Microsoft aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Microsoft en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Microsoft

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Microsoft

Microsoft Corp kreeg op 13 maart 1986 een notering aan de Nasdaq in New York tegen een prijs van $21. De ticker van het aandeel is ‘MSFT’, de ISIN-code US594918104.

De oprichter van Microsoft, Bill Gates, wilde eigenlijk helemaal niet naar de beurs. Maar door een uitgebreid optieprogramma voor het personeel ging het aantal aandeelhouders snel richting de 500. Bij overschrijding van deze drempel, zou het bedrijf, onder de toenmalige regels van de Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële resultaten moeten gaan publiceren.

Spijt van de beursgang zal Gates niet hebben gehad. Want er was veel vraag naar het aandeel en op de eerste handelsdag sloot de koers al fors hoger, op $28. De beursgang leverde Microsoft $61 miljoen op en gaf de softwaregigant een beurswaarde van $777 miljoen. Microsoft groeide al snel uit tot een van de meest waardevolle ondernemingen in de wereld.

Sinds de beursnotering is het aandeel negen keer gesplitst. Sommige mensen beweren dat Microsoft voor de aandeelhouders van het eerste uur een ongekende waarde heeft gecreëerd.

Bedrijfsstrategie en toekomst

In de snel veranderende technologiewereld heeft Microsoft zich in de afgelopen tien jaar opnieuw uitgevonden. Toen de in India geboren Amerikaan Satya Nadella in 2014 Steve Ballmer als CEO opvolgde, was Microsoft al geruime tijd uit de gratie van beleggers. Het bedrijf werd gezien als de dinosaurus van de techindustrie, ingehaald door aartsrivaal Apple dat succes had met de iPhone en nieuwkomers Google en Facebook. Microsoft had de smartphone revolutie gemist en teerde vooral op de dominantie van Windows in de pc-markt.

Onder leiding van Nadella onderging Microsoft een complete transformatie, weg van Windows ten gunste van clouddiensten. Hij voerde een ingrijpende reorganisatie bij de telefoondivisie door, waarbij 18.000 banen verdwenen, en schreef de goodwill voor de overname van Nokia af. Vlak voor zijn vertrek werd de Finse mobieletelefoonmaker voor $7,9 miljard door Steve Ballmer gekocht. Maar de telefoondivisie is nooit winstgevend geweest.

Ook deed Nadella een aantal grote acquisities, waaronder de professionele netwerksite LinkedIn, spraaksoftwareproducent Nuance Communications en het gamingbedrijf ZeniMax. Met zijn cloudplatform Azure is Microsoft nu één van de grootste spelers in de cloud, naast Amazon en Google. Het levert cruciale infrastructuur zoals servers en databases via het internet, net als consumenten- en bedrijfssoftware (Microsoft 365 en Dynamics 365) en videogames. En met ‘Windows 365’ brengt Microsoft nu ook zijn vermaarde besturingssysteem voor pc’s naar de cloud. Voorlopig blijft de focus gericht op clouddiensten, inspelend op de snelle digitalisering van de samenleving. Ook de ontwikkeling van Windows gaat door, met de aanstaande introductie van Windows 11. Microsoft richt zich met de nieuwste versie onder meer op gebruikers die deels vanuit huis werken. De videosoftware Teams is bijvoorbeeld geïntegreerd in de taakbalk.

Historie van Microsoft

Microsoft Corporation werd in 1975 opgericht in Albuquerque, New Mexico, door de twee jeugdvrienden Bill Gates en wijlen Paul Allen. Die laatste bedacht de naam Micro-Soft: een samentrekking van microcomputer en software. In de daaropvolgende decennia groeide het bedrijf uit tot ’s werelds grootste softwareproducent. Het is een vaste waarde in de top tien van meest waardevolle ondernemingen in de wereld. Hoe kon Microsoft zo succesvol worden?

In 1980 kwam de grote doorbraak toen Microsoft een licentieovereenkomst tekende met IBM voor het gebruik van het besturingssysteem MS-DOS voor diens personal computers (pc’s). Voor elke verkochte pc, kreeg Microsoft een royaltybetaling. Dat gaf Microsoft een voorsprong op de concurrentie in de snelgroeiende pc-markt.

Gates slaagde erin om het besturingssysteem aan meerdere andere computerfabrikanten te slijten, waardoor de omzet snel steeg en het in de loop der jaren de standaard in de pc-markt werd. In 1985 werd MS-DOS vervangen door het veelzijdigere en grafisch betere Windows. Een jaar later verhuisde het bedrijf naar Redmond, Washington. Uiteindelijk veroverde Microsoft in die periode meer dan 90% van de pc-markt.

Tegenwoordig levert Microsoft een breed palet van softwareproducten en digitale diensten aan zowel de zakelijke- als consumentenmarkt. Nog steeds vormt Windows samen met het kantoorsoftwarepakket Office de ruggengraat van het bedrijf. Maar de laatste jaren heeft Microsoft ook stevig voet aan de grond gekregen in de markt voor clouddiensten, waarbij klanten de software en onderliggende infrastructuur zoals servers via het internet afnemen onder een abonnementsformule.

Tot 2000 was Bill Gates de CEO van Microsoft. Daarna bleef hij toezicht houden op het bedrijf, als bestuursvoorzitter. In 2020 stapt Gates uit de raad van bestuur, naar eigen zeggen om meer tijd te kunnen besteden aan zijn filantropische projecten. Medeoprichter Paul Allen overleed in 2018 op 65-jarige leeftijd aan het non-Hodgkin-lymfomen.

Microsoft’s klimaatdoelen

Microsoft heeft ambitieuze doelen gesteld om de milieu- en sociale uitdagingen waar de wereld voor staat aan te pakken, zoals tegen 2030 CO2-negatief worden, 60% van de energie uit hernieuwbare bronnen halen en tegen 2025 de waterefficiëntie met 30% verbeteren.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Microsoft, Goldman Sachs, cnbc.com, The Verge.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.