Historie van Coca-Cola
De uitvinder van Coca-Cola is dr. John Styth Pemberton, een apotheker uit Atlanta. In mei 1886 produceerde hij een karamelkleurige siroop. Later mengde een collega dit met koolzuurhoudend water en zo ontstond de iconische, prikkelende frisdrank Coca-Cola. Frank M. Robinson, de boekhouder van Pemberton, verzon de naam en het logo. Van een succesvolle start was geen sprake. In het eerste jaar gingen er gemiddeld slechts negen glazen per dag over de toonbank, tegen een verkoopprijs van 5 cent per stuk. Pemberton was zich niet bewust van het potentieel van zijn uitvinding en verkocht in de daaropvolgende jaren geleidelijk zijn rechten op het drankje voor $2.300 aan zakenman Asa Candler. Die richtte in 1892 The Coca-Cola Company op. Vanaf 1894 was de drank ook beschikbaar in flesjes. In 1915 werd de iconische Coca-Cola contourfles ontworpen. Het bracht de groei van het bedrijf in een stroomversnelling.
Candler bedacht een slim distributiesysteem om Coca-Cola in heel de Verenigde Staten te verkopen. Hij gaf het concentraat vrij aan lokale partners, die het drankje zodoende zelf konden bottelen en verkopen. De franchiseformule leverde een sterk netwerk op van lokale en regionale bottelaars, waardoor Coca-Cola de Verenigde Staten wist te veroveren. Candler verkocht zijn belang in The Coca-Cola Company in 1919 voor $25 miljoen aan zakenman Ernest Woodruff. Onder leiding van diens zoon, Bob Woodruff, maakte Coca-Cola in de twintigste eeuw een snelle internationale opmars en groeide het bedrijf uit tot ’s werelds grootste frisdrankenproducent. Naast Coca-Cola behoren ook Sprite, Fanta, Minute Maid, Powerade en tal van andere drankmerken tot The Coca-Cola Company.
De beursgang van Coca-Cola
Coca-Cola (KO) is één van de oudste beursfondsen op Wall Street. In september 1919 kreeg de onderneming een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE) tegen $40 per aandeel. De beursgang ging gepaard met de uitgifte van 600.000 aandelen. Het aandeel, met ISIN-code US1912161007, is opgenomen in de Dow Jones en de S&P 500. Sinds de eerste notering laat het aandeel Coca-Cola een gestage koersstijging zien. Eén van de bekendste aandeelhouders is superbelegger Warren Buffett, die het aandeel al sinds 1988 in bezit heeft. Eind maart 2021 had Buffett een belang van 9,2% in Coca-Cola, goed voor een waarde van meer dan $22 miljard.
Bedrijfsstrategie en toekomst
Cristiano Ronaldo, de 36-jarige ster van het Portugese voetbalelftal, baarde op de persconferentie na de EK-wedstrijd tegen Hongarije in de zomer van 2021 opzien door demonstratief de twee flesjes Coca-Cola die voor zijn neus stonden opzij te schuiven. Hij hield een flesje water omhoog en zei: “agua”, oftewel water. “Coca-Cola, bah', aldus Ronaldo. Pijnlijk voor Coca-Cola, een groot sponsor van het EK-voetbal. Maar de voetbalster is niet de enige met een afkeer van frisdrank. Door de huidige gezondheidstrends hebben suikerrijke dranken flink aan populariteit verloren.
Bovendien voeren veel landen een suikertaks in op frisdranken vanwege het verband tussen suiker en obesitas. Dit weegt op de verkoop van traditionele koolzuurhoudende frisdrank. Op de Amerikaanse thuismarkt dalen de verkoopvolumes van dit soort drankjes al jaren. Vandaar dat Coca-Cola zich richt op verbreding van zijn drankenassortiment, met gezondere, suikervrije frisdranken en sportdranken.
Ook boort het bedrijf nieuwe, aangrenzende segmenten aan, zoals koffie en alcoholische drankjes. Zo kocht Coca-Cola in 2018 het Britse Costa Coffee voor £3,9 miljard. Na Starbucks is Costa Coffee de grootste koffieketen van de wereld. Ook heeft Coca-Cola een nieuwe drank van koolzuurhoudend water met alcohol en natuurlijke aroma’s, Topo Chico Hard Seltzer. Het is de eerste alcoholische drank van Coca-Cola in Nederland. In Japan verkoopt het bedrijf eveneens een alcoholhoudend drankje: Lemon-Do.
In november 2021 kocht Coca-Cola het sportdrankenmerk BodyArmor. Met $5,6 miljard is dit de duurste overname ooit voor het concern. Coca-Cola was met Powerade al actief in deze markt, maar moest het afleggen tegen Gatorade van concurrent PepsiCo. Gatorade heeft met een marktaandeel van 68% een onbedreigde koppositie in de mondiale sportdrankenmarkt. Na de overname van BodyArmor krijgt Coca-Cola circa een kwart van deze groeimarkt in handen.
Kwartaalcijfers Coca-Cola
Coca-Cola pakte uit met sterke cijfers over het derde kwartaal. De autonome omzetgroei lag op 14%, een stuk beter dan de voorziene 11%. Het bedrijfsresultaat steeg met 11%. De winst per aandeel steeg met 18% naar $0,65, ruim boven de consensusraming onder analisten van $0,58 per aandeel. De groei werd gedreven door zowel de activiteiten in ontwikkelde als opkomende markten, vooral in landen waar de coronabeperkingen afnamen. De gehele divisie koolzuurhoudende dranken boekte een omzetstijging van 6%, iets meer dan het daaronder vallende iconische Coca-Cola merk (+5%). Andere bruisende drankjes uit het arsenaal zoals Fanta en Sprite groeiden met 7%.
Coca-Cola verwacht in het huidige boekjaar een autonome omzetgroei van 13 à 14%. Eerder lag die bandbreedte op 12-14%. De aangepaste winst per aandeel zal naar verwachting met 15-17% toenemen.
Vorig jaar ging de onderneming gebukt onder de coronacrisis. De lockdowns in veel landen zorgden voor een beduidend lagere afzet aan de horeca, normaliter goed voor circa de helft van de concernomzet. Per saldo daalde de omzet met 11% naar $33,0 miljard. Op autonome basis bedroeg de krimp 9%. De nettowinst kwam uit op $7,8 miljard, tegen $9,0 miljard het jaar daarvoor. Per aandeel daalde de aangepaste winst met 8% naar $1,95.
Lees hier het volledige jaarverslag.
Coca-Cola aandelen kopen
Wilt u beleggen in Coca-Cola? Zou het toevoegen van aandelen Coca-Cola bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in Coca-Cola bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Coca-Cola, Investopedia, Yahoo Finance.