Moderna aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Moderna en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Moderna

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Moderna

Op 7 december 2018 kreeg Moderna een notering aan de Nasdaq onder de ticker ‘MRNA’. Er werden ruim 26 miljoen aandelen uitgegeven tegen een koers van $23 per aandeel. Moderna haalde meer dan $600 miljoen aan kapitaal op en werd gewaardeerd op ongeveer $7,5 miljard. Het markeerde de grootste beursgang in de geschiedenis voor een biotechbedrijf.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het COVID-19 vaccin is het eerste tastbare product van Moderna, maar het bedrijf ziet een voorspoedige toekomst voor zijn experimentele mRNA-technologie. Op hetzelfde platform ontwikkelt het bedrijf tientallen medicijnen en vaccins. Naast vaccins tegen infectieziektes zoals COVID-19, HIV en de gewone griep, werkt Moderna ook aan een kankermedicijn (samen met Merck) en een reeks van medicijnen die het immuunsysteem stimuleren om tumoren aan te vallen. Ook ontwikkelt het biotechbedrijf pillen tegen zeldzame ziektes. In totaal heeft Moderna 21 geneesmiddelen/vaccins in de pijpleiding. Voorlopig is Moderna voor zijn inkomsten vooral afhankelijk van zijn COVID-19 vaccin, het eerste commerciële product van het bedrijf.

Een groot voordeel van vaccins die gebaseerd zijn op mRNA-techniek is dat ze in theorie relatief eenvoudig zijn aan te passen aan varianten. Moderna zegt zijn coronavaccin binnen zes weken aan te kunnen passen aan nieuwe varianten.

De grote vaccinatiekloof

De WHO drong er bij vaccinproducenten als Moderna op om hun vaccins met voorrang te leveren aan Covax, het internationale vaccinprogramma voor ontwikkelingslanden. Maar Moderna en andere vaccinproducenten verdienen veel meer door de verkoop van vaccins aan rijkere landen. Het is daarom de vraag of ze aan de oproep van de WHO gehoor geven. Uit onderzoek van de People’s Vaccine Alliance (onder de naam The Great Vaccine Robbery) blijkt dat Moderna en Pfizer-Biontech hun vaccins aan rijke landen verkopen tegen een prijs die tot wel 24 keer hoger ligt dan de daadwerkelijke productiekosten. Het is niet onwaarschijnlijk dat vaccinontwikkelaars dit zomaar links laten liggen.

Historie van Moderna

Moderna kreeg eind 2020 wereldwijd erkenning nadat uit onderzoek bleek dat het coronavaccin 94,1% effectief was tegen het COVID-19 virus en dat met minimale bijwerkingen. Het vaccin kreeg in december 2020 in de Verenigde Staten een noodgoedkeuring om op de markt toegelaten te worden. Ruim een jaar later verkreeg het een volledige goedkeuring voor mensen vanaf 18 jaar in de VS en de Europese Unie. Ook in andere delen van de wereld wordt het vaccin ingezet tegen de bestrijding van COVID-19.

Het Moderna-vaccin is gebaseerd op de zogeheten Messenger RNA (mRNA)-techniek. Daarbij wordt een genetische code van het COVID-19 virus ingespoten, waardoor het immuunsysteem daartegen een respons gaat opbouwen en zodoende verkrijgt het lichaam immuniteit. Voordeel van het Moderna-vaccin vergeleken met het concurrerende vaccin van Pfizer is dat het niet bij heel lage temperaturen bewaard hoeft te worden, maar bij -20 °C. Het Pfizer-vaccin blijft alleen goed bij -70 °C.

Het vaccin is het resultaat van tien jaar onderzoek en miljarden dollars aan onderzoek en ontwikkeling. Moderna is een onderneming van biochemisch ingenieur en investeerder Noubar Afeyan, een immigrant uit Libanon die in 1975 met zijn familie naar Canada vertrok en vervolgens in de VS terechtkwam. In 2009 richt hij ModeRNA Therapeutics op met het geld van een eerdere succesvolle investering in het bedrijf PerSeptive Biosystems, dat in 1992 naar de beurs ging. De naam ModeRNA is een combinatie van ‘modified’ en ‘RNA’. In 2018 werd de naam gewijzigd in Moderna Inc. Met zijn startup wilde Afeyan het onderzoek van medeoprichter en stamcelbioloog Derrick Rossi commercialiseren. Rossi experimenteerde al langer met de mRNA-technologie. De coronavaccins van Moderna en Pfizer zijn de eersten die deze mRNA technologie gebruiken.

Dividend van Moderna

Moderna keert geen dividend uit. Als relatief nieuw biotechbedrijf voegen ze alle winsten toe aan hun reserves om de hoge R&D-kosten voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te financieren.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Moderna, FD, Fool, Reuters, Bloomberg

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.