Galapagos aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Galapagos en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Galapagos

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Galapagos

In 1999 werd Galapagos opgericht als een joint venture tussen Crucell en Tibotec. Onder andere door meerdere fusies en overnames wist oprichter Onno van de Stolpe het bedrijf uit te bouwen tot één van de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs.

Zo nam het in 2006 het Franse ProSkelia over. Het Research en Development centrum in Romainville, Frankrijk, bleek uiterst geschikt om Galapagos verder op weg te helpen. Daarnaast verwierf Galapagos in 2010 de onderzoeksactiviteiten van GSK in Zagreb, Kroatië. Deze aankoop werd de nieuwe tak genaamd Fidelta. Binnen de Galapagos-groep is Fidelta de service divisie.

In 2014 verkocht Galapagos de servicekostenbedrijven BioFocus en Argenta aan Charles River Laboratories International, Inc. Hierna koos Galapagos ervoor om zich exclusief te richt op de ontwikkeling en uitvoering van een brede en diepe Research en Development-pijplijn.

In 2015 tekende Galapagos een samenwerkingsovereenkomst met Gilead voor de ontwikkeling en commercialisering van het reumamedicijn filgotinib. Aan deze samenwerking werd in 2019 een 10-jarige wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerking aan toegevoegd.

De beursgang van Galapagos

In mei 2005 ging de vennootschap naar de beurs onder de naam Galapagos N.V. (ticker: GLPG, ISIN: BE0003818359). Het bedrijf noteerde zich zowel aan de Euronext Brussel als die van Amsterdam. Tien jaar later, in mei 2015 kwam daar ook de notering aan de Amerikaanse NASDAQ (ticker: GLPG, ISIN: US36315X1019) bij. Deze laatstgenoemde IPO (Initial public Offering) bracht bruto $275 miljoen op.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het doel van Galapagos is om ‘first-in-class’ geneesmiddelen te ontwikkelen en te commercialiseren op basis van de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe doelen. De bedrijfsambitie is om uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe geneesmiddelen in domeinen met hoge onvervulde medische behoeften om het leven te verbeteren van mensen die lijden aan ernstige ziekten. Om dit te bereiken doen ze onderzoek en zetten zij hun samenwerkingen met andere bedrijven maximaal in. Enkele toekomstplannen zijn:

  • Het verder ontwikkelen van het medicijn Filgotinib.
  • Vooruitgang boeken met GLPG1972 in klinische studies in samenwerking met partner Servier.
  • Het maximaliseren en benutten van de waarde van hun target discovery-platform op basis van nieuwe werkingsmechanismen.

Kwartaalcijfers Galapagos

De omzet van Galapagos bedroeg in 2021 €484,85 miljoen. Daarmee ligt de omzet ongeveer op hetzelfde niveau als in 2020. Het management zegt het volgende over 2021:

“2021 was een jaar van reflectie, met als resultaat een heroriëntatie van de R&D-activiteiten, een herschikking van de uitgaven, en een commerciële uitrol, met een grote inspanning om Jyseleca® in Europa te lanceren.”

Jyseleca is een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij de behandeling van reumatoïde artritis. In 2022 hoopt Galapagos dit medicijn over heel Europa uit te rollen.

Ondanks een omzet van €484,85 miljoen maakt Galapagos over het jaar een netto bedrijfsverlies van €125,42 miljoen. Dit komt vooral door de kosten die naar onderzoek van nieuwe medicijnen gaan. Het verlies in 2021 is wel aanzienlijk lager dan in 2020. Toen kwam het verlies uit op €311 miljoen.

Dividend van Galapagos aandelen

Galapagos heeft tot op heden nooit dividenden op haar aandelen gedeclareerd of uitgekeerd. Het bedrijf geeft aan ook niet te verwachten om in de nabije toekomst dividenden uit te keren. Op de internationale website staat onder andere het volgende met betrekking tot dividend: “Elke bepaling op langere termijn om dividenden uit te keren, zal afhangen van de winst van de Galapagos, de operationele en financiële toestand, de kapitaalvereisten, de groei en acquisities en andere factoren die relevant worden geacht door de raad van commissarissen en de aandeelhouders. Bovendien moet de algemene reserve van Galapagos toereikend zijn voor elke dividendbetaling. Er kan geen garantie worden gegeven dat Galapagos voldoende inkomsten zal genereren om dividenden uit te keren. Als Galapagos voldoende inkomsten genereert, kan de aandeelhoudersvergadering ervoor kiezen om te herbeleggen in plaats van dividend uit te keren.’’.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: glgp.com, FD,

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.