Johnson & Johnson aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Johnson & Johnson en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Johnson & Johnson

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Johnson & Johnson

Op 24 september 1944 maakte Johnson & Johnson zijn debuut aan de New York Stock Exchange (NYSE) tegen een prijs van $37,50 per aandeel. Johnson & Johnson is ook opgenomen in de Dow Jones index en handelt onder de ticker JNJ.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Tijdens en na de coronacrisis moest Johnson & Johnson zijn strategie heruitvinden en het bedrijf reorganiseren om de focus op het vergroten van de winstgevendheid vast te houden. Eind 2021 maakte Johnson & Johnson bekend dat het zijn consumententak gaat afstoten. Met een omzetaandeel van 17% is dit de kleinste divisie binnen het concern. Het omvat consumentenproducten zoals babyverzorgingsmiddelen, Listerine mondwater, huidverzorgingsproducten en pleisters. Na het afstoten gaat het bedrijf alleen verder met de farmaceutische divisie Janssen Pharmaceutical Companies en de divisie die medische apparatuur maakt.

Volgens CEO Alex Gorsky heeft het afstoten niets te maken met de vele claims rond het mogelijk kankerverwekkende talkpoeder van de consumentendivisie. Hij gaat tot verkoop over omdat het onderdeel een trage groei kent en weinig winstgevend is. De splitsing was binnen twee jaar voltooid, de onderneming kreeg de naam Kenvue en een aparte beursnotering. Johnson & Johnson heeft nog steeds 91,9% van het bedrijfskapitaal in handen.

Ook sectorgenoten als Pfizer, Merck en Novartis gaan hun pijlen vooral richten op hun farmaceutische divisies die hogere winstmarges genereren. Na de verzelfstandiging van de consumententak blijft Johnson & Johnson overigens een van de grootste gezondheidsbedrijven in de wereld met een jaarlijkse omzet van bijna $80 miljard.

Dividend van Johnson & Johnson

Johnson & Johnson staat bekend als een trouwe dividendbetaler. De dividenduitkering vindt per kwartaal plaats.

Grote overnames

Johnson & Johnson wist zich de in de voorbije jaren aanzienlijk te versterken via een aantal grote overnames. Zo kocht het bedrijf in 2006 de consumentengezondheidstak van Pfizer voor $16,6 miljard, waarmee het bekende merken als Listerine mondwater en Nicorette nicotinepleisters in handen kreeg. Met de acquisitie van het Zwitserse Actelion voor $30 miljard deed Johnson & Johnson in 2017 zijn grootste overname ooit. Actelion is gespecialiseerd in zeldzame ziektes en heeft twee veelbelovende producten in de portefeuille waarvan de omzet de komende jaren tot meerdere miljarden kan stijgen. Het gaat om twee medicijnen tegen pulmonale arteriële hypertensie (PAH), dit is een aandoening die een abnormaal hoge bloeddruk in de slagaders van de longen veroorzaakt.

In 2020 nam Johnson & Johnson biotechbedrijf Momenta Pharmaceuticals over voor $6,5 miljard. Met de deal krijgt het Amerikaanse concern toegang tot veelbelovende behandelingen van het biotechbedrijf. Momenta werkt onder meer aan een behandeling voor de zeldzame spierziekte myasthenia gravis (MG), waarbij de signalen van de zenuw niet goed worden overgedragen naar de spier.

Grote farmaciebedrijven, zoals Johnson & Johnson, richten zich steeds meer op zeldzame ziektes vanwege de in potentie hogere winstmarges. Net als andere farmaceutische bedrijven heeft Johnson & Johnson zich daarnaast gestort op het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19. Het coronavaccin van Johnson & Johnson is echter geen kaskraker geworden. Het in Leiden ontwikkelde Janssen-vaccin heeft meer bijwerkingen dan concurrerende vaccins van Pfizer en Moderna en is minder effectief gebleken. Ook had het bedrijf last van productieproblemen bij zijn coronavaccins.

Historie van Johnson & Johnson

Johnson & Johnson is een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. De onderneming werd in 1886 opgericht in New Brunswick, New Jersey, door de broers Robert Wood Johnson, James Wood Johnson en Edward Mead Johnson. Ze begonnen met de productie van gebruiksklare steriele chirurgische verbanden. Naar verluidt waren de broers geïnspireerd door een toespraak in 1885 van de pleitbezorger van antiseptica, Joseph Lister. Robert Wood Johnson was de eerste CEO van Johnson & Johnson en onder zijn leiding werkt het bedrijf gedurende de rest van de negentiende eeuw aan de verbetering van de hygiënepraktijken in ziekenhuizen.

In 1888 pionierde Johnson & Johnson met de eerste commerciële EHBO-kit, oorspronkelijk ontworpen om spoorwegarbeiders te helpen, maar al snel werd het de standaard voor de behandeling van verwondingen. In 1894 introduceerde het bedrijf kraampakketten om bevallingen veiliger te maken voor zowel moeders als baby's. Johnson & Johnson babypoeder werd ook in dit jaar gelanceerd, wat een zeer succesvol product werd.

Tussen 1896 en 1897 maakte Johnson & Johnson de eerste in massa geproduceerde maandverbandproducten, waarmee een enorme stap werd gezet in de gezondheidzorg voor vrouwen. Een van de dochterondernemingen van het bedrijf is Ethicon, een fabrikant van chirurgische hechtingen en hulpmiddelen voor wondsluiting. Het werd in 1949 opgericht als een onafhankelijk bedrijf om de productlijn van Johnson & Johnson uit te breiden en te diversifiëren. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het wereldwijde marktaandeel van Ethicon voor chirurgische hechtingen van 15% naar 70%. In 1959 verwierf Johnson & Johnson McNeil Laboratories in de VS en Cilag Chemie in Europa. Deze twee overnames gaven het bedrijf voor het eerst een significante positie op de farmaceutische markt.

In 1961 trad het Belgische Janssen Pharmaceutical Companies toe tot Johnson & Johnson. De oprichter, Dr. Paul Janssen, wordt algemeen beschouwd als een van de meest innovatieve en productieve farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Vandaag is Janssen een van 's werelds toonaangevende farmaceutische bedrijven en brengt het receptgeneesmiddelen op de markt op het gebied van gastro-enterologie, vrouwengeneeskunde, geestelijke gezondheid, neurologie en HIV/AIDS. Bekende medicijnen van Janssen zijn: diarreeremmer Imodium, antipsychoticum Risperidon en Alzheimer-medicijn Reminyl.

Controverses Johnson & Johnson

Risperdal is bekend door de controverse in de VS na de lancering van het product in 1994. Johnson & Johnson moest een schadevergoeding van $8 miljard betalen aan een man die in zijn tienerjaren vrouwelijke borsten ontwikkelde. Een rechtbank in Philadelphia oordeelde dat het bedrijf onvoldoende waarschuwde voor de bijwerkingen van Risperdal dat gebruikt wordt tegen schizofrenie.

Dit is niet de enige controverse waar Johnson & Johnson de afgelopen jaren mee te maken heeft gehad. De reputatie van het gezondheidszorgbedrijf heeft ook een flinke deuk opgelopen door beschuldigingen dat Janssen medeverantwoordelijk is voor het ontstaan van de Amerikaanse opioïdenverslavingsepidemie. Daarnaast zou het bedrijf talkpoeder hebben verkocht dat kanker kan veroorzaken.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Johnson & Johnson, Pharmaphorum, Reuters, PwC.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.