen 2030 wil BP ongeveer 50 Gigawatt (GW) aan netto hernieuwbare opwekkingscapaciteit hebben ontwikkeld, twintig keer zoveel ten opzichte van 2019. Ondertussen zal de productie van olie in dezelfde periode met minstens 40% moeten dalen. Dat staat gelijk aan een miljoen vaten per dag die BP minder gaat oppompen. Het bedrijf gaat niet langer naar olie en gas zoeken in nieuwe landen. Deze strategie moet leiden tot een aanzienlijke daling van de CO2-uitstoot. BP en andere oliemaatschappijen staan steeds vaker onder druk van beleggers en activistische aandeelhouders om de klimaatcrisis serieus te nemen.

Historie van BP

De geschiedenis van BP gaat terug tot 28 mei 1901, toen de Britse zakenman William Knox D’Arcy een opdracht in de wacht sleepte om te zoeken naar olie en gas in het voormalige Perzië (tegenwoordig Iran). Zeven jaar later, in 1908, ontdekte hij voor het eerst olie in het land. Om de olievelden commercieel te exploiteren, werd in 1909 de Anglo-Persian Oil company opgericht.

Later veranderde de naam in Anglo-Iranian. Onder invloed van het anti-Britse sentiment in Iran zijn de bezittingen van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog genationaliseerd. Daarop volgde een wereldwijde boycot van Iraanse olie. Uiteindelijk kreeg een consortium van westerse oliemaatschappijen in 1953 weer toestemming om naar olie en gas te boren in het land. Anglo-Iranian kreeg daarin een belang van 40%. Vanaf 1954 gaat het bedrijf als The British Petroleum Company (BP) door het leven.

Na de hervatting van de activiteiten in Iran volgde een internationale expansie, met uitbreiding naar landen als Nigeria, Trinidad en Canada. In 1965 stuitte BP op een groot gasveld in de Noordzee en vijf jaar later werd hier ook de eerste olie gevonden. Een andere grote olievondst deed de onderneming in 1969 in Alaska. BP groeide daardoor uit tot één van de grootste olie- en gasproducenten in de wereld. De positie werd verstevigd door diverse overnames in de Verenigde Staten, waaronder die van Standard Oil of Ohio (1987), Amoco (1998) en Atlantic Richfield (2000).

De milieuramp met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Britse oliegigant. Door een explosie en brand op het platform kwamen elf mensen om het leven en stroomden er miljoenen liters olie in de Golf van Mexico. Het was de grootste milieuramp ooit in de Verenigde Staten. Stranden raakten vervuild met olie en de visserij werd maandenlang stilgelegd. Schoonmaakkosten en schadeclaims zadelden BP op met een verlies van $60 miljard. Om een faillissement te voorkomen werd het bedrijf gedwongen om voor bijna $38 miljard aan bezittingen te verkopen, waaronder oudere olie- en gasvelden.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: BP, dewereldmorgen.be, FT, The Motley Fool.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.