Heijmans aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Heijmans en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Heijmans

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Heijmans

Heijmans is opgericht door Jan Heijmans. Middenin de crisisjaren begon de 20-jarige Brabander in 1923 een stratenmakersbedrijf. Door de aanleg van wegen en vliegvelden, in de periode van wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, groeide het bedrijf snel. Inmiddels is Heijmans uitgegroeid tot een top-5 speler op de Nederlandse bouwmarkt.

Heijmans heeft roerige jaren achter de rug. Na de grote recessie in 2009 ging de bouwsector door een diep dal en kwam het concern in de rode cijfers terecht. In die periode nam Heijmans, tegen scherpe prijzen, een aantal complexe bouwprojecten aan, waaronder de Wilhelminasluis in Zaandam, De Energiefabriek Tilburg en de N23 Westfrisiaweg.

Helaas bleek Heijmans de risico’s van deze probleemprojecten te hebben onderschat, wat het bedrijf veel geld kostte. In de periode 2010-2020 leed Heijmans een cumulatief verlies van €198,3 miljoen. Heijmans ging de kredietcrisis in met weinig vet op de botten, waardoor het meerdere keren de balans moest repareren met aandelenemissies. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke winstverwatering per aandeel en een forse daling van de aandelenkoers.

Onder leiding van de in 2016 aangetreden CEO Ton Hillen is Heijmans de weg naar herstel ingeslagen. In 2017 verkochten zij de activiteiten in Duitsland en België verkocht, nadat het bedrijf zich al eerder uit het Verenigd Koninkrijk terugtrok. Met de opbrengst van deze verkopen is de schuld teruggebracht. Heijmans is nu alleen nog actief in Nederland. Met een omzet van €1,75 miljard in 2020, en meer dan 4.500 medewerkers, behoort het concern tot de vijf grootste Nederlandse bouwers, exclusief de baggeraars. Woning- en utiliteitsbouw vertegenwoordigen circa 46% van de omzet van Heijmans, gevolgd door infrastructurele werken (32%) en vastgoedontwikkeling (23%).

De beursgang van Heijmans

In het najaar van 1993 kreeg het aandeel Heijmans (AMS: HEIJM) een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs. De introductiekoers werd vastgesteld op 40 gulden (€18,15). De emissie bestond uit herplaatsing van aandelen van familieleden van oprichter Jan Heijmans, maar ook uit de uitgifte van nieuwe aandelen. Met de opbrengst van 15 miljoen gulden nam Heijmans diverse bedrijven over en vergrootte het bedrijf zijn marktaandeel.

Bedrijfsstrategie

Heijmans richtte de afgelopen jaren de focus op marge boven volume. Het bouwconcern is veel selectiever geworden met het aannemen van nieuw werk en doet alleen nog maar projecten die voldoende opleveren. In de infrastructuurmarkt richt het zich vooral op middelgrote klussen en onderhoud en beheer. Dat komt het risicoprofiel ten goede. De cultuuromslag binnen Heijmans, waarin meer aandacht is voor de risico’s bij het inschrijven op projecten, zet zich nog steeds voort.

De ingezette koerswijziging werpt dan ook nu al zijn vructen af. Sinds het megaverlies in 2016 van €110,5 miljoen, schrijft Heijmans inmiddels weer zwarte cijfers. De Nederlandse bouwsector blijft echter dermate competitief dat de winstmarges flinterdun zijn. Naast verbetering van de financiële prestaties staan digitalisering en verduurzaming centraal in de strategie voor 2023. Zo wil Heijmans dat jaar 100% energieneutrale oplossingen, zoals nul-op-de-meter woningen, kunnen leveren aan zijn klanten. Verder werkt het bedrijf aan standaardisering en digitalisering in het bouwproces. Denk aan de standaard conceptwoningen van het Heijmans Huismerk, die deels in de fabriek worden gemaakt en daardoor relatief snel en goedkoop zijn te bouwen.

Dividend Heijmans

Heijmans heeft over 2020, na vijf jaar geen dividend te hebben uitgekeerd, weer een dividend uitgekeerd van €0,73 per aandeel. Dat komt overeen met een pay-out ratio van 40% van de nettowinst, conform het dividendbeleid. De hervatting van het dividend onderstreept de verbeterde financiële positie. Zo is de hoge nettoschuld van €146 miljoen in 2006 omgebogen in een nettokaspositie van €37 miljoen per ultimo 2020. De solvabiliteit op basis van het garantievermogen is in deze periode verbeterd van 17,7% naar 28,8%.

Sterke start 2021

Heijmans is het jaar 2021 goed begonnen. Zowel de omzet als onderliggende EBITDA lag in het eerste kwartaal hoger dan vorig jaar. Vooral de infradivisie draaide beter dan verwacht, mede door het aangescherpte tenderbeleid. Daarnaast profiteert het bedrijf van de sterke vraag naar woningen in Nederland. Tot en met april verkocht Heijmans 755 woningen. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dat er 666. In de trading update over Q1 meldde Heijmans geen concrete omzet- en winstcijfers.

Heijmans gaat voor heel 2021 niet langer uit van een lichte omzetdaling, maar verwacht de omzet stabiel te houden. Naar verwachting zal het resultaat stijgen, waar eerder nog een minstens gelijke winst in het vooruitzicht werd gesteld. Heijmans houdt voor de komende jaren rekening met negatieve effecten van de stikstofcrisis op grote infraprojecten. Voor vastgoedontwikkeling en woningbouw blijven de vooruitzichten daarentegen goed, dankzij de aanhoudend sterke vraag op de Nederlandse woningmarkt.

Daarmee ziet het ernaar uit dat Heijmans de opgaande lijn in de winstontwikkeling dit jaar weet door te trekken. In 2020 steeg de omzet met ruim 9% naar €1.746 miljoen. Hoewel vooral infra goed presteerde, boekten alle divisies een hogere omzet. De onderliggende EBITDA steeg eveneens met 9% naar €85 miljoen. De invloed van de coronapandemie op de kosten bleek beperkt. Onder de streep kwam de nettowinst uit op €40 miljoen (2019: €30 miljoen).

Lees hier het volledige jaarverslag van 2020.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: jaarverslag en website Heijmans.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.