Lucas Bols aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Lucas Bols en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Lucas Bols

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Lucas Bols

De geschiedenis van Lucas Bols gaat terug tot 1575. Dat jaar stichtte de familie Bols in Amsterdam de distilleerderij Het Lootsje. Ze maakten hier verschillende likeuren en jenevers. In 1652 werd Lucas Bols geboren. Deze telg uit de familie bouwde de distilleerderij uit tot een internationaal merk. Het bedrijf ging zijn naam dragen.

Deze heeft het nog steeds, hoewel de onderneming al sinds begin negentiende eeuw niet meer in handen van de familie is. Het laatste familielid stierf in 1816, waarna een boekhouder genaamd Van ’t Wout de onderneming overnam. De erfenis had als voorwaarde dat de naam Lucas Bols tot in de eeuwigheid gevoerd moet worden. De onderneming stond lange tijd bekend als NV Amsterdamsche Likeurstokerij 't Lootsje der Erven Lucas Bols.

Na eeuwenlang een Amsterdamse onderneming te zijn, vertrok Lucas Bols in de twintigste eeuw voor enkele decennia de stad uit. De productie verhuisde in 1969 eerst naar Nieuw Vennep en daarna, in 1997, naar Zoetermeer.

Vanaf de jaren negentig wisselde het bedrijf verschillende keren van eigenaar. In 1993 verdween het na een fusie met voedingsmiddelenbedrijf Wessanen van de beurs. Deze fusie mislukte en in 1997 kocht het management met steun van investeringsfonds CVC de onderneming. Van 2000 tot 2006 was Lucas Bols onderdeel van de Franse drankengigant Rémy Cointreau. Toen volgde opnieuw een verkoop aan het management, nu met steun van investeringsfonds AAC Capital.

Het duurde tot de eenentwintigste eeuw tot Lucas Bols terugkeerde in de hoofdstad. In 2007 zette het bedrijf een speciale academy op voor het opleiden van het barpersoneel. In 2014 werd weer een distilleerderij geopend midden in de stad vlakbij de Dam.

De beursgang van Lucas Bols

Vermeld genoteerde beurzen + ticker/ISIN

Het aandeel Lucas Bols (NL0010998878) kreeg in 1954 voor het eerst een beursnotering in Amsterdam. In de jaren negentig verdween het bedrijf van de beurs om in 2015 een rentree te maken. Bij deze beursgang werd €147 miljoen opgehaald waarvan het overgrote deel naar het bedrijf ging.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Lucas Bols heeft een brede portefeuille van sterke dranken. Hierin maakt het bedrijf onderscheid tussen twee groepen. Aan de ene kant zijn er de Global Cocktail Brands. Dit zijn merken die wereldwijd bekend zijn en gebruikt worden voor het maken van cocktails. Denk aan merken als Passoa, Galliano en Bols Genever. Daarnaast zijn er de Regional Liqueurs & Spirits. Dat zijn merken die vooral in een bepaalde regio worden verkocht zoals Pisang Ambon, Bokma jenever of Coebergh, een likeur.

Lucas Bols heeft een zogenaamd asset light productiemodel. Dat betekent dat het bedrijf alleen die onderdelen van de productie en verkoop doet waarvan het denkt dat het er waarde aan kan toevoegen. Het doet daarom het distilleerproces van de dranken zelf, maar besteedt het mengen van dranken en vullen van flessen uit aan het bedrijf Avandis in Zoetermeer. Lucas Bols is wel voor de helft eigenaar van deze onderneming. De opslag en distributie ligt ook grotendeels bij partners. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de marketing waarbij Lucas Bols de marketingstrategie wel bepaalt.

De internationale merken leveren de grootste bijdrage aan de resultaten van Lucas Bols. Ruim 70% van de omzet komt uit deze merken. De winstmarges hierop zijn ook een stuk hoger dan op de andere merken. Het onderdeel Global Cocktail Brands heeft een bruto winstmarge van ongeveer 60%, tegen 45% voor het onderdeel Regional Liqueurs & Spirits.

Het bedrijf zet met investeringen dan ook sterk in op groei van deze merken. Dat doet het voor een deel door overnames. In 2022 nam het bijvoorbeeld Tequila Partida over. Dit is een snel groeiend tequilamerk.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Lucas Bols

Lucas Bols heeft een gebroken boekjaar dat loopt van 1 april tot en met 31 maart. In het boekjaar 2021/2022 herstelde het bedrijf van de coronacrisis. Nadat de omzet een jaar eerder met bijna een derde was gezakt, groeide die het afgelopen jaar weer met 59% tot €92 miljoen. Dit was 10% meer dan het laatste jaar voor de crisis. De nettowinst bedroeg €11,7 miljoen, tegen €3,3 miljoen een jaar eerder.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Lucas Bols

Lucas Bols heeft het dividend in de coronacrisis opgeschort. Over 2021/2022 keert het ook geen dividend uit aan aandeelhouders. De onderneming verwacht de dividendbetalingen over een jaar weer te hervatten. Daarbij is de intentie om 40% tot 50% van de nettowinst als dividend uit te keren aan aandeelhouders. Het is de bedoeling om dan in het derde kwartaal van het boekjaar een interimdividend te betalen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Lucas Bols

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.