Brunel aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Brunel en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Brunel

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Brunel

In 1975 richtte ingenieur Jan Brand het bedrijf Multec op. Dit richtte zich op het plaatsen van hoogopgeleide technische specialisten in studentensteden. Het bedrijf detacheerde net afgestudeerden die zo de kans kregen op veel verschillende plekken ervaring op te doen. Het eerste kantoor stond in Delft, waar veel studenten afstudeerden aan de Technische Hogeschool Delft, tegenwoordig de TU Delft.

Midden jaren tachtig zette het bedrijf de eerste stap over de grens met de opening van een vestiging in Antwerpen. In de loop van de tijd zou het steeds meer internationaal actief worden. In 1989 kreeg de onderneming een nieuwe naam: Brunel, naar de Britse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. Tegelijkertijd ging het zich ook richten op andere delen van de arbeidsmarkt. Naast technische beroepen ging Brunel personeel detacheren in IT, finance en legal.

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van het bedrijf was de oprichting van Brunel Energy in 1995. Dit onderdeel deed de werving van hooggekwalificeerd technisch personeel voor de grote internationale olie- en gasconcerns. Brunel Energy is nog steeds een van de belangrijkste activiteiten van het bedrijf.

Brunel zette midden jaren negentig ook enkele grote stappen in het buitenland. Het nam twee Canadese bedrijven over en kreeg zo een stevige positie in Noord-Amerika. Het maakte een begin van de expansie in Azië met de koop van een bedrijf in Singapore en zette Brunel Duitsland op. De Duitse arbeidsmarkt werd door veel uitzenders en detacheerders op dat moment juist gemeden, maar Brunel zag er grote kansen. Het heeft nu 37 kantoren in Duitsland waaronder in steden als Bremen, Berlijn en Frankfurt.

Na de millenniumwisseling kwam de economie in veel landen in het slop terecht. Ook veranderde de markt door de opmars van internationale vacaturesites op het internet. Een nieuwe topman, Jan Arie van Barneveld, leidde Brunel door deze turbulente periode. Brunel kreeg in 2010 een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam. In 2017 werd hij opgevolgd door Jilko Andringa. Onder zijn leiding zette het bedrijf in 2021 een grote stap in de duurzame energie met de overname van het Schotse Taylor Hopkinson.

De beursgang van Brunel

In 1997, ruim twintig jaar na de oprichting, kreeg Brunel (NL0010776944) een beursnotering. De notering gaf het bedrijf internationale bekendheid en bood het een goede financiële basis voor groei. Oprichter Jan Brand hield een groot belang in de onderneming. Hij heeft nu nog steeds ongeveer 60% van de aandelen in bezit.

Het aandeel Brunel International maakt onderdeel uit van de AscX-index.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De missie van Brunel is nog steeds dezelfde als bij oprichting van het bedrijf door Jan Brand: het plaatsen van hooggekwalificeerde, vooral technische, specialisten. Het bedrijf doet dat nu vanuit meer dan honderd kantoren met in totaal twaalfduizend medewerkers. Het overgrote deel daarvan is gedetacheerd bij klanten. Dat betekent dat medewerkers in dienst komen bij Brunel, dat ze vervolgens plaatst bij klanten.

Het bedrijf is wereldwijd actief, maar de Duitstalige regio is het grootst. Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk zijn samen goed voor bijna een kwart van de omzet. Daarna is Nederland de tweede markt met ongeveer een vijfde van de omzet. Andere belangrijke markten zijn Australië, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Brunel Energy is nog steeds de belangrijkste tak van de onderneming. Klanten in olie en gas zijn goed voor 40% van de inkomsten. Door de nadruk die op verduurzaming ligt, is dit een sector die verandert en die in de toekomst mogelijk minder interessant zal worden. Brunel is daarom bezig hier minder afhankelijk te worden. In 2015 was het aandeel van de omzet dat uit de olie en gas kwam nog bijna twee derde. Het bedrijf heeft tot doel om deze afhankelijkheid verder terug te brengen.

Het hooggekwalificeerde personeel waar Brunel zich op richt is heel schaars. In Nederland is bijvoorbeeld maar 2,8% van de beroepsbevolking opgeleid als ingenieur. Tegelijk is de vraag naar specialistische technische kennis bijna dagelijks in het nieuws. Dat maakt dat Brunel denkt dat het op de lange termijn een goede uitgangspositie heeft in de detacheringsmarkt.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Brunel

In het eerste kwartaal van 2022 groeide de omzet van Brunel met 29% tot €274,6 miljoen. Alle regio’s waar Brunel actief is groeiden, maar de groei was het sterkst in Azië. Het bedrijf boekte een bedrijfsresultaat (EBIT) van €15,6 miljoen. Dit was bijna de helft meer dan een jaar eerder.

In 2021 groeide de omzet van Brunel met 1% op jaarbasis tot €899,7 miljoen. Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg 65% tot €47,7 miljoen. De winstmarge bedroeg 5,3%, het hoogste niveau in zes jaar tijd. Volgens CEO Andringa zijn de sterke cijfers een teken dat het bedrijf succes heeft met de strategie van de onderneming die is gericht op onder meer specialisatie en spreiding.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Brunel

Brunel streeft ernaar zo veel mogelijk dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Daarbij wil het wel voldoende kapitaal in de onderneming houden voor het financieren van de activiteiten en groei. Over 2021 keert Brunel €0,45 per aandeel aan dividend uit. Een jaar eerder betaalde het €0,30.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Brunel

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.