Historie van Johnson & Johnson
Johnson & Johnson is een van de grootste farmabedrijven ter wereld. De onderneming werd in 1886 opgericht in New Brunswick, New Jersey, door de broers Robert Wood Johnson, James Wood Johnson en Edward Mead Johnson. Ze begonnen met de productie van gebruiksklare steriele chirurgische verbanden. Naar verluidt waren de broers geïnspireerd door een toespraak in 1885 van de antiseptische voorvechter Joseph Lister. Robert Wood Johnson was de eerste CEO van J&J en onder zijn leiding werkt het bedrijf gedurende de rest van de negentiende eeuw aan de verbetering van de hygiënepraktijken in ziekenhuizen.
In 1888 pionierde J&J met de eerste commerciële EHBO-kit, oorspronkelijk ontworpen om spoorwegarbeiders te helpen, maar al snel werd het standaard gebruikt voor de behandeling van verwondingen. In 1894 introduceerde het bedrijf kraampakketten om de bevalling veiliger te maken voor moeders en baby's. Johnson & Johnson babypoeder werd dit jaar ook gelanceerd, een zeer succesvol product.
Tussen 1896 en 1897 maakte Johnson & Johnson de eerste in massa geproduceerde maandverbandproducten, waarmee een gigantische stap werd gezet in de gezondheid van vrouwen. Een van de dochterondernemingen van J&J is Ethicon, een fabrikant van chirurgische hechtingen en hulpmiddelen voor wondsluiting. Het werd in 1949 opgericht als een onafhankelijk bedrijf om de productlijn van Johnson & Johnson uit te breiden en te diversifiëren. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het wereldwijde marktaandeel van Ethicon voor chirurgische hechtingen van 15% naar 70%. In 1959 verwierf Johnson & Johnson McNeil Laboratories in de VS en Cilag Chemie in Europa. Deze twee overnames gaven het bedrijf voor het eerst een significante positie op de farmaceutische markt.
In 1961 trad het Belgische Janssen Pharmaceutica toe tot de J&J-familie. De oprichter, Dr. Paul Janssen, wordt algemeen beschouwd als een van de meest innovatieve en productieve farmaceutische onderzoekers van de 20e eeuw. Vandaag is Janssen een van 's werelds toonaangevende farmabedrijven en brengt het receptgeneesmiddelen op de markt op het gebied van gastro-enterologie, vrouwengeneeskunde, geestelijke gezondheid, neurologie en HIV/AIDS. Bekende medicijnen van Janssen zijn: diarreeremmer Imodium, antipsychoticum Risperidon en Alzheimer-medicijn Reminyl.
Controverses Johnson & Johnson
Risperdal is bekend door de controverse in de VS na de lancering van het product in 1994. Johnson & Johnson moest een schadevergoeding van $8 miljard betalen aan een man die in zijn tienerjaren vrouwenborsten kreeg. Een rechtbank in Philadelphia heeft geoordeeld dat het bedrijf onvoldoende heeft gewaarschuwd voor de bijwerkingen van het geneesmiddel Risperdal tegen schizofrenie.
Dit is niet de enige controverse waar J&J de afgelopen jaren mee te maken heeft gehad. De reputatie van het gezondheidsbedrijf heeft ook een flinke deuk opgelopen door beschuldigingen dat Janssen mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van de Amerikaanse verslavingsepidemie aan zware pijnstillers. Daarnaast zou het bedrijf talkpoeder hebben verkocht dat kanker kan veroorzaken.
Grote overnames
J&J wist zich de in de voorbije jaren aanzienlijk te versterken via een aantal grote overnames. Zo kocht het bedrijf in 2006 de consumentengezondheidstak van Pfizer voor $16,6 miljard, waarmee het bekende merken als Listerine mondwater en Nicorette nicotinepleisters in handen kreeg. Met de acquisitie van het Zwitserse Actelion voor $30 miljard in cash deed J&J in 2017 zijn grootste overname ooit. Actelion is gespecialiseerd in zeldzame ziektes en heeft twee veelbelovende kaskrakers in de portefeuille waarvan de omzet de komende jaren tot meerdere miljarden kan stijgen. Het gaat om twee medicijnen tegen pulmonale arteriële hypertensie (PAH), een abnormaal hoge bloeddruk in de slagaders van de longen.
In 2020 nam J&J biotechbedrijf Momenta Pharmaceuticals over voor $6,5 miljard. Met de deal krijgt het Amerikaanse concern toegang tot veelbelovende behandelingen van het biotechbedrijf. Momenta werk onder meer aan een behandeling van de zeldzame spierziekte myasthenia gravis, waarbij signalen van de zenuw niet goed worden overgedragen naar de spier.
Grote farmaciebedrijven als J&J richten zich steeds meer op zeldzame ziektes vanwege de potentieel hogere winstmarges. Net als andere farmaceutische bedrijven heeft J&J zich daarnaast gestort op het ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19. Het coronavaccin van J&J is echter geen kaskraker geworden. Het in Leiden ontwikkelde Janssen-vaccin heeft meer bijwerkingen dan concurrerende vaccins van Pfizer en Moderna en is minder effectief gebleken. Ook had het bedrijf last van productieproblemen bij zijn coronavaccins.
De beursgang van Johnson & Johnson
Op 24 september 1944 maakte het aandeel Johnson & Johnson zijn debuut aan de New York Stock Exchange (NYSE) tegen een prijs van $37,50 per aandeel. Johnson & Johnson is opgenomen in de Dow Jones index en handelt onder de ticker JNJ.
Bedrijfsstrategie en toekomst
Eind 2021 maakte J&J bekend dat het zijn consumententak gaat afstoten. Met een omzetaandeel van 17% is dit de kleinste divisie binnen het concern. Het omvat consumentenproducten zoals babyverzorgingsmiddelen, Listerine mondspoelwater, huidverzorgingsproducten en pleisters. Na de desinvestering gaat J&J alleen verder met de farmadivisie Janssen Pharmaceutical Companies en de divisie die medische apparatuur maakt.
Volgens CEO Alex Gorsky heeft de desinvestering niets te maken met de vele claims rond het mogelijk kankerverwekkende talkpoeder van de consumentendivisie. Hij gaat tot verkoop over omdat het onderdeel een trage groei kent en weinig winstgevend is. Binnen anderhalf jaar tot twee jaar moet de afsplitsing een feit zijn. Het onderdeel krijgt een aparte beursnotering.
Ook sectorgenoten als Pfizer, Merck en Novartis gaan hun pijlen vooral richten op hun farmadivisies die hogere winstmarges genereren. Na de verzelfstandiging van de consumententak blijft Johnson & Johnson overigens een van de grootste gezondheidsbedrijven in de wereld met een jaarlijkse omzet van bijna $80 miljard.
Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Johnson & Johnson
Johnson & Johnson kijkt terug op een solide tweede kwartaal van 2022. De omzet steeg met 3% naar $24,0 miljard. Op vergelijkbare basis tegen constante wisselkoersen lag de groei op 8,1%. Voor bijzondere posten boekte het bedrijf een kwartaalwinst van $6,9 miljard, tegen $6,6 miljard in dezelfde periode vorig jaar. De consumentendivisie boekte een autonome omzetgroei van 2,9%. Medische apparaten (+3,4%) en vooral de farmadivisie Janssen Pharmaceutica (+12,4%) trokken de kar.
Ook in 2021 was Janssen Pharmaceutica de groeimotor van het concern. De totale omzet steeg dat jaar met 13,5% naar $93,8 miljard. De nettowinst kwam 41,9% hoger uit, op $20,9 miljard.
Lees hier het volledige jaarverslag.
Dividend van Johnson & Johnson
Johnson & Johnson staat bekend als een trouwe dividendbetaler. De dividenduitkering vindt per kwartaal plaats.
Johnson & Johnson aandelen kopen
Wilt u beleggen in Johnson & Johnson? Zou het toevoegen van aandelen Johnson & Johnson bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Houd wel rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €1,00 handlingkosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.
Waarom beleggen in Johnson & Johnson bij DEGIRO?
Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Johnson & Johnson, Pharmaphorum