Dow Jones index

De Dow Jones index bestaat uit de dertig grootste Wall Street bedrijven. Ontdek hier hoe de Dow Jones is samengesteld en hoe u erin kunt beleggen.

Open een rekening

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Dow Jones.

Symbool Naam
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
IBMA IBM
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
NKE Nike
CRM Salesforce
DIS Walt Disney

Wat is de Dow Jones?

De Dow Jones Industrial Average is één van de bekendste beursindexen ter wereld. De index bestaat uit dertig van de grootste bedrijven met een notering aan Wall Street. De ‘Dow’ of ‘US30’ zoals de index ook wel wordt genoemd is een belangrijke graadmeter voor het sentiment op de Amerikaanse beurs en op beurzen over de hele wereld.

Geschiedenis van de Dow Jones

Het idee voor de Dow Jones kwam in 1896 van verslaggever Charles Dow. Hij is ook de naamgever van de index. Samen met twee andere verslaggevers was hij eigenaar van Dow Jones & Company. Dit bedrijf maakte financieel nieuws beschikbaar voor een breed publiek. In 1889 richtten ze al de The Wall Street Journal op.

De Dow Jones index is tegenwoordig in handen van S&P Dow Jones Indices. Dat is zelf weer onderdeel van S&P Global. Onder dit bedrijf valt nog een groot aantal andere beursindexen. Eén daarvan is de S&P 500. Dit is een andere bepalende index van de Amerikaanse beurs.

De beginstand van de Dow Jones Industrial Average was 40,94. Tijdens de grote crisis eind jaren twintig van de vorige eeuw zakte de index bijna 90% in een paar jaar tijd. De index ging eind vorige eeuw voor het eerst door de grens van 10.000 punten. De Dow Jones index heeft inmiddels ook de grens van 30.000 punten geslecht.

Samenstelling van de Dow Jones

In het begin bestond de Dow Jones uit twaalf aandelen. Pas in 1928 kreeg de index het huidige aantal van dertig aandelen. De samenstelling van de Dow Jones verandert regelmatig. Het zijn vaak grote bedrijven waarvan de aandelen in de Dow zitten zoals Coca-Cola, Walt Disney en Goldman Sachs.

Een commissie bepaalt de samenstelling van de Dow Jones Industrial Average. Deze zogeheten ‘Index Committee’ bestaat uit drie vertegenwoordigers van S&P Dow Jones Indices en twee vertegenwoordigers van The Wall Street Journal. Veranderingen kunnen op elk moment worden doorgevoerd. De bijeenkomsten van de commissie zijn vertrouwelijk omdat wijzigingen in de samenstelling van de Dow Jones koersgevoelige informatie kan zijn waar beleggers hun beslissingen op zouden kunnen baseren.

Dow Jones index bestaat uit bedrijven met een goede reputatie.

Er zijn geen vaste regels die bepalen welke aandelen onderdeel zijn van de Dow Jones. Wel is een belangrijke voorwaarde voor bedrijven om te worden opgenomen in de index dat ze zijn gevestigd in de Verenigde Staten. Bedrijven moeten in de VS hun hoofdkantoor hebben en daar moet ook de hoogste omzet gegenereerd worden in vergelijking met de eventuele andere regio’s. In de Dow Jones zijn geen Nederlandse aandelen te vinden.

Een aandeel wordt daarnaast alleen toegevoegd als een bedrijf een uitstekende reputatie heeft, op lange termijn groei laat zien en de interesse trekt van een groot aantal beleggers. Daarnaast is een goede spreiding over sectoren een belangrijke overweging in het selectieproces.

Hoe is de Dow Jones te berekenen?

De Dow Jones Industrial Average is een prijsgewogen index. Dat betekent dat de aandelenkoers bepaalt hoe zwaar een aandeel meetelt in de berekening van de index. Om de stand van de index te bepalen worden de koersen van de dertig aandelen opgeteld en gedeeld door de zogenaamde divisor. De stand van de Dow Jones is dus een soort gemiddelde, in het Engels: average.

Als er veranderingen zijn die de koers van het aandeel bepalen past S&P Dow Jones Indices de divisor aan. Het gaat dan bijvoorbeeld om een aandelensplitsing, aandelenemissie, of de uitkering van dividend.

Price return en total return van Dow Jones

Van de Dow Jones Industrial Average is zowel een price return als een total return index. Van de eerste is de ticker .DJI, van de tweede is dat .DJITR. Een price return index houdt geen rekening met de uitkering van dividend, een total return index doet dat wel. Hierbij wordt gedaan alsof uitgekeerd dividend opnieuw wordt geïnvesteerd. Beleggers en media hebben het bijna altijd over de price return index van de Dow Jones als ze het hebben over de stand van de Dow.

Individuele aandelen in de Dow Jones kopen

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in de Dow Jones. U kunt individuele aandelen kopen die onderdeel zijn van de index. Alle dertig bedrijven die in de Dow Jones zitten hebben een goede reputatie. Vaak hebben ze ook een lange bedrijfsgeschiedenis. Het is in theorie mogelijk om door zelf de dertig aandelen te kopen de index na te bootsen. Dat heeft wel nadelen. Ten eerste hebben veel van de aandelen in de Dow Jones een hoge prijs per aandeel. Daardoor is een flink bedrag nodig om alle aandelen te kopen. Daarnaast verandert de samenstelling van de index af en toe. Dat betekent dat u als belegger actief de wijzigingen moet bijhouden en doorvoeren. Een andere manier om te beleggen in de Dow Jones is met een actief beleggingsfonds of een tracker.

Beleggen in de Dow Jones met ETF’s

Een tracker, ook wel een ETF is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Waar u met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koopt u met een ETF een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. Dat betekent dat een uitgever van een ETF op de Dow Jones de dertig aandelen moet kopen.

Beleggen in ETF’s via DEGIRO

Om in ETF's te beleggen, heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. Via DEGIRO kunt u in veel ETF’s beleggen. Een voorbeeld is de iShares Dow Jones Industrial Average. DEGIRO is een online broker die het belangrijk vindt dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg onze ETF kernselectie voor de volledige lijst en de Fair Use Policy. Lees op deze pagina meer over ETFs kopen.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u bedrijven uit de Dow Jones index toevoegen aan uw portfolio? Uiteraard kunt u beleggen in de individuele aandelen van de dertig bedrijven. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Hier kunt u gemakkelijk kiezen welke aandelen u wilt kopen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie of lees meer over het kopen van aandelen via ons platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: News Corp,S&P Global

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Dow Jones.

Symbool Naam
AAPL Apple
BA Boeing
KO Coca Cola
IBMA IBM
INTC Intel
JNJ Johnson & Johnson
MCD McDonald’s
MSFT Microsoft
NKE Nike
CRM Salesforce
DIS Walt Disney

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.