Historie van Facebook
Op 4 februari 2004 richtte Mark Zuckerberg samen met Dustin Moskovitz, Chris Hughes en Eduardo Saverin TheFacebook.com op, een netwerk voor Harvard studenten. Een jaar eerder had Zuckerberg, toen tweedejaars student aan Harvard College, vanaf zijn studentenkamer de website Facemash gelanceerd. Op deze site kregen gebruikers twee foto’s van Harvardstudentes te zien, waarbij de gebruiker werd uitgenodigd om te beoordelen wie van de twee de knapste is. Zuckerberg had de foto’s destijds zonder toestemming uit de jaarboeken geplukt door het Harvardsysteem te hacken. De directie van Harvard stelde dat niet op prijs vanwege de schending van privacy van de studenten en eiste dat Zuckerberg de site offline zou halen.
In tegenstelling tot Facemash, konden mensen op TheFacebook.com zelf een profiel aanmaken. Dat bleek aantrekkelijk, want slechts 24 uur na de lancering van de site hadden al 1200 studenten zich aangemeld. Zo ontwikkelde de website zich tot een heus bedrijf. Begin juni 2004 verhuisde het bedrijf naar Palo Alto, Californië. In september introduceerde het bedrijf de Facebook Wall, een plek voor mensen waar hun vrienden berichten kunnen achterlaten. De site groeide snel in populariteit en had eind 2004 al 1 miljoen gebruikers, waarna de directie de naam van het bedrijf veranderde naar Facebook. Dit vormde het startsein van een ongekende groei. Medio 2010 waren er 500 miljoen mensen actief op het sociale netwerk. Met de Like-knop in 2009 en het chatprogramma Messenger in 2011 voegde Facebook populaire functionaliteiten toe aan de site.
In 2012 had Facebook al meer dan een miljard gebruikers. Dat jaar nam het bedrijf ook de populaire foto-app Instagram over voor $1 miljard in contanten en aandelen. In 2014 kocht Facebook ook berichten-app WhatsApp voor $19 miljard en virtual reality-brillenmaker Oculus voor $2 miljard. Met Facebook, Instagram en WhatsApp heeft het bedrijf van Zuckerberg drie van de belangrijkste apps die mensen vaak dagelijks gebruiken in handen. Facebook blijft groeien als bedrijf en medio 2021 maken inmiddels meer dan 3,5 miljard mensen in de wereld maandelijks gebruik van tenminste één van zijn diensten. Alleen al het Facebook platform zelf heeft al 2,9 miljard actieve gebruikers.
Met de groeiende dominantie van Facebook zwelt ook de kritiek op het bedrijf aan. Het bedrijf ligt geregeld onder vuur vanwege privacyschendingen, datalekken en het negeren van haatberichten en nepnieuws. Zo werd in 2018 bekend dat databedrijf Cambridge Analytica de persoonlijke gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers heeft bemachtigd. De gelekte data werd gebruikt in de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. In 2020 besloot een groep van ruim 400 bedrijven, waaronder Unilever, Coca-Cola en Ford, om tijdelijk niet langer te adverteren op Facebook en Instagram naar aanleiding van racisme en haat op de platforms.
De beursgang van Facebook
Op 18 mei 2012 kreeg Facebook Inc (FB) een notering aan de NASDAQ tegen een koers van $38 per aandeel. De onderneming had daarmee een beurswaarde van $104 miljard. Binnen vier maanden halveerde de koers ruimschoots, doordat beleggers zich zorgen maakten over het effect van de sterke groei van het aantal mobiele gebruikers op de advertentie-inkomsten. De koersdip bleek van korte duur: vanaf medio 2013 is het aandeel Facebook sterk gestegen. Wie bij de beursintroductie was ingestapt, stond per 15 september 2021 op een rendement van maar liefst 878%. CEO en oprichter Mark Zuckerberg heeft zijn belang in de loop der tijd afgebouwd van 28% bij de beursgang naar circa 14%.
Bedrijfsstrategie en toekomst
Met ruim 3,5 miljard gebruikers wereldwijd is Facebook dominant op het gebied van sociale media. Het bedrijf wil zijn gigantische bereik nu ook inzetten voor online-shopping en opent daarmee de aanval op Amazon. Bedrijven kunnen op Facebook en Instagram gratis een virtuele ‘etalage’ openen, waar gebruikers producten direct kunnen bestellen en afrekenen. Daarvoor gaat Facebook zijn eigen betaalsysteem Facebook Pay gebruiken.
Op de lange termijn wil Zuckerberg dat er via het platform ook maaltijden besteld en bezorgd kunnen worden, waarmee Facebook ook een concurrent wordt van partijen als Thuisbezorgd en Uber. Daarnaast gaat Facebook makers van video’s betalen voor het uitbrengen van content. Op alle platformen groeit video namelijk razendsnel, zoals Reels op Instagram en Facebook Watch. Zo hoopt het bedrijf nog meer gebruikers aan zich te binden, waardoor het zijn advertentie- en commissie-inkomsten kan vergroten.
Kwartaalcijfers Facebook
De resultaten van het socialemediabedrijf pakten in het tweede kwartaal van 2021 beter uit dan verwacht. De omzet steeg met 56% jaar op jaar (joj) naar $29,1 miljard, waar analisten hadden gerekend op een omzet van $27,8 miljard. Onder de streep verdubbelde de nettowinst naar $10,4 miljard. In dezelfde periode van 2020 zag Facebook zijn advertentie-inkomsten nog sterk teruglopen als gevolg van de coronapandemie.
Het aantal gebruikers blijft flink toenemen. Zo klom het aantal dagelijkse actieve gebruikers op Facebook met 7% naar 1,91 miljard. Door de ongunstige vergelijkingsbasis (de winsten zijn in 2020 sterk gestegen, dus dit jaar zijn de cijfers relatief hoog) zal de omzetgroei in de tweede jaarhelft duidelijk afzwakken. Deze groeivertraging zal volgens het management deels te wijten zijn aan de privacy-aanpassingen in iOS 14.5 update die het gericht adverteren moeilijker maken. Het effect hiervan zal waarschijnlijk in het derde kwartaal te zien zijn. Facebook verwacht verder dat de omzetgroei vooral uit hogere prijzen gaat komen in plaats van uit advertentievolumes.
Ook in 2020 presteerde Facebook erg sterk. Vooral dankzij hogere advertentie-inkomsten steeg de omzet met 35% naar $32,7 miljard. De nettowinst bedroeg $29,2 miljard, een stijging van 58% joj. Per aandeel kwam dit neer op een winststijging van $6,43 naar $10,09.
Lees hier het volledige jaarverslag.
Dividend van Facebook
Vooralsnog keert Facebook geen dividend uit. Alle winst wordt toegevoegd aan de reserves, om te kunnen investeren in de verdere groei van de onderneming.
Facebook aandelen kopen
Wilt u beleggen in Facebook? Zou het toevoegen van aandelen Facebook bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in Facebook bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Facebook, RTL Nieuws, NOS, Forbes