Corbion aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Corbion en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Corbion

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Corbion

Corbion, een onderneming die zich richt op de productie van biologische voedingsingrediënten en biochemicaliën, is voortgekomen uit suikerproducent CSM (Centrale Suiker Maatschappij). CSM werd in 1919 opgericht voor de grootschalige productie van suiker uit suikerbiet, en was het resultaat van een fusie tussen zeventien particuliere suikerfabrieken. Vanaf de jaren zeventig is het bedrijf mede dankzij belangrijke acquisities sterk gegroeid. Een grote overname was bijvoorbeeld die van de bakkerij-ingrediëntendivisie van Unilever in 2000.

Al in een vroeg stadium hield CSM zich, naast het maken van suiker, ook bezig met de productie van melkzuur, dat het uit gefermenteerde suiker fabriceerde. Het werd in de jaren zestig marktleider op het gebied van melkzuur en melkzuurderivaten, zoals ingrediënten en supplementen voor voedsel, cosmetische producten, oplosmiddelen, biologisch afbreekbare plastics, en farmaceutische en medische producten. De melkzuuractiviteiten waren zo succesvol dat de suikerproductie geleidelijk een steeds kleiner aandeel in het concern kreeg. CSM fabriceerde ook bakkerijproducten, en werd de belangrijkste leverancier van bakkerijproducten en ingrediënten daarvoor in Europa en Noord-Amerika. Dit mede door de overname van Best Brands, een van de grootste producenten van bakkerijproducten in de Verenigde Staten. In 2011 vertegenwoordigden de bakkerijdivisies ongeveer 75% van de totale omzet van CSM. De marktgroei in dit segment bleef echter te laag, waardoor CSM in 2012 besloot om alle bakkerijdivisies te gaan verkopen en zich volledig te richten op de bio-ingrediëntendivisie, die een veel groter groei- en winstpotentieel had. De verkoop van de bakkerijafdelingen in Europa en Noord-Amerika, inclusief de merknaam CSM, aan investeringsmaatschappij Rhône Capital, leverde ruim één miljard euro op. CSM veranderde zijn naam in Corbion en richt zich tegenwoordig volledig op de productie van biologische voedingsingrediënten en biochemicaliën. Zo produceert Corbion Gorinchem onder de merknaam Purac bioplastics en natuurlijke bewaarmiddelen voor voedsel.

De beursgang van Corbion

Corbion is genoteerd aan Euronext Amsterdam (ticker CRBN, ISIN-code NL0010583399), en maakt deel uit van de AMX index voor middelgrote ondernemingen.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Vanuit de keuze voor (op melkzuurproducten gebaseerde) natuurlijke voedingsingrediënten en biochemicaliën, was het voor Corbion een logische stap naar een focus op duurzaamheid en gezondheid. Intussen is duurzaamheid de kern van het bedrijf. De bedrijfsstrategie sluit nauw aan bij de doelstellingen van de Verenigde Naties betreffende duurzame ontwikkeling (de Sustainable Development Goals, of SDG’s). Corbion wil bijdragen aan het terugdringen van honger in de wereld, aan het bevorderen van gezondheid en welzijn, en aan verantwoordelijke consumptie en productie. Deze SDG’s zijn volledig verwerkt in de meerjarenstrategie ‘Advance 2025’. Met de SDG’s wil het bedrijf bijdragen aan een betere wereld. Als voedingsproducent heeft het zich ontwikkeld van ingrediënten (suiker, melkzuur), naar geavanceerde eindproducten. Corbion is nog steeds marktleider in melkzuur en van melkzuur afgeleide producten, en heeft veel expertise opgebouwd op het gebied van enzymen, mineralen, vitamines en het gebruik van algen. Het houdt zich bezig met duurzame landbouwmethodes en natuurlijke middelen voor voedingsconservering en -bescherming. Op het gebied van gezondheid produceert Corbion allerlei voedingssupplementen op natuurlijke basis. Het bedrijf heeft voor zichzelf ook grote duurzaamheidsambities. Zo streeft het naar het gebruik van honderd procent duurzame energie in 2030 en wil het vanaf dit jaar alleen nog volledig duurzame palmolie inkopen. Bovendien moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 2016 in 2030 33% lager zijn per ton product. Corbion heeft er overigens alle vertrouwen in dat deze strenge duurzaamheidseisen goed zullen samengaan met economische groei en positieve cijfers.

Kwartaalcijfers / jaarcijfers Corbion

Corbion boekte in de eerste drie maanden van 2022 een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) van €40 miljoen, in vergelijking met €43,9 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. De EBITDA-marge daalde van 17,5% in het eerste kwartaal van 2021 naar 12,5%.

De omzet steeg van €251,5 miljoen in het eerste kwartaal vorig jaar naar €320,1 miljoen.

Het concern zegt vertrouwen te houden in de toekomstige groeivooruitzichten, terwijl het bedrijf blijft investeren in capaciteitsuitbreiding. Corbion zegt op schema te liggen voor een verbetering van het resultaat dit jaar, en meldt dat de directe blootstelling aan de oorlog in Oekraïne verwaarloosbaar is.

Over het gehele jaar 2021 zag Corbion de omzet flink stijgen naar €1,07 miljard, een groei van 8,5%. Het bedrijfsresultaat daalde echter met 14,5% naar 135,8 miljoen, als gevolg van incidentele tegenslag in de Verenigde Staten.

Lees hier het volledige jaarverslag.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Corbion, Change Inc, Beurs.nl, Foodbusiness.nl, Dividendinfo.nl.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.