ForFarmers aandelen kopen

Veevoederreus ForFarmers ziet ondanks de krimpende thuismarkt nog genoeg mogelijkheden voor groei. Bent u er al uit of u aandelen ForFarmers wilt kopen? Of hebt u ze al en wilt u ze verkopen? Bekijk de koers van het aandeel en ontdek onze lage kosten om te beleggen in ForFarmers aandelen.

Koers FORFARMERS


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0011832811

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

€0.000

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

Historie van ForFarmers

De geschiedenis van ForFarmers Group gaat terug tot 1896, toen een aantal boeren in Twente een coöperatie oprichtten voor de inkoop en verkoop van veevoer. In de loop van de twintigste eeuw werd schaalvergroting noodzakelijk om winstgevend te kunnen opereren. De verschillende coöperaties in de regio fuseerden en gingen in 2000 verder onder de naam ABCTA. Vanwege de buitenlandse groeiambities veranderde de naam in 2005 in het internationaal beter klinkende ForFarmers.

ForFarmers, met het hoofdkantoor in Lochem en vestigingen in Almelo en Delden, is uitgegroeid van een lokale mengvoedercoöperatie tot een internationaal opererende onderneming actief op het gebied van conventionele en biologische voeroplossingen voor de veehouderij. De internationale expansie begon in 2005 en na diverse overnames werd het bedrijf actief in Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Polen.

Met een afzet van ongeveer 9,1 miljoen ton op jaarbasis is ForFarmers de grootste veevoerproducent in Europa. In Nederland behoort ForFarmers met het familiebedrijf De Heus en landbouwcoöperatie Agrifirm tot de drie grootste veevoerbedrijven. Dit drietal heeft circa 65% van de Nederlandse markt in handen.

Naast diervoeders voor de rundvee-, varkens-, pluimvee- en paardensector levert het bedrijf producten voor akker- en weidebouw. ForFarmers staat haar klanten ook bij met aanvullende kennis en advies op het gebied van voeding, houderij en bedrijfsontwikkeling. Daarnaast exploiteert ForFarmers de vraag- en aanbodsite Agrisell, waar partijen gratis nieuwe en gebruikte goederen kunnen kopen en verkopen. Van landbouwvoertuigen tot spullen voor de stal.

De beursgang van ForFarmers

ForFarmers kreeg op 24 mei 2016 onder het symbool ‘FFARM’ een notering aan Euronext Amsterdam. Daarvoor was er al handel mogelijk in certificaten ForFarmers op een besloten handelsplatform van Van Lanschot. Bij de beursgang werden de certificaten omgezet in gewone aandelen. De openbare beursnotering had als doel om de verhandelbaarheid in het aandeel te vergroten. De boeren zijn via de coöperatie FromFarmers, met een stembelang van 56,3% begin 2021, nog altijd de baas bij het veevoederbedrijf.

Bedrijfsstrategie en toekomst

ForFarmers heeft al geruime tijd te maken met uitdagende marktomstandigheden. Met uitzondering van Polen neemt de druk op de agrarische sector steeds meer toe, om de uitstoot van onder meer fosfaat en ammoniak door dieren te verlagen. Door milieumaatregelen is de groeiverwachting voor West-Europa beperkt. In Nederland en Duitsland zal de veestapel naar verwachting zelfs (moeten) krimpen. Toch wil ForFarmers blijven groeien door overnames in bestaande markten en nieuwe groeimarkten, wellicht ook buiten Europa. In 2025 wil het bedrijf actief zijn in zeven landen, waar dat er nu nog vijf zijn. Daarbij streeft ForFarmers naar een meer evenwichtige verdeling tussen de volwassen thuismarkten en nieuwe groeiregio’s.

De Europese markt is nu nog erg gefragmenteerd. Zo is ForFarmers de nummer één van Europa met een marktaandeel van slechts 6%. De tien grootste spelers hebben gezamenlijk 25% van de markt in handen. De veevoerleverancier verwacht een verdere consolidatie in de Europese markt en wil daarin een leidende rol spelen. Het vijfjarenplan ‘Build to grow 2025’ voorziet een ebitda van €125 tot €135 miljoen in 2025. Dat was in 2020 €96,2 miljoen.

Halfjaarcijfers ForFarmers

Het veevoederbedrijf heeft in de eerste helft van 2021 zwak gepresteerd. De onderliggende ebitda (zonder buitengewone posten) daalde met 15,4% naar €40,8 miljoen. Exclusief de bijdrage van overnames zou de daling op 23,9% zijn uitgekomen. Onder de streep resteerde een nettowinst van €10,4 miljoen, tegen €19,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming heeft last van felle concurrentie en van gestegen grondstof- en energieprijzen.

Vanwege corona was er vooral in de horeca minder vraag naar vlees, zuivel en eieren. Hierdoor waren de melk- en vleesprijzen laag. Aan de andere kant stegen juist de voerprijzen door hogere grondstofkosten. In het algemeen was de liquiditeitspositie van de klanten slecht. Dit resulteerde in felle prijsconcurrentie in de veevoedersector en margedruk. Het slechte nieuws zette de aandelenkoers verder onder druk.

Vergeleken met een zwak 2019 kon ForFarmers in 2020 de resultaten verbeteren. De onderliggende nettowinst, exclusief bijzondere baten en laten, steeg met 10% naar €46,3 miljoen. Per aandeel komt dit overeen met een toename van €0,43 naar €0,49.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van ForFarmers

ForFarmers keert 40% tot 60% van de onderliggende nettowinst uit als dividend. Over 2020 kregen de aandeelhouders een dividend van €0,29 per aandeel, wat overeenkomt met 60% van de onderliggende nettowinst.

ForFarmers aandelen kopen

Wilt u beleggen in ForFarmers? Zou het toevoegen van aandelen ForFarmers bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op de AScX worden verhandeld, vragen wij de lage vergoeding van €2,00 + 0,03% per aandeel. Kosten variëren voor alle andere beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina beurzen op onze website.

Waarom beleggen in ForFarmers bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met onze ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: ForFarmers, FD, Foodagribusiness

Koers FORFARMERS


()

Tijd (15 min. vertraagd)

Bied

Laat

Laatst

Day +/-

Day +/-%

Volume

Open

Hoog

Laag

Slot

ISIN: NL0011832811

Symbool:

Sector:

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactie bedrag:

Transactiekosten:

0.00

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina

backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.