Fugro aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Fugro en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Fugro

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Fugro

Het Ingenieursbureau voor Funderingstechniek en Grondmechanica is in 1962 opgericht door Kees Joustra. Later is de naam afgekort tot Fugro. Joustra zag kansen voor de verdere ontwikkeling van de zogenaamde CPT-techniek, ook wel sondering genoemd. Dit is een technologie om het draagvermogen van de ondergrond te bepalen. De eerste opdracht die het bedrijf krijgt, is om onderzoek te doen voor de aanleg van een snelweg in België. Later in de jaren zestig stort Fugro zich op onderzoek voor de bouw van olieplatforms in de Noordzee.

In de jaren tachtig neemt Fugro het merendeel van de aandelen van het Amerikaanse McClelland over. Op dat moment de belangrijkste concurrent. Dit maakt Fugro het grootste bedrijf ter wereld in geotechniek. Dit is de discipline in de civiele techniek die zich bezighoudt met alles wat te maken heeft met de bodem. Fugro krijgt zo een aandeel van 85% in de markt voor geotechnische diensten op zee.

Begin jaren negentig breidt Fugro snel uit met activiteiten in Australië, Singapore, Hongkong, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland. In 2003 doet het met de aankoop van Thales Geosolutions de grootste overname uit zijn geschiedenis. Daarmee wordt Fugro actief met op afstand bestuurbare duikvaartuigen.

2008 is een bijzonder jaar voor Fugro. Het neemt in dat jaar negentien bedrijven over, wordt opgenomen in de AEX-index en ontvangt de Koning Willem I prijs. Dit is een ondernemingsprijs die één keer in de twee jaar wordt uitgereikt aan Nederlandse bedrijven die zich onderscheiden door innovatie en ondernemerschap. Het decennium daarna verloopt voor Fugro minder goed. Het bedrijf heeft last van slechte marktomstandigheden.

De beursgang van Fugro

Het aandeel Fugro (NL00150003E1) is sinds 1992 genoteerd aan Euronext Amsterdam. In 2002 werd Fugro onderdeel van de mid cap (AMX) en in 2008 voor het eerst onderdeel van de AEX. Op dit moment staat Fugro weer in de AMX.

Bedrijfsstrategie en toekomst Fugro

Fugro biedt zijn klanten inzicht in de ondergrond waar zij een bouwwerk willen neerzetten of waaraan ze iets willen vastmaken. Dat kan een bouwwerk op het land zijn zoals een brug, weg, of een dijk, maar ook een op zee, zoals een boorplatform of windmolen. Het bedrijf verzamelt daarvoor data over de bodem, analyseert die data en gebruikt de inzichten om klanten te adviseren. Daarnaast verzamelt Fugro data over de staat van bouwwerken en de eventuele noodzaak om onderhoud te plegen of ze te vervangen.

Grote trends gunstig voor Fugro

Er zijn verschillende grote trends die Fugro in de kaart spelen, met als gevolg dat de vraag naar de diensten van het bedrijf toeneemt. Denk aan de groei van de wereldbevolking en de trek naar steden, klimaatverandering en het toenemende belang van technologie in de maatschappij. Een belangrijke ontwikkeling is dat veel infrastructuur in de wereld toe is aan vervanging. In heel veel landen wordt er bijvoorbeeld over gesproken dat er honderden of zelfs duizenden bruggen niet meer veilig zijn. Met het onderzoek dat Fugro doet, is het mogelijk om in te schatten welke van deze bouwwerken wel en welke niet acuut onderhoud nodig hebben of vervangen moeten worden. Daardoor kunnen overheden betere beslissingen nemen over de timing en planning van werkzaamheden.

Olie- en gassector belangrijk voor Fugro

De olie- en gassector is altijd een belangrijke klant voor Fugro geweest. De opdrachten uit deze sector staan al een aantal jaar flink onder druk. Dit komt doordat de olie- en gasbedrijven hun investeringen hebben verlaagd door de langdurig lage olieprijs. Fugro heeft mede daardoor een flink aantal jaar met rode cijfers achter de rug. De onderneming verwacht dat de investeringen de komende jaren weer aantrekken en denkt dat het daarvan kan profiteren.

Fugro wil CO2-uitstoot in 2035 naar nul brengen

Ondanks dit grote belang van de olie- en gasindustrie, profileert Fugro zich steeds meer als een duurzame onderneming. De CO2-uitstoot van de activiteiten van Fugro zelf komt voor het overgrote deel van de vaartuigen van het bedrijf. Deze uitstoot wil Fugro in 2035 tot nul terugbrengen.

Bodemonderzoek Fugro nodig voor duurzame energie

Het bodemonderzoek dat het bedrijf op zee doet is belangrijk voor de windindustrie en daarmee de energietransitie. Net als olie- en gasplatforms moeten windmolens immers een goede fundering op de zeebodem krijgen. Fugro verwacht dat de investeringen in windenergie op zee de komende jaren met 30% per jaar zullen groeien. Daarmee is dit een belangrijke industrie voor het bedrijf. Daarnaast is de kennis van Fugro waardevol bij projecten voor klimaatadaptatie zoals kustbescherming en de ontwikkeling van duurzame infrastructuur.

De afgelopen jaren is het aandeel van de omzet dat Fugro uit de olie en gas haalt al flink kleiner geworden. Was het in 2014 nog 78%, in 2020 was dat gezakt naar 45%. Het aandeel van de omzet dat uit projecten voor duurzame energie komt, is inmiddels toegenomen tot 21%.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Fugro

Fugro draaide in het tweede kwartaal van 2021 een omzet van €389,5 miljoen. Dat is ruim 14% meer dan in het eerste kwartaal van 2020. Het was het eerste kwartaal sinds het uitbreken van de coronacrisis dat de omzet groeide. Hoewel ook de omzet uit opdrachten voor de olie- en gassector toenam, was dit vooral te danken aan projecten voor duurzame energie.

In 2020 leed Fugro een nettoverlies van €74 miljoen en draaide het €1,386 miljard omzet. Door de coronacrisis viel de omzet 12,4% lager uit dan in 2019.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Fugro

Fugro streeft ernaar 35% tot 55% van de nettowinst uit te keren als dividend. Omdat het al een aantal jaar rode cijfers schrijft heeft het bedrijf sinds 2014 geen dividend meer uitgekeerd.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Fugro

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.