ForFarmers aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van ForFarmers en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers ForFarmers

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van ForFarmers

De geschiedenis van ForFarmers Group gaat terug tot 1896, toen een aantal boeren in Twente een coöperatie oprichtten voor de inkoop en verkoop van veevoer. In de loop van de twintigste eeuw werd schaalvergroting noodzakelijk om winstgevend te kunnen opereren. De verschillende coöperaties in de regio fuseerden en gingen in 2000 verder onder de naam ABCTA. Vanwege de buitenlandse groeiambities veranderde de naam in 2005 in het internationaal beter klinkende ForFarmers.

ForFarmers, met het hoofdkantoor in Lochem en vestigingen in Almelo en Delden, is uitgegroeid van een lokale mengvoedercoöperatie tot een internationaal opererende onderneming actief op het gebied van conventionele en biologische voeroplossingen voor de veehouderij. De internationale expansie begon in 2005 en na diverse overnames werd het bedrijf actief in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Polen.

Met een afzet van ongeveer 9,1 miljoen ton op jaarbasis is ForFarmers de grootste veevoerproducent in Europa. In Nederland behoort ForFarmers met het familiebedrijf De Heus en landbouwcoöperatie Agrifirm tot de drie grootste veevoerbedrijven. Dit drietal heeft circa 65% van de Nederlandse markt in handen.

Naast diervoeders voor de rundvee-, varkens-, pluimvee- en paardensector levert het bedrijf producten voor akker- en weidebouw. ForFarmers staat haar klanten ook bij met aanvullende kennis en advies op het gebied van voeding, houderij en bedrijfsontwikkeling. Daarnaast exploiteert ForFarmers de vraag- en aanbodsite Agrisell, waar partijen gratis nieuwe en gebruikte goederen kunnen kopen en verkopen. Van landbouwvoertuigen tot spullen voor de stal.

De beursgang van ForFarmers

ForFarmers kreeg op 24 mei 2016 onder het symbool ‘FFARM’ een notering aan Euronext Amsterdam. Daarvoor was er al handel mogelijk in certificaten ForFarmers op een besloten handelsplatform van Van Lanschot. Bij de beursgang werden de certificaten omgezet in gewone aandelen. De openbare beursnotering had als doel om de verhandelbaarheid in het aandeel te vergroten. De boeren zijn via de coöperatie FromFarmers, met een stembelang van 56,3% begin 2021, nog altijd de baas bij het veevoederbedrijf.

Bedrijfsstrategie en toekomst

ForFarmers heeft al geruime tijd te maken met uitdagende marktomstandigheden. Met uitzondering van Polen neemt de druk op de agrarische sector steeds meer toe, om de uitstoot van onder meer fosfaat en ammoniak door dieren te verlagen. Door milieumaatregelen is de groeiverwachting voor West-Europa beperkt. In Nederland en Duitsland zal de veestapel naar verwachting zelfs (moeten) krimpen. Toch wil ForFarmers blijven groeien door overnames in bestaande markten en nieuwe groeimarkten, wellicht ook buiten Europa. In 2025 wil het bedrijf actief zijn in zeven landen, waar dat er nu nog vijf zijn. Daarbij streeft ForFarmers naar een meer evenwichtige verdeling tussen de volwassen thuismarkten en nieuwe groeiregio’s.

De Europese markt is nu nog erg gefragmenteerd. Zo is ForFarmers de nummer één van Europa met een marktaandeel van slechts 6%. De tien grootste spelers hebben gezamenlijk 25% van de markt in handen. De veevoerleverancier verwacht een verdere consolidatie in de Europese markt en wil daarin een leidende rol spelen. Het vijfjarenplan ‘Build to grow 2025’ voorziet een ebitda van €125 tot €135 miljoen in 2025. Dat was in 2020 €96,2 miljoen.

Halfjaarcijfers ForFarmers

Het veevoederbedrijf heeft in de eerste helft van 2021 zwak gepresteerd. De onderliggende ebitda (zonder buitengewone posten) daalde met 15,4% naar €40,8 miljoen. Exclusief de bijdrage van overnames zou de daling op 23,9% zijn uitgekomen. Onder de streep resteerde een nettowinst van €10,4 miljoen, tegen €19,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming heeft last van felle concurrentie en van gestegen grondstof- en energieprijzen.

Vanwege corona was er vooral in de horeca minder vraag naar vlees, zuivel en eieren. Hierdoor waren de melk- en vleesprijzen laag. Aan de andere kant stegen juist de voerprijzen door hogere grondstofkosten. In het algemeen was de liquiditeitspositie van de klanten slecht. Dit resulteerde in felle prijsconcurrentie in de veevoedersector en margedruk. Het slechte nieuws zette de aandelenkoers verder onder druk.

Vergeleken met een zwak 2019 kon ForFarmers in 2020 de resultaten verbeteren. De onderliggende nettowinst, exclusief bijzondere baten en laten, steeg met 10% naar €46,3 miljoen. Per aandeel komt dit overeen met een toename van €0,43 naar €0,49.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van ForFarmers

ForFarmers keert 40% tot 60% van de onderliggende nettowinst uit als dividend. Over 2020 kregen de aandeelhouders een dividend van €0,29 per aandeel, wat overeenkomt met 60% van de onderliggende nettowinst.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ForFarmers, FD, Foodagribusiness

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.