Aandelen Galapagos kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Galapagos, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Galapagos

In 1999 werd Galapagos opgericht als een joint venture tussen Crucell en Tibotec. Onder andere door meerdere fusies en overnames wist oprichter Onno van de Stolpe het bedrijf uit te bouwen tot één van de 25 grootste bedrijven op de Amsterdamse beurs.

Zo nam het in 2006 het Franse ProSkelia over. Het Research en Development centrum in Romainville, Frankrijk, bleek uiterst geschikt om Galapagos verder op weg te helpen. Daarnaast verwierf Galapagos in 2010 de onderzoeksactiviteiten van GSK in Zagreb, Kroatië. Deze aankoop werd de nieuwe tak genaamd Fidelta. Binnen de Galapagos-groep is Fidelta de service divisie.

In 2014 verkocht Galapagos de servicekostenbedrijven BioFocus en Argenta aan Charles River Laboratories International, Inc. Hierna koos Galapagos ervoor om zich exclusief te richt op de ontwikkeling en uitvoering van een brede en diepe Research en Development-pijplijn.

In 2015 tekende Galapagos een samenwerkingsovereenkomst met Gilead voor de ontwikkeling en commercialisering van het reumamedicijn filgotinib. Aan deze samenwerking werd in 2019 een 10-jarige wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingssamenwerking aan toegevoegd.

De beursgang van Galapagos

In mei 2005 ging de vennootschap naar de beurs onder de naam Galapagos N.V. (ticker: GLPG, ISIN: BE0003818359). Het bedrijf noteerde zich zowel aan de Euronext Brussel als die van Amsterdam. Tien jaar later, in mei 2015 kwam daar ook de notering aan de Amerikaanse NASDAQ (ticker: GLPG, ISIN: US36315X1019) bij. Deze laatstgenoemde IPO (Initial public Offering) bracht bruto $275 miljoen op.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het doel van Galapagos is om ‘first-in-class’ geneesmiddelen te ontwikkelen en te commercialiseren op basis van de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe doelen. De bedrijfsambitie is om uit te groeien tot een volledig geïntegreerd biofarmaceutisch bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en commercialisatie van nieuwe geneesmiddelen in domeinen met hoge onvervulde medische behoeften om het leven te verbeteren van mensen die lijden aan ernstige ziekten. Om dit te bereiken doen ze onderzoek en zetten zij hun samenwerkingen met andere bedrijven maximaal in. Enkele toekomstplannen zijn:

  • Het verder ontwikkelen van het medicijn Filgotinib.
  • Vooruitgang boeken met GLPG1972 in klinische studies in samenwerking met partner Servier.
  • Het maximaliseren en benutten van de waarde van hun target discovery-platform op basis van nieuwe werkingsmechanismen.

Kwartaalcijfers Galapagos

De omzet van Galapagos in 2019 bedroeg €895,9 miljoen. Een aanzienlijke stijging ten opzichte van de €317,8 miljoen die het bedrijf in 2018 rapporteerde. Zelf noemt het bedrijf 2019 een historisch jaar. Dit slaat niet alleen op de gebeurtenissen, maar ook op het feit dat Galapagos in 2019 twintig jaar bestond. Lees hier het gehele jaarverslag met de titel ‘Pionieren voor patiënten’.

Meest benadrukt in het jaarverslag van 2019 is de aangepaste samenwerking met Gilead. Op 14 juli 2019 kondigden Galapagos en Gilead aan dat ze een tien-jarige wereldwijde R&D-samenwerking zijn aangegaan. Door deze samenwerking kreeg Gilead exclusieve toegang tot het portfolio van Galapagos met nieuwe potentiële medicijnen, waarvan er op dat moment zes al in klinische ontwikkeling waren.

Met betrekking tot het financiële boekjaar geeft Galapagos het volgende aan: “Op financieel gebied hebben we 2019 afgesloten met een uitzonderlijk sterke balans, dankzij de deal met Gilead. Zij betaalden vooraf $3,95 miljard. Ook de beleggingen in aandelen ter waarde van $1,5 miljard, waaronder de warrant uitgeoefend door Gilead droegen bij aan deze balans. Dat kapitaal geeft ons de middelen om onze R&D-activiteiten sterk uit te breiden, en de noodzakelijke innovatie te bieden aan patiënten.’’ Sic.

Naast de jaarcijfers van 2019, kijken wij ook naar de kwartaalcijfers van Galapagos. De omzet en overige opbrengsten in de eerste zes maanden van 2020 bedroegen €224,6 miljoen. In de eerste zes maanden van 2019 was dit €108,5 miljoen. Daarnaast communiceerde het bedrijf een nettoverlies van €165,6 miljoen in de eerste zes maanden van 2020. In 2019 was het nettoverlies €95,9 miljoen in de eerste zes maanden van 2019. Het bedrijfsverlies van de eerste zes maanden van 2020 stond op €130,8 miljoen in.

Dividend van Galapagos aandelen

Galapagos heeft tot op heden nooit dividenden op haar aandelen gedeclareerd of uitgekeerd. Het bedrijf geeft aan ook niet te verwachten om in de nabije toekomst dividenden uit te keren. Op de internationale website staat onder andere het volgende met betrekking tot dividend: “Elke bepaling op langere termijn om dividenden uit te keren, zal afhangen van de winst van de Galapagos, de operationele en financiële toestand, de kapitaalvereisten, de groei en acquisities en andere factoren die relevant worden geacht door de raad van commissarissen en de aandeelhouders. Bovendien moet de algemene reserve van Galapagos toereikend zijn voor elke dividendbetaling. Er kan geen garantie worden gegeven dat Galapagos voldoende inkomsten zal genereren om dividenden uit te keren. Als Galapagos voldoende inkomsten genereert, kan de aandeelhoudersvergadering ervoor kiezen om te herbeleggen in plaats van dividend uit te keren.’’.

Galapagos aandelen kopen

Wilt u beleggen in Galapagos? Zou het toevoegen van aandelen Galapagos bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Houd daarnaast rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 externe handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Galapagos bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: glgp.com, FD,

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.