Engie aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Engie en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Engie

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Engie

Engie is voortgekomen uit een groot aantal verschillende Franse bedrijven. De bedrijfsgeschiedenis gaat terug naar de industriële revolutie in het midden van de negentiende eeuw. De eerste voorloper was het in 1839 opgerichte bedrijf Société du Canal de la Sambre à l’Oise. Dit bouwde en exploiteerde een kanaal voor de toevoer van kolen van België naar Parijs.

Een andere belangrijke voorloper van Engie is Société Lyonnaise des Eaux et de l’Éclairage. Deze onderneming werd in 1880 opgericht in de Franse stad Lyon en leverde daar water en elektriciteit. Na de tweede wereldoorlog nationaliseerde Frankrijk de energiebedrijven in het land. Daarbij werden de staatsbedrijven Gaz de France (GDF) en Electricité de France (EDF) opgericht. Société Lyonnaise des Eaux et de l’Éclairage werd onderdeel van Gaz de France en werd hernoemd tot Lyonnaise des Eaux.

Een andere illustere voorloper van Engie is Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez. Het bouwde in het midden van de negentiende eeuw het Suezkanaal dat de Rode Zee met de Middellandse Zee verbond. Dit is nog steeds een cruciale vaarroute voor wereldwijde handelsstromen. Het bedrijf was tot 1967 eigenaar van het kanaal.

Toen het werd genationaliseerd ging Suez verder als onderneming die zich richtte op drinkwater. Het werd in 1967 aandeelhouder van Lyonnaise des Eaux. De twee bedrijven gingen in 1997 een volledige fusie aan waarbij Suez Lyonnaise des Eaux ontstond. Dit werd een wereldleider op het gebied van watermanagement en afvalverwerking, naast de activiteiten die het bedrijf had op de energiemarkt.

Gaz de France maakte vanaf begin jaren vijftig een snelle ontwikkeling door dankzij de opmars van gas als energiebron. Het bedrijf richtte zich op transport, handel en levering van aardgas. Vanaf 1980 begon het gasconcern met een wereldwijde expansie.

In 2008 fuseerden GDF en Suez Environnement, zoals Suez Lyonnaise des Eaux toen heette. Daarbij werden de activiteiten op het gebied van watermanagement en afval afgesplitst en naar de beurs gebracht als Suez Environnement. Het fusiebedrijf ging verder als GDF Suez. Het kocht in 2011 een groot belang in International Power waardoor het de grootste onafhankelijke energieproducent ter wereld werd. In 2015 werd de naam van de onderneming veranderd in Engie.

De beursgang van Engie

GDF werd in 2005 naar de beurs gebracht. Daarvoor was het gasconcern voor 100% eigendom van de Franse staat. De beursgang was daarom tegelijk een privatisering van het bedrijf. Meteen na de beursgang had de staat nog iets meer dan 80% van de aandelen.

Het belang van de Franse staat is in de loop van de tijd verder teruggebracht. Eind 2021 had Frankrijk nog bijna 24% van de aandelen in handen van Engie (FR0010208488), zoals GDF nu heet.

Wat doet Engie?

Engie is een zeer brede energiemaatschappij die actief is in stroom en gas, kernenergie en duurzame energie. Het heeft de activiteiten in vier wereldwijd opererende divisies ondergebracht. Dat zijn: Renewables, Networks, Energy Solutions en Thermal & Supply.

In Renewables zitten de activiteiten op het gebied van duurzame energie. Networks beheert en exploiteert netwerken voor de distributie van stroom en gas. Daarnaast is het actief in de opslag van gas. Het onderdeel Energy Solutions levert diensten aan de energiesector. Vorig jaar sloot het bijvoorbeeld een contract met de Amerikaanse University of Georgetown voor het beheren van lokale energie-infrastructuur. Onder Thermal & Supply valt de productie en levering van niet-duurzame stroom en gas. Dit onderdeel produceert ook waterstof, een vaak genoemde belangrijke energiedrager voor de toekomst.

Naast de vier wereldwijde divisies heeft het bedrijf nog het specialistische onderdeel Nuclear. Daarin zitten de activiteiten op het gebied van kernenergie. Engie beheert zeven kerncentrales in België en twee in Frankrijk.

De energieleverancier heeft over de hele wereld activiteiten, maar Frankrijk is nog steeds de belangrijkste markt. Bijna de helft van de winst komt hiervandaan. Daarnaast is Engie groot in de rest van Europa en Zuid-Amerika. Overige regio’s zijn samen goed voor minder dan 10% van de winst. De Nederlandse tak van het bedrijf heet Engie Energie Nederland.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Verduurzaming is de basis van de strategie van Engie. Het bedrijf streeft ernaar om in 2045 CO2-neutraal te zijn en wil een van de leidende ondernemingen in de energietransitie zijn. Het investeert op de middellange termijn €15 tot €16 miljard. Daarvan gaat 45% naar duurzame energie.

Zo breidt Engie de opwekkingscapaciteit van duurzame elektriciteit snel uit door investeringen in zonnecellen, waterkrachtcentrales en windmolenparken te doen. Het is bijvoorbeeld eigenaar van het eerste drijvende windmolenpark van Europa. Daarnaast investeert het in de productie van duurzaam gas en de opwekking van duurzame warmte. Van 2019 tot en met 2021 kwam er 9 gigawatt aan opwekkingscapaciteit voor stroom bij. Engie wil in 2025 in totaal 50 gigawatt aan duurzame opwekkingscapaciteit hebben. Daarmee kan het tientallen miljoenen huishoudens van stroom voorzien. Eind 2021 zat het op 34 gigawatt aan duurzame stroom.

Het onderdeel Networks speelt ook een belangrijke rol in de energietransitie. Om duurzame stroom, duurzaam gas en andere vormen van energie op de plek te krijgen waar het nodig is moeten transportnetwerken worden aangepast. Zo verbouwt Engie het bestaande gasnetwerk in Frankrijk om de opkomst van nieuwe energiedragers zoals waterstof en biomethaan mogelijk te maken. Daarnaast investeert het flink in de uitbreiding van stroomnetwerken.

Het bedrijf is bezig om te stoppen met de inzet van kolencentrales. In 2025 wil Engie in Europa geen kolencentrales meer hebben, in 2027 ook niet meer daarbuiten. Het bedrijf sluit de kolencentrales, bouwt ze om, of verkoopt ze.

Tegelijkertijd is Engie bezig met een vereenvoudiging van de activiteiten. Het wil zich richten op de vier kernactiviteiten en in maximaal dertig landen actief zijn. Een belangrijke stap in die richting is de verkoop van Equans. Dit onderdeel heeft circa 70.000 medewerkers en levert ingenieursdiensten aan de energiesector. Engie verkoopt het onderdeel voor €7,1 miljard aan het Franse conglomeraat Bouygues dat een grote bouwtak heeft.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Engie

In het eerste kwartaal van 2022 steeg de omzet van Engie met 85% tot €25,6 miljard. Dit was het gevolg van de hoge grondstoffenprijzen. De winst voor belastingen en rentebetalingen nam met 74% toe tot €3,5 miljard.

Om ook een bredere kijk op de cijfers van Engie te geven, kijken wij ook naar de jaarcijfers.

In 2021 boekte Engie €57,9 miljard omzet. Dit was bijna een derde meer dan een jaar eerder. Zowel de duurzame energietak als de tak Energy Solutions groeiden hard. Het overgrote deel van de toename is echter te verklaren door de stijging van grondstoffenprijzen in 2021. De nettowinst bedroeg €3,7 miljard. In 2020 leed Engie nog een verlies van €1,5 miljard.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Engie

Het dividendbeleid van Engie is erop gericht om aandeelhouders een groeiend en houdbaar dividend te bieden. Het bedrijf betaalt 65% tot 75% van de terugkerende winst per aandeel als dividend. Voor het dividend over 2021 tot en met 2023 is daarnaast een minimumdividend vastgesteld van €0,65 per aandeel. Het dividend over 2021 is vastgesteld op €0,85 per aandeel. Over 2020 keerde Engie €0,53 per aandeel uit.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Engie

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.