Aandelen DSM kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van DSM, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie Koninklijke DSM

Koninklijke DSM N.V is in 1902 opgericht in Limburg als staatsbedrijf voor de exploitatie van ondergrondse steenkoolreserves. DSM staat dan ook voor Dutch State Mines, de Nederlandse Staatsmijnen. Wellicht bekender, is de regio-organisatie en 100% dochterbedrijf, DSM Nederland B.V.

Tot 1989 was de Nederlandse staat volledig aandeelhouder van het bedrijf. Dat jaar werd de Koninklijke DSM N.V. genoteerd aan de Amsterdamse beurs, tegenwoordig Euronext Amsterdam. De beursgang was destijds de grootste introductie (IPO) in de geschiedenis van de Amsterdamse beurs. De staat verkocht bij de beursgang ongeveer één derde van haar aandelen. Enkele maanden later verkocht de staat nog één derde en in 1996 volgde de volledige privatisering van het bedrijf met de verkoop van de overige staatsaandelen.

Sinds de beursnotering van DSM heeft het bedrijf opnieuw een succesvolle transformatie ondergaan, waarbij het bijna al zijn bezittingen op het gebied van grondstoffen en bulkchemicaliën heeft verkocht. Daarna is DSM verandert in een doelgericht, wetenschappelijk onderbouwd bedrijf, gespecialiseerd in voeding, gezondheid en duurzaam leven. Ondertussen groeide DSM ook internationaal. In 1989 was ongeveer 15% van de omzet van DSM afkomstig uit landen buiten Europa. Daarnaast bevond 7% van de werknemers zich buiten Europa. In 2019 was dat respectievelijk ~ 65% en ~ 60%.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Koninklijke DSM N.V. is vanuit wetenschappelijke basis actief op het gebied van gezondheid, voeding en duurzaam leven. Ze leveren innovatieve oplossingen voor voeding voor personen, dierenvoeding, persoonlijke verzorging, medische hulpmiddelen, duurzame producten en nieuwe mobiliteit en connectiviteit. Inclusief alle geassocieerde ondernemingen realiseerde het bedrijf in 2019 een netto jaaromzet van ongeveer €10 miljard met ongeveer 23.000 medewerkers.

Voor 2021 heeft DSM een volledige strategie gepubliceerd per gebied waarin het bedrijf actief is. Lees hier de strategie per categorie. Daarnaast hebben zij voor de periode van 2019-2021 twee doelen gesteld op het gebied van omzet en winst. Dit zijn:

  1. Een hoge procentuele, één-cijferige, jaarlijkse toename van aangepaste EBITDA.
  2. Een gemiddelde jaarlijkse stijging van ongeveer 10% in de aangepaste netto operationele vrije cashflow.

Kwartaalcijfers DSM

In Q2 van 2020 rapporteerde DSM een verkoopgroei van 9% in de voedingssector. Mede namens de COVID-19 pandemie vergrootte de vraag naar voorverpakte voeding voor mensen. Aan de andere kant zag de materialen-tak, ook wegens de pandemie, een daling in het verkoopvolume van 21%.

Voor een iets bredere kijk op de cijfers van DSM, blikken we ook kort terug op de jaarcijfers van 2019.

Toenmalig CEO Feike Sijbesma en Co-CEO’s Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze gaven het volgende aan over de jaarcijfers van 2019:

‘’Het jaar 2019 was opnieuw een recordjaar voor DSM. Het werk en de betrokkenheid van onze medewerkers hebben goede resultaten opgeleverd, in een niet zo gemakkelijke economische tijd, maar ook (geo)politieke en maatschappelijke context. We kunnen allemaal erg trots zijn op wat er is bereikt. We hebben doorslaggevende vooruitgang geboekt als een prestatiegericht en doelgericht bedrijf, waardoor we een beter leven voor iedereen hebben gecreëerd en we hebben nu al meer dan 2,5 miljard mensen wereldwijd bereikt.’’

De totale omzet in 2019 bedroeg ruim €9 miljard, 2% meer dan het jaar ervoor en de aangepaste EBITDA bedroeg bijna € 1,7 miljard. De eerdergenoemde financiële doelstellingen van de strategie voor 2019-2021 zijn waargemaakt, met een tweecijferige groei van de aangepaste EBITDA van 10% en een gecorrigeerde netto operationele vrije kasstroomstijging van 47% in vergelijking met de onderliggende activiteiten in 2018. De gecorrigeerde winst per aandeel (WPA) steeg vóór de groei van de aangepaste EBITDA, gecorrigeerd voor het tijdelijke vitamine-effect van 2018. Dit effect refereert naar de tijdelijke uitzonderlijke prijs voor vitaminen, voornamelijk voor dieren.

Het terugkopen van aandelen

In februari 2019 is ook een plan aangekondigd met betrekking tot het terugkopen van aandelen ter waarde van €1 miljard. Hiervan is voor €600 miljoen teruggekocht in 2019. Gepland stond om de resterende €400 miljoen terug te kopen in de eerste helft van 2020.

Koersverloop DSM

De koers van DSM is de afgelopen jaren redelijk stabiel gestegen. Uitschieters zijn slechts, eind 2018, begin 2019 en aan het begin van de corona crisis in maart 2020 te zien. Na laatstgenoemde daling herstelde de koers van het aandeel echter snel. In de daaropvolgende maanden is het aandeel naar recordhoogte gestegen.

Dividend van DSM aandelen

Het beleid van DSM is om haar aandeelhouders een stabiel en bij voorkeur stijgend dividend te bieden.

Over het boekjaar 2019 is door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders een totaal dividend vastgesteld van €2,40 per gewoon aandeel. Dit is een stijging van 4% ten opzichte van de €2,30 die over 2018 is betaald. In augustus 2019 is interim-dividend uitgekeerd van €0,77 per gewoon aandeel, waarmee het slotdividend €1,63 per gewoon aandeel bedraagt.

Op 28 augustus 2020 is het interim-dividend van €0,80 per gewoon aandeel uitgekeerd. Dit interim-dividend is ongeveer één derde van het totale dividend dat over het jaar 2019 is uitgekeerd.

Aandeelhouders hadden de keuze om het dividend in contanten of in de vorm van gewone aandelen te ontvangen. Hierbij is een maximum van 40% van het totale dividendbedrag dat beschikbaar is voor stockdividend ingesteld. Aandeelhouders die meer dan 40% van het totale dividend in aandelen verzoeken, zullen het aandelendividend van de aandeelhouders die ervoor gekozen hebben hun dividend in contanten te ontvangen pro rata ontvangen. Het restant zal worden uitgekeerd in contanten.

DSM aandelen kopen

Wilt u beleggen in DSM? Zou het toevoegen van aandelen DSM bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Houd daarnaast rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 externe handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in DSM bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bron: DSM, De mijn streek

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.