Intel aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Intel en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Intel

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Intel

In 1971, slechts drie jaar na de oprichting, kreeg Intel een beursnotering aan de Nasdaq met de ticker INTC en ISIN-code: US4581401001. De introductieprijs was $23,50. Waardoor de IPO $8,2 miljoen ophaalde. Intel is opgenomen in Nasdaq-100 index.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Intel wil de meeste en beste halfgeleiders blijven leveren in een wereld die steeds datagerichter wordt. Om die reden is het de afgelopen jaren veranderd van pc-georiënteerd naar een bedrijf dat zijn productaanbod steeds sterker focust op dataverkeer. In de afgelopen jaren, breidt Intel zijn productiecapaciteit voor geavanceerde processoren sterk uit. Hiermee wil het de concurrentie van bedrijven als AMD en NVIDIA voor blijven.

Intel was verder van plan Mobileye naar de beurs brengen. Deze specialist op het gebied van software en sensoren voor zelfrijdende auto's en systemen die het autorijden vergemakkelijken en veiliger maken. De beursgang vond plaats in 2022 en bracht 861 miljoen dollar op.

Intel breidt zijn activiteiten ook uit op andere datageoriënteerde terreinen, zoals The Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie voor de gezondheidszorg en het onderwijs.

Van PC-bedrijf naar idealistische data-onderneming

Dat de activiteiten van Intel verschuiven van pc naar data, is een algemene tendens die ook te zien is bij concurrenten als NVIDIA en AMD. De fysieke pc-markt lijkt zijn grenzen te hebben bereikt en stagneert. Terwijl de markt voor cloudcomputers nog in de kinderschoenen staat, maar wel een enorme potentie heeft.

Dit overgangsproces is echter langzaam. Bij Intel heeft nog ruim de helft van alle activiteiten te maken met pc’s en fysieke dataopslag. Met Intel’s Client Computing Group bedient het bedrijf de markt met steeds geavanceerdere microprocessoren. Bijna 37% van de activiteiten is gericht op data centers en cloud-producten. Intel produceert platforms voor opslag en netwerkfuncties. Dan zijn er ook nog enkele kleinere, maar veelbelovende activiteiten. Met het IoT verzorgt Intel via internetverbindingen gegevensuitwisseling tussen ‘slimme’ apparatuur van verschillende ondernemingen direct met elkaar, zonder tussenkomst van personen. Gebruikers zijn retailers, fabrikanten, ziekenhuizen, onderzoekers, overheden en onderwijsinstellingen. De processoren en sensoren van Mobileye ten slotte richten zich op geheel zelfstandig rijdende Robotaxi’s en op computerassistentie voor particuliere auto’s.

Zoals dat voor branchegenoten als NVIDIA ook geldt, ziet Intel zich als pionier van een spannende ontwikkeling waarbij het de kracht van data zo uitgebreid mogelijk benut. Het doel is om het leven op aarde voor iedereen te verbeteren. Zo is de bedoeling dat het IoT het leven eenvoudiger en veiliger maakt, dat zorg en onderwijs beter, efficiënter en effectiever worden, en dat het milieu wordt gespaard door vermindering van vervuilende fysieke logistiek en mobiliteit.

De historie van Intel

Intel werd in 1968 door de ervaren tech-ingenieurs Robert Noyce en Gordon Moore opgericht. De oorspronkelijke komische naam Moore Noyce (uitgesproken als: more noise) werd na korte tijd vervangen door Intel, afgeleid van INTegrated ELectronics. Het bedrijf is gevestigd in Santa Clara, in het beroemde Silicon Valley. Intel stond al snel symbool voor de hyperbolische groei van Silicon Valley als high-tech centrum. Gordon Moore deed met zijn ‘wet van Moore’ de beroemde voorspelling dat het aantal schakelingen op een chip iedere twee jaar zou verdubbelen, een indicatie van het hoge tempo waarin chips zich ontwikkelen. Hoewel Moore zijn aanname vooral op praktijkervaring baseerde, en niet zozeer op wetenschappelijk onderzoek, is zijn voorspelling tot nu toe aardig uitgekomen.

Intel begon met het fabriceren van moderne computergeheugens op basis van halfgeleiders (chips), voordat het in de jaren zeventig overschakelde op microprocessoren, gestimuleerd door de opkomst en het groeiende succes van de personal computer. In 1981 ging IBM Intel’s processoren gebruiken voor zijn pc’s, wat de aanzet was tot een periode van ongekende groei van Intel. Het bedrijf installeerde klonen van de processoren in talloze pc’s van andere computermerken. Voor de consumentenmarkt van met name Microsoft ontwikkelde Intel de bekende Pentium-microprocessor, die de mogelijkheden en snelheid van pc’s enorm wist te vergroten. Onder leiding van de beroemde toenmalige bestuursvoorzitter Andrew Grove, die grote loyaliteit van klanten voor het merk wist te creëren met o.a. de ‘Intel Inside’ slogan (gericht op bezitters van pc’s), groeide de omzet sterk. In die periode werden de aandelen Intel, dat intussen beursgenoteerd was, vijftien keer meer waard.

Intel streefde al snel naar een dominante positie op de pc-markt, en gebruikte daarvoor niet altijd even sportieve methodes. In 2008 werd het bedrijf door de Europese Commissie verdacht van misbruik van zijn dominante marktpositie in Europa, na een klacht van AMD, de grootste en steeds sterker wordende concurrent van Intel. Eurocommissaris Neelie Kroes schreef een boete van €1,06 miljard uit, de hoogst uitgedeelde boete wegens machtsmisbruik tot dan toe. Volgens Kroes schond Intel, met een marktaandeel van 80%, Europese regels door AMD bewust van de markt te weren. Ook botste Intel regelmatig met Microsoft over marktdominantie.

Onderdeel van de expansiestrategie is dat Intel een agressief overnamebeleid voert. Vanaf 2009 heeft de onderneming meer dan dertig bedrijven overgenomen op onder andere het gebied van computerbeveiliging, halfgeleiders, zelfsturende auto’s en diverse software. Een belangrijke overname was die van virusscanner McAfee in 2010 voor $7,6 miljard. Intel verwachtte hiermee concurrerender te worden op het gebied van computerbeveiliging. In 2016 nam Intel branchegenoot Altera over voor $16,7 miljard.

In maart 2018 nam het voor $15 miljard Mobileye over, een ontwikkelaar voor zelfrijdende voertuigen waarmee het al samenwerkte. Met deze acquisitie ging Intel de concurrentiestrijd aan met rivalen als NVIDIA en Qualcomm, die ook actief zijn op het gebied van zelfrijdende voertuigen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Intel, Nasdaq, Delphipages, Reuters

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.