IBM aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van IBM en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers IBM

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van IBM

De geschiedenis van de Amerikaanse computergigant gaat terug tot 15 juni 1911, toen zakenman Charles R. Flint de Computing Scale Company of America fuseerde met de Tabulating Machine Company. Deze laatste onderneming werd in 1896 opgericht door de Duitse immigrant Herman Hollerith, de uitvinder van de beroemde ponskaart, een stuk hard papier dat tot de jaren 80 werd gebruikt voor het vastleggen van gegevens d.m.v. erin geponste gaatjes. De nieuwe combinatie ging verder onder de naam Computing- Tabulating- Recording Company (C-T-R), had 1.300 medewerkers en maakte gebruik van Holleriths patenten.

In 1914 werd Thomas J. Watson algemeen directeur van het bedrijf. De onderneming groeide snel door de toenemende vraag naar rekenmachines. Met ponskaarten konden eenvoudige berekeningen worden geautomatiseerd, ideaal voor de boekhouding van bedrijven. In 1924 veranderde Watson de bedrijfsnaam in International Business Machines (IBM) om zijn internationale aanwezigheid te benadrukken. Het bedrijf was snel succesvol en wist zelfs tijdens de Grote Depressie in de jaren dertig de verkoop op te voeren.

Maar de doorbraak van IBM volgde pas in de jaren vijftig, toen het bedrijf zich begon toe te leggen op de ontwikkeling van de computer. IBM introduceerde in 1952 de 701, de eerste grote computer die radiobuizen gebruikte in plaats van mechanische instrumenten. In de tweede helft van de jaren vijftig werden computers kleiner en sneller dankzij het gebruik van transistors. Tegelijkertijd verbeterde de geheugencapaciteit aanzienlijk. IBM verraste bezoekers aan de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel met de Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC). Dit apparaat was in staat een grote hoeveelheid gegevens op te slaan en met een extreem hoge snelheid weer te geven. Het beantwoordde vragen over de wereldgeschiedenis in tien talen, uniek in die tijd.

Thomas J. Watson Jr nam in 1956 het roer over van zijn vader. Hij was er zich sterk van bewust dat computers de wereld drastisch zouden veranderen. Onder zijn leiding transformeerde IBM van een eenvoudige reken- en typemachinemaker tot een industriële reus die talloze antitrustrechtszaken overleefde. In 1960 had IBM 60% van de markt in handen en zou dat decennialang behouden. Het aandeel is in de loop der jaren met duizenden procenten gestegen. IBM had eind jaren tachtig problemen, culminerend in een megaverlies van meer dan $8 miljard in 1993. Door hevige concurrentie werd het bedrijf uit de pc-markt gedrukt. Maar ‘Big Blue’ hervond zich snel als IT-adviseur van het Amerikaanse bedrijfsleven en bouwde een sterke positie op in de servermarkt. In 2005 werd de pc-tak verkocht aan het Chinese Lenovo. Tegenwoordig behoort IBM nog steeds tot de grootste computerbedrijven in de wereld.

De beursgang van IBM

Computing- Tabulating- Recording Company (C-T-R), de voorloper van IBM, staat sinds 1911 genoteerd op de New York Stock Exchange (NYSE). Dat jaar boekte het bedrijf een nettowinst van $800.000. Een aandeel IBM in 1915 vertegenwoordigt vandaag de dag 11.880 aandelen, aangepast voor alle aandelensplitsingen en uitkeringen van stockdividend. Het aandeel maakt deel uit van de Dow Jones en heeft als tickercode IBM. Het ISIN nummer is: US4592001014.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Sinds april 2020 staat Ceo Arvind Krishna, een IBM-veteraan die al sinds 1990 voor het bedrijf werkt, aan het roer bij het Amerikaanse IT-bedrijf. Zijn eerste wapenfeit is de afsplitsing van de activiteiten in IT-infrastructuur. Die genereren met een omzet van circa $19 miljard een kwart van de concernomzet van IBM. Bij het onderdeel werken ongeveer 90.000 mensen. Met de splitsing komt Krishna tegemoet aan de roep van beleggers om meer focus in de activiteiten aan te brengen.

Het nieuwe bedrijf, Kyndryl, waarin de beheerde infrastructuuur-diensten zijn ondergebracht, staat sinds eind 2021 op eigen benen. IBM gaat zich volledig richten op de cloud, waarbij bedrijven hun bestanden op afstand in een datacenter zetten. Bovendien investeert het bedrijf in kunstmatige intelligente, waarin het vooroploopt. IBM heeft op het gebied van cloudsoftware te maken met geduchte concurrentie van spelers als Amazon, Microsoft en Alibaba. Om de afstand tot de concurrentie te verkleinen werd in 2018 softwarebedrijf Red Hat overgenomen voor $34 miljard. Dit is de grootste overname ooit voor het bedrijf.

Red Hat is een opensourceprovider die voornamelijk actief is in cloudsoftware. Het besturingssysteem Red Hat Linux wordt bijvoorbeeld in veel datacenters gebruikt. Red Hat verdient zijn geld met abonnementen die zakelijke gebruikers van de opensourcesoftware ondersteuning bieden. Inmiddels maken IBM cloudsoftware en -diensten ruwweg 70% van de totale omzet van IBM uit, tegen nog slechts 4% in 2012.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers IBM

IBM behaalde in het tweede kwartaal van 2022 een omzet van $15,54 miljard, een toename van 9% vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Dat was iets beter dan verwacht. Analisten rekenden op een omzet van $15,18 miljard. IBM profiteerde vooral van de sterke vraag naar zijn consultancydiensten. E-commerce en de toename van thuiswerken tijdens de coronapandemie zorgen ervoor dat bedrijven versneld de transitie naar de cloud maken. De nettowinst uit voortgezette activiteiten steeg met 81% naar $1,5 miljard.

In 2021 boekte IBM een omzet van $57,4 miljard, tegen $55,2 miljard in het voorgaande jaar. De nettowinst kwam 2,7% hoger uit, op $5,7 miljard.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van IBM

IBM keert vier keer per jaar een kwartaaldividend uit.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: IBM

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.