EURO STOXX 50 index

De EURO STOXX 50 index bestaat uit de vijftig meest waardevolle bedrijven in de eurozone.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Eurostoxx 50.

Symbool Naam
ABI AB Inbev
ADYEN Adyen
AD Ahold
AIR Airbus
AI Air Liquide
ASML ASML
BAYRY Bayer
BMW BMW
INGA ING
OR L'Oréal
NOK Nokia
PRX Prosus
SIA Siemens
TTE Total
DG Vinci
VWA Volkswagen
ENGI Engie

Wat is de EURO STOXX 50?

De EURO STOXX 50 één van de belangrijkste graadmeters van de Europese aandelenmarkt. De index bestaat uit de vijftig grootste beursgenoteerde ondernemingen in de eurolanden, waaronder veel bekende Europese merken. Door de goede verhandelbaarheid van de onderliggende aandelen zijn veel financiële producten gebaseerd op de EURO STOXX 50, zoals opties, futures en Exchange Traded Funds (ETF’s). Ook is de index een veelgebruikte benchmark, waarmee beleggers de prestaties van hun eigen portefeuille vergelijken.

STOXX Limited, een dochterbedrijf van Deutsche Börse Group, ontwikkelde de index en lanceerde deze begin 1998. Volgens STOXX vertegenwoordigt de index de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven (‘blue chips’) in de grootste sectoren in de eurozone: de zogeheten supersectorleiders.

Hoe wordt de EURO STOXX 50 berekend?

De EURO STOXX 50 is een zogeheten kapitaalgewogen index, waarbij de beurswaarde het gewicht van elk individueel aandeel in de index bepaalt. De beurswaarde wordt verkregen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de actuele koers. Aandelen van bedrijven met een grote beurswaarde wegen zwaarder in de index dan aandelen van bedrijven met een kleine beurswaarde. Daarbij vindt een correctie plaats voor het aantal aandelen dat vrij verhandelbaar is, de zogeheten free float. De aandelen die niet vrij verhandelbaar zijn, worden dus niet meegenomen om die beurswaarde vast te stellen. Op deze manier komen dus alleen de vijftig grootste en meest liquide aandelen terecht in de EURO STOXX 50. Daarnaast is het gewicht van een individueel aandeel gelimiteerd op 10%.

De EURO STOXX 50 omvat 60% van de free float marktkapitalisatie van de EURO STOXX Total Market Index (TMI). De waarde van de index wordt berekend door de free float marktkapitalisatie van alle aandelen in de index bij elkaar op te tellen en te delen door de zogenaamde divisor. Die zorgt ervoor dat de stand van de EURO STOXX 50 niet een te groot getal wordt. Ook neutraliseert de ‘divisor’ de invloed van corporate actions zoals een speciaal cash dividend, spin-off of claimemissie.

Index =  free-float market capitalization of the Indexdivisor

STOXX heeft een eigen sectorclassificatiesysteem met 19 supersectoren, 41 sectoren en 114 subsectoren. De selectielijst voor de EURO STOXX 50 bestaat uit de grootste aandelen (naar free float) uit de 19 EURO STOXX supersectoren, zoals technologie, olie & gas, telecom, gezondheidszorg en detailhandel. De samenstelling van de index wordt elk jaar in september herzien.

EURO STOXX 50 is een prijsindex

De EURO STOXX 50 is een prijsindex. Dat betekent dat het dividend dat bedrijven uitkeren niet wordt meegenomen in de berekening van de stand van de index. Het ticker symbool van de euro prijsindex is: SX5E. De index is gestart op 28 februari 1998 met een waarde van 1000.

Om de ontwikkeling van het totale rendement van de EURO STOXX 50 te berekenen is er ook een total return index. In de berekening daarvan wordt dividend opnieuw belegd.

Naast de euro is de index beschikbaar in de volgende andere valuta: Amerikaanse dollar, Britse pond, Japanse yen, Canadese dollar en Australische dollar.

In april 2019 is de EURO STOXX 50 ESG gelanceerd, een versie die bij de aandelenselectie ook rekening houdt met duurzaamheidscriteria.

Hoe kan ik beleggen in de EURO STOXX 50?

Er zijn verschillende manieren om in de EURO STOXX 50 te beleggen. Je kan natuurlijk zelf een mandje van de 50 aandelen uit de index kopen, maar dat is omslachtig en kan hogere transactiekosten met zich meebrengen.

Wil je in één keer in de EURO STOXX 50 beleggen? Dat kan eenvoudig via futures en ETF’s. De EURO STOXX 50 is zelfs de populairste index voor ETF’s in Europa. In april 2000 introduceerde iShares de eerste ETF op deze index: de iShares Core EURO STOXX 50. De ETF van iShares heeft ruim €4 miljard aan belegd vermogen en is daarmee een van de grootste in zijn soort. Bijna alle aanbieders van ETF’s hebben wel een ETF op de EURO STOXX 50, waaronder Lyxor, Xtrackers en SPDR.

Ook kan je in de EURO STOXX 50 beleggen via een future die deze index als onderliggende waarde gebruikt. De waarde van de future is vanzelfsprekend gebaseerd op de koers van de EURO STOXX 50. De EURO STOXX 50 futures op de Duitse derivatenbeurs Eurex behoren tot de meest liquide indexderivaten in de wereld en zijn daarom populair bij beleggers. Beleggen in futures kan winstgevend zijn, maar gaat ook gepaard met een hoog risico. Je kan uiteindelijk meer verliezen dan jouw oorspronkelijke investering. Wij raden je aan alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij je kennis en ervaring.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Investopedia, Bloomberg, Investing.com

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de Eurostoxx 50.

Symbool Naam
ABI AB Inbev
ADYEN Adyen
AD Ahold
AIR Airbus
AI Air Liquide
ASML ASML
BAYRY Bayer
BMW BMW
INGA ING
OR L'Oréal
NOK Nokia
PRX Prosus
SIA Siemens
TTE Total
DG Vinci
VWA Volkswagen
ENGI Engie

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.