Dow Jones index

De Dow Jones index bestaat uit de dertig grootste bedrijven op Wall Street.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Dow Jones.

Symbool Naam
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
IBMA IBM
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
NKE Nike
CRM Salesforce
DIS Walt Disney

Wat is de Dow Jones?

De Dow Jones Industrial Average is één van de bekendste beursindices ter wereld. De index bestaat uit dertig van de grootste bedrijven met een notering aan Wall Street. De ‘Dow’ of ‘DIJA’ zoals de index ook wel wordt genoemd is een belangrijke graadmeter voor het sentiment op de Amerikaanse beurs en op beurzen over de hele wereld.

Samenstelling van de Dow Jones

In het begin bestond de Dow Jones uit twaalf bedrijven. Pas in 1928 kreeg de index het huidige aantal van dertig bedrijven. De samenstelling van de Dow Jones verandert regelmatig. Het zijn vaak grote bedrijven die in de Dow zitten zoals Coca-Cola, Walt Disney en Goldman Sachs.

Een commissie bepaalt de samenstelling van de Dow Jones Industrial Average. Deze zogeheten ‘Index Committee’ bestaat uit drie vertegenwoordigers van S&P Dow Jones Indices en twee vertegenwoordigers van The Wall Street Journal. Veranderingen kunnen op elk moment worden doorgevoerd. De bijeenkomsten van de commissie zijn vertrouwelijk omdat wijzigingen in de samenstelling van de Dow Jones koersgevoelige informatie is waar beleggers hun beslissingen op kunnen baseren.

Dow Jones index bestaat uit bedrijven met een goede reputatie.

Er zijn geen vaste regels die bepalen welke bedrijven onderdeel zijn van de Dow Jones. Wel is een belangrijke voorwaarde voor bedrijven om te worden opgenomen in de index dat ze zijn gevestigd in de Verenigde Staten (VS). Bedrijven moeten in de VS hun hoofdkantoor hebben en daar moet ook de hoogste omzet gegenereerd worden in vergelijking met de eventuele andere regio’s. In de Dow Jones zijn geen Nederlandse bedrijven te vinden.

Een aandeel wordt daarnaast alleen toegevoegd als een bedrijf een goede reputatie heeft, op lange termijn groei laat zien en de interesse trekt van een groot aantal beleggers. Daarnaast is een goede spreiding over sectoren een belangrijke overweging in het selectieproces.

Hoe is de Dow Jones berekend?

De Dow Jones Industrial Average is een prijsgewogen index. Dat betekent dat de aandelenkoers bepaalt hoe zwaar een aandeel meetelt in de berekening van de index. Om de stand van de index te bepalen worden de koersen van de dertig aandelen opgeteld en gedeeld door de zogenaamde ‘divisor’. De stand van de Dow Jones is dus een soort gemiddelde, in het Engels: average.

Als er veranderingen zijn die de koers van het aandeel bepalen past S&P Dow Jones Indices de divisor aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een aandelensplitsing, aandelenemissie, of de uitkering van dividend.

Price return en total return van Dow Jones

Van de Dow Jones Industrial Average is zowel een price return als een total return index. Van de eerste is de ticker DJI, van de tweede is dat .DJITR. Een price return index houdt geen rekening met de uitkering van dividend, een total return index doet dat wel. Hierbij wordt er van uit gegaan dat dividend wordt herbelegd. Beleggers en media hebben het bijna altijd over de price return index van de Dow Jones als ze het hebben over de stand van de Dow.

Individuele aandelen in de Dow Jones kopen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de Dow Jones. Je kan individuele aandelen kopen die onderdeel zijn van de index. Het is in theorie mogelijk om door zelf de dertig aandelen te kopen de index na te bootsen. Dat heeft wel nadelen. Ten eerste hebben veel van de bedrijven in de Dow Jones een hoge prijs per aandeel. Daardoor is een flink bedrag nodig om alle aandelen te kopen. Daarnaast verandert de samenstelling van de index dus af en toe. Dat betekent dat je als belegger actief de wijzigingen moet bijhouden en doorvoeren. Een andere manier om te beleggen in de Dow Jones is met een actief beleggingsfonds of een ETF.

Beleggen in de Dow Jones met ETF’s

Een tracker, ook wel een ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Waar je met een aandeel gedeeltelijk eigenaar wordt van een van een bedrijf, koopt je met een ETF een product dat simpelweg de waarde van onderliggende producten volgt.

Geschiedenis van de Dow Jones

Het idee voor de Dow Jones kwam in 1896 van verslaggever Charles Dow. Hij is ook de naamgever van de index. Samen met twee andere verslaggevers was hij eigenaar van Dow Jones & Company. Dit bedrijf maakte financieel nieuws beschikbaar voor een breed publiek. In 1889 richtten ze al de The Wall Street Journal op.

Na het overlijden van Charles Dow in 1902 werd het bedrijf gekocht door Clarence Barron en Jessie Waldron. De zeggenschap ging toen over naar de familie Bancroft, die het verkocht aan News Corp in 2007. Tegenwoordig is de Dow Jones index eigendom van S&P Dow Jones Indices, dat onderdeel is van S&P Global. Het bedrijf houdt toezicht op vele andere aandelenindices, waaronder de S&P 500, een andere invloedrijke index op de Amerikaanse markt.

De beginstand van de Dow Jones Industrial Average was 40,94. Tijdens de grote crisis eind jaren twintig van de vorige eeuw zakte de index bijna 90% in een paar jaar tijd. De index ging eind vorige eeuw voor het eerst door de grens van 10.000 punten. De Dow Jones index heeft inmiddels ook de grens van 30.000 punten gepasseerd.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: News Corp, S&P Global, The Wall Street Journal

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Dow Jones.

Symbool Naam
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
IBMA IBM
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
NKE Nike
CRM Salesforce
DIS Walt Disney

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.