Intel aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Intel, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Intel

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Intel is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De historie van Intel

Intel werd in 1968 door de ervaren tech-ingenieurs Robert Noyce en Gordon Moore opgericht. De oorspronkelijke komische naam Moore Noyce (uitgesproken als: more noise) werd na korte tijd vervangen door Intel, afgeleid van INTegrated ELectronics. Het bedrijf is gevestigd in Santa Clara, in het beroemde Silicon Valley. Intel stond al snel symbool voor de hyperbolische groei van Silicon Valley als high-tech centrum. Gordon Moore deed met zijn ‘wet van Moore’ de beroemde voorspelling dat het aantal schakelingen op een chip iedere twee jaar zou verdubbelen, een indicatie van het hoge tempo waarin chips zich ontwikkelden. Hoewel Moore zijn aanname vooral op praktijkervaring baseerde, en niet zozeer op wetenschappelijk onderzoek, is zijn voorspelling tot nu toe aardig uitgekomen.

Intel begon met het fabriceren van moderne computergeheugens op basis van halfgeleiders (chips), voordat het in de jaren zeventig overschakelde op microprocessoren, gestimuleerd door de opkomst en het groeiende succes van de personal computer. In 1981 ging IBM Intel’s processoren gebruiken voor zijn pc’s, wat de aanzet was tot een periode van ongekende groei van Intel. Het bedrijf installeerde klonen van de processoren in talloze pc’s van andere computermerken. Voor de consumentenmarkt van met name Microsoft ontwikkelde Intel de bekende Pentium-microprocessor, die de mogelijkheden en snelheid van pc’s enorm wist te vergroten. Onder leiding van de beroemde toenmalige bestuursvoorzitter Andrew Grove, die grote loyaliteit van klanten voor het merk wist te creëren met o.a. de ‘Intel Inside’ slogan (gericht op bezitters van pc’s), groeide de omzet sterk. In die periode werden de aandelen Intel, dat intussen beursgenoteerd was, vijftien keer meer waard.

Intel streefde al snel naar een dominante positie op de pc-markt, en gebruikte daarvoor niet altijd even sportieve methodes. In 2008 werd het bedrijf door de Europese Commissie verdacht van misbruik van zijn dominante marktpositie in Europa, na een klacht van AMD, de grootste en steeds sterkere concurrent van Intel. Eurocommissaris Neelie Kroes schreef een boete van €1,06 miljard uit, de hoogst uitgedeelde boete wegens machtsmisbruik tot dan toe. Volgens Kroes schond Intel, met een marktaandeel van 80%, Europese regels door AMD bewust van de markt te weren. Ook met Microsoft had Intel geregeld strijd over marktdominantie.

Onderdeel van de expansiestrategie is dat Intel een agressief overnamebeleid voert. Vanaf 2009 heeft de onderneming meer dan dertig bedrijven overgenomen op o.a. het gebied van computerbeveiliging, halfgeleiders, zelfsturende auto’s en diverse software. Een belangrijke overname was die van virusscanner McAfee in 2010 voor $7,6 miljard. Intel verwachtte hiermee concurrerender te worden op het gebied van computerbeveiliging. In 2016 nam Intel branchegenoot Altera over voor $16,7 miljard. 

In maart 2018 nam het voor $15 miljard Mobileye over, een systeemontwikkelaar voor zelfrijdende voertuigen waarmee het al samenwerkte. Met deze acquisitie ging Intel de concurrentiestrijd aan met rivalen als Nvidia en Qualcomm, die zich ook op het gebied van zelfrijdende voertuigen begeven.

De beursgang van Intel

In 1971, al drie jaar na de oprichting, kreeg Intel een beursnotering aan de NASDAQ [ticker INTC ISIN-code:US4581401001]. Dit gebeurde via een IPO waarmee het $8,2 miljoen ophaalde. De introductiekoers was $23,50. Na dertien aandelensplitsingen is deze introductiekoers nu omgerekend $0,02. Intel is opgenomen in NASDAQ100 index.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Intel wil de meeste en beste halfgeleiders blijven leveren in een wereld die steeds datagerichter wordt. Om die reden is het de afgelopen jaren veranderd van een pc-georiënteerd bedrijf naar een bedrijf dat zijn productaanbod steeds sterker richt op dataverkeer. Om de ambitie van topproducent van halfgeleiders waar te kunnen blijven maken breidt Intel zijn productiecapaciteit voor geavanceerde processoren sterk uit. Hiermee wil het de concurrentie van bedrijven als AMD en Nvidia voor blijven.

Intel is verder van plan Mobileye voor een deel naar de beurs brengen. Deze specialist op het gebied van software en sensoren voor zelfrijdende auto's en systemen die het autorijden vergemakkelijken en veiliger maken, kan hierdoor een sterke groei-impuls krijgen.

Intel breidt zijn activiteiten ook uit op andere datageoriënteerde terreinen, zoals The Internet of Things en kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg en het onderwijs.

Kwartaalcijfers / jaarcijfers van Intel

Op 26 januari 2022 presenteerde Intel zijn cijfers over het vierde kwartaal van 2021 en de jaarcijfers over dat hele jaar. De directie is zeer tevreden over het vierde kwartaal:
“Het vierde kwartaal was een prachtig slot van een prachtig jaar. We overtroffen de hoogste verwachtingen van het kwartaal met meer dan een miljard dollar en genereerden de beste kwartaal- en jaaromzet in de geschiedenis van het bedrijf”, aldus Pat Gelsinger, de huidige CEO van Intel. Het management blijft werken aan stabiele groei op de langere termijn.

Over het vierde kwartaal was de omzet $20.5 miljard, een overschrijding van de prognose met $1.3 miljard en een groei van 3% tegenover het vierde kwartaal van 2020. Over heel 2021 steeg de omzet tot een record van $79 miljard, een groei van 1% vergeleken met 2020.

De winst per aandeel in het vierde kwartaal was $1.13, 35 cent boven de verwachting.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Van PC-bedrijf naar idealistische data-onderneming

Dat de activiteiten van Intel verschuiven van pc-gericht naar data-gericht, is een algemene tendens die ook te zien is bij concurrenten als Nvidia en AMD. De fysieke pc-markt lijkt zijn grenzen te hebben bereikt en stagneert, terwijl de cloud-markt nog in de kinderschoenen staat en een enorme potentie heeft. Dit overgangsproces gaat echter langzaam. Bij Intel heeft nog ruim de helft van de activiteiten met pc’s en fysieke dataopslag te maken. Met Intel’s Client Computing Group bedient het bedrijf de markt met steeds geavanceerdere microprocessoren. Bijna 37% van de activiteiten is gericht op data centers en cloud-producten. Intel produceert platforms voor opslag en netwerkfuncties. Dan zijn er ook nog enkele kleinere, maar veelbelovende activiteiten. Met The Internet of Things verzorgt Intel via internetverbindingen gegevensuitwisseling tussen ‘slimme’ apparatuur van verschillende ondernemingen direct met elkaar, zonder tussenkomst van personen. Gebruikers zijn retailers, fabrikanten, ziekenhuizen, onderzoekers, overheden en onderwijsinstellingen. De processoren en sensoren van Mobileye ten slotte richten zich op geheel zelfstandig rijdende Robotaxi’s en op computerassistentie voor particuliere auto’s.

Zoals dat voor branchegenoten als Nvidia ook geldt, ziet Intel zich als pionier van een spannende ontwikkeling waarin het de kracht van data zo uitgebreid mogelijk exploiteert. Het uiteindelijke doel is om het bestaan op aarde te verbeteren voor iedereen. Zo is de bedoeling dat het Internet of Things het leven eenvoudiger en veiliger maakt, dat zorg en onderwijs beter, efficiënter en effectiever worden, en dat het milieu wordt gespaard door vermindering van vervuilende fysieke logistiek en mobiliteit.

Intel aandelen kopen

Wilt u beleggen in Intel? Zou het toevoegen van aandelen Intel bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Intel bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Intel, Nasdaq, Delphipages

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.