Historie van IBM
De geschiedenis van de Amerikaanse computergigant gaat terug tot 15 juni 1911, toen zakenman Charles R. Flint de Computing Scale Company of America fuseerde met de Tabulating Machine Company. Deze laatste onderneming werd in 1896 opgericht door de Duitse immigrant Herman Hollerith, de uitvinder van de beroemde ponskaart, een stuk hard papier dat tot de jaren 80 werd gebruikt voor het vastleggen van gegevens d.m.v. erin geponste gaatjes. De nieuwe combinatie ging verder onder de naam Computing- Tabulating- Recording Company (C-T-R), had 1.300 medewerkers en maakte gebruik van Holleriths patenten.
In 1914 werd Thomas J. Watson algemeen directeur van het bedrijf. De onderneming groeide snel door de toenemende vraag naar rekenmachines. Met ponskaarten konden eenvoudige berekeningen worden geautomatiseerd, ideaal voor de boekhouding van bedrijven. In 1924 veranderde Watson de bedrijfsnaam in International Business Machines (IBM) om zijn internationale aanwezigheid te benadrukken. Het bedrijf was snel succesvol en wist zelfs tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig de verkoop op te voeren.
Maar de doorbraak van IBM volgde pas in de jaren vijftig, toen het bedrijf zich begon toe te leggen op de ontwikkeling van de computer. IBM introduceerde in 1952 de 701, de eerste grote computer die radiobuizen gebruikte in plaats van mechanische instrumenten. In de tweede helft van de jaren vijftig werden computers kleiner en sneller dankzij het gebruik van transistors. Tegelijkertijd verbeterde de geheugencapaciteit aanzienlijk. IBM verraste bezoekers aan de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel met de Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC). Dit apparaat was in staat een grote hoeveelheid gegevens op te slaan en met een extreem hoge snelheid weer te geven. Het beantwoordde vragen over de wereldgeschiedenis in tien talen, uniek in die tijd.
Thomas J. Watson Jr nam in 1956 het roer over van zijn vader. Hij was er zich sterk van bewust dat computers de wereld drastisch zouden veranderen. Onder zijn leiding transformeerde IBM van een eenvoudige reken- en typemachinemaker tot een industriële reus die talloze antitrustrechtszaken overleefde. In 1960 had IBM 60% van de markt in handen en zou dat decennialang behouden. Het aandeel is in de loop der jaren met duizenden procenten gestegen. IBM had eind jaren tachtig problemen, culminerend in een megaverlies van meer dan $8 miljard in 1993. Door hevige concurrentie werd het bedrijf uit de pc-markt gedrukt. Maar ‘Big Blue’ hervond zich snel als IT-adviseur van het Amerikaanse bedrijfsleven en bouwde een sterke positie op in de servermarkt. In 2005 werd de pc-tak verkocht aan het Chinese Lenovo. Tegenwoordig behoort IBM nog steeds tot de grootste computerbedrijven in de wereld.
De beursgang van IBM
Computing- Tabulating- Recording Company (C-T-R), de voorloper van IBM, staat sinds 1911 genoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE). Dat jaar boekte het bedrijf een nettowinst van $800.000. Een aandeel IBM in 1915 vertegenwoordigt vandaag de dag 11.880 aandelen, aangepast voor alle aandelensplitsingen en uitkeringen van stockdividend. Het aandeel maakt deel uit van de Dow Jones en heeft als tickercode IBM. Het ISIN nummer is: US4592001014.
Bedrijfsstrategie en toekomst
Sinds april 2020 staat Ceo Arvind Krishna, een IBM-veteraan die al sinds 1990 voor het bedrijf werkt, aan het roer bij het Amerikaanse IT-bedrijf. Zijn eerste wapenfeit is de afsplitsing van de activiteiten in IT-infrastructuur. Die genereren met een omzet van circa $19 miljard een kwart van de concernomzet van IBM. Bij het onderdeel werken ongeveer 90.000 mensen. Met de splitsing komt Krishna tegemoet aan de roep van beleggers om meer focus in de activiteiten aan te brengen.
Het nieuwe bedrijf, Kyndryl, waarin de beheerde infrastructuuur-diensten zijn ondergebracht, staat sinds eind 2021 op eigen benen. IBM gaat zich volledig richten op de cloud, waarbij bedrijven hun bestanden op afstand in een datacenter zetten. Bovendien investeert het bedrijf in kunstmatige intelligente, waarin het vooroploopt. IBM heeft op het gebied van cloudsoftware te maken met geduchte concurrentie van spelers als Amazon, Microsoft en Alibaba. Om de afstand tot de concurrentie te verkleinen werd in 2018 softwarebedrijf Red Hat overgenomen voor $34 miljard. Dit is de grootste overname ooit voor het bedrijf.
Red Hat is een opensourceprovider die voornamelijk actief is in cloudsoftware. Het besturingssysteem Red Hat Linux wordt bijvoorbeeld in veel datacenters gebruikt. Red Hat verdient zijn geld met abonnementen die zakelijke gebruikers van de opensourcesoftware ondersteuning bieden. Inmiddels maken IBM cloudsoftware en -diensten ruwweg 70% van de totale omzet van IBM uit, tegen nog slechts 4% in 2012.
Kwartaalcijfers / Jaarcijfers IBM
IBM behaalde in het tweede kwartaal van 2022 een omzet van $15,54 miljard, een toename van 9% vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat was iets beter dan verwacht. Analisten rekenden op een omzet van $15,18 miljard. IBM profiteerde vooral van de sterke vraag naar zijn consultancydiensten. E-commerce en de toename van thuiswerken tijdens de coronapandemie zorgen ervoor dat bedrijven versneld de transitie naar de cloud maken. De nettowinst uit voortgezette activiteiten steeg met 81% naar $1,5 miljard.
In 2021 boekte IBM een omzet van $57,4 miljard, tegen $55,2 miljard in het voorgaande jaar. De nettowinst kwam 2,7% hoger uit, op $5,7 miljard.
Lees hier het volledige jaarverslag
Dividend van IBM
IBM keert vier keer per jaar een kwartaaldividend uit.
IBM aandelen kopen
Wilt u beleggen in IBM? Zou het toevoegen van aandelen IBM bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Houd wel rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €1,00 handlingkosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in IBM bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: IBM