McDonald’s aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van McDonald’s en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers McDonald’s

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Geschiedenis van McDonald’s

De broers Dick en Mac McDonald, zonen van Ierse immigranten, openden hun eerste McDonald's-restaurant in 1940 in het Californische San Bernardino. Het restaurant kreeg een impuls in 1948, toen de broers hun innovatieve "Speedee Service System" ontwikkelden, een 'lopende band'-productiesysteem voor een uiterst simpel menu. Het aanbod bestond slechts uit kwalitatief goede hamburgers, cheeseburgers, chips, koffie, soft drinks en appeltaart, en er was geen bediening aan tafel. Het was de bedoeling dat klanten zo kort mogelijk in het restaurant verbleven, om op die manier een snelle doorstroming te bevorderen.

Het succes van deze werkwijze stimuleerde de broers om die als franchiseformule uit te gaan dragen. Verschillende deelnemers meldden zich vanaf 1953 aan. In 1954 opende Ray Kroc, oorspronkelijk verkoper van milkshakemachines, zijn eerste McDonald’s hamburgerrestaurant in Des Plaines, Illinois. Hij was onder de indruk van de snelle service en hoge kwaliteit van het menu, en stelde voor om meer zaken te openen. In 1955 tekende hij met de McDonald’s een contract waarin ze vastlegden dat hij het concept wereldwijd mocht toepassen. Hieruit is het McDonald’s-concern ontstaan. De formule ‘kwaliteit, service, verse producten en waar voor je geld’, is nog steeds de standaard in alle McDonald’s restaurants wereldwijd.

Het imperium en de winstgevendheid groeiden snel, onder meer omdat Kroc veel vastgoed en grond waarop de restaurants waren gevestigd in beheer nam. Dit leverde een stabiele basis van kapitaal en inkomsten op, naast de inkomsten uit de bedrijfsvoering. Dit model gebruikt McDonald’s nog steeds. In 1960 behaalden de restaurants al een gezamenlijke omzet van 56 miljoen dollar. Na een conflict met de broers McDonald over het groeiconcept, kocht Kroc ze uit en bracht het bedrijf naar de beurs. Hierna werd McDonald’s al snel de belangrijkste fastfoodketen in de Verenigde Staten en daarna wereldwijd, met Kroc als CEO.

De Big Mac, McDonald’s bekendste hamburger, stamt uit 1968 en staat sindsdien overal ter wereld op het menu. Omdat deze standaardhamburger overal in dezelfde samenstelling en met ingrediënten van dezelfde kwaliteit verkrijgbaar is, hebben economen de ‘Big Mac-index’ ontwikkeld. Het is een informele manier om koopkrachtpariteit te berekenen, een vergelijking van de koopkracht tussen landen. De prijs van een identiek product, de Big Mac, in verschillende landen vormt hierbij het uitgangspunt van de vergelijking. Een ander succesproduct van McDonald’s is de McFlurry, een softijsje uit een beker waar klanten verschillende toppings bij kunnen kiezen.

Het eerste McDonald’s-restaurant in Nederland was ook de eerste McDonald’s in heel Europa, en werd in 1971 geopend in Zaandam. België kreeg zijn eerste vestiging in 1978. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 40.000 vestigingen, met ongeveer 100.000 fulltimemedewerkers.

De laatste decennia heeft het concern ingespeeld op nieuwe trends, zoals McDrive, waarbij klanten hun maaltijd met de auto afhalen zonder uit te hoeven stappen, en afhaallocaties waar klanten hun maaltijden online kunnen bestellen. Maaltijdbezorgers brengen de maaltijden dan bij de klanten thuis. Daarvan is McDonald’s Beurs in Rotterdam een voorbeeld.

Beursgang van McDonald’s

McDonald’s (ticker MDO, ISIN-code US5801351017) kreeg een beursnotering in 1965 aan de New York Stock Exchange (NYSE), om internationaal te kunnen uitbreiden. Het aandeel maakt deel uit van de S&P 500 index. Het hoofdkantoor is gevestigd in Chicago.

Bedrijfsstrategie en toekomst

McDonald’s probeert de grootste fastfoodketen ter wereld te blijven. Dit doet het nog steeds door zijn standaardconcept over de hele wereld uit te rollen. Daarvoor heeft het zijn menu wel verder uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld Egg Muffins, Happy Meals en Chicken Nuggets bijgekomen. McDonald’s is een franchiseorganisatie. Dat betekent dat de vestigingen zelfstandig zijn, maar tegen betaling gebruik mogen maken van de McDonald’s formule. Ze gebruiken de recepten, maar kennen ook de verplichtingen ten aanzien van huisstijl, producten en beleidslijnen. De laatste jaren is er iets meer ruimte ontstaan voor lokale recepten (zoals de McKroket in Nederland, maar ook koosjer recepten in Israël en producten volgens de islamitische voedingsregels in het Midden Oosten). Een deel van de franchisenemers maakt gebruikt van een gebouw dat eigendom is van McDonald’s, en zij betalen huur. De contracten hebben een initiële duur van twintig jaar met een optie op verlenging. Deze huur- en licentie-inkomsten zijn goed voor ruim de helft van de totale omzet van McDonald's.

Het expansieve beleid van McDonald’s krijgt wel steeds meer kritiek de laatste tijd: fastfood wordt met obesitas in verband gebracht, en McDonald’s zou zodoende bijdragen aan de ongezondheid in de wereld. In dat verband heeft de confronterende documentaire ‘Super Size Me’ uit 2004 voor een tijdelijke terugval in populariteit en omzet van de keten gezorgd.

McDonald’s is niet ongevoelig voor maatschappelijke ontwikkelingen en heeft tegenwoordig ook een vegan-hamburger en gezonder voedsel op het menu staan. Het is gestopt met toevoeging van conserveringsmiddelen.

Ook op het gebied van milieumaatregelen heeft McDonald’s zijn imago verbeterd. De grote ecologische voetafdruk die het zette met alle wegwerpbestek, -borden en -bekers, en de flinke CO2 uitstoot, probeert het bedrijf te verminderen door over te gaan op recyclebare verpakkingen. Ten slotte is er geregeld kritiek op arbeidsomstandigheden en salariëring van het personeel.

Een manier om naam en imago van MacDonald’s te verbeteren is door liefdadigheidswerk. Daar is het bedrijf al sinds 1974 mee bezig, toen het eerste Ronald McDonald huis in Philadephia werd opgericht. Ronald McDonald huizen stellen ouders van kinderen met kanker in staat vlak bij het ziekenhuis te verblijven waar hun kinderen worden behandeld.

Kwartaal / Jaarcijfers

McDonald’s rapporteerde over het tweede kwartaal van 2022 een nettowinst van $1,19 miljard, ofwel $1,60 per aandeel. Het bedrijf meldde een eis tot schadevergoeding van $1,2 miljard in verband met de verkoop van zijn Russische activiteiten.

De netto-omzet daalde met 3% tot $5,72 miljard, deels door de sluiting van Russische en Oekraïense restaurants.

Over heel 2021 heeft McDonald’s een omzet van $23,2 miljard gerealiseerd. Dat is het hoogste niveau sinds 2016. Die hogere omzet is deels te danken aan de prijsverhogingen die de keten heeft doorgevoerd. De positieve cijfers zorgden niet meteen voor een euforische beursstemming, want voor dit jaar verwacht het bedrijf dat de kosten zullen toenemen.

Naast een hogere omzet heeft het concern het afgelopen jaar ook een hogere winst gegenereerd. In 2021 bedroeg de wereldwijde winst $7,5 miljard, een plus van 59% in vergelijking met 2020.

De fastfoodketen verwacht dat het ook dit jaar – met name in de eerste zes maanden – te maken krijgt met stijgende kosten voor verpakkingsmateriaal, logistiek, grondstoffen en arbeid. Desondanks wil het bedrijf nog dit jaar 1.800 nieuwe filialen openen. McDonald’s kampt zoals velen met problemen in de bevoorrading, vooral in Azië.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van McDonald’s

Het dividend wordt per kwartaal uitgekeerd en kent dus elk kwartaal een ex-dividend datum.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: McDonald’s, Britannica, Snacknieuws, Foodbusiness, Financieel, Beursgenoten, Stocklight.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.