Moderna aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Moderna, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Moderna

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Moderna is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Moderna

Moderna kreeg eind 2020 wereldwijde bekendheid nadat uit onderzoek bleek dat zijn coronavaccin 94,1% effectief was tegen het COVID-19 virus en dat zonder al te veel bijwerkingen. Het vaccin werd in de Verenigde Staten in december 2020 via een noodgoedkeuring op de markt toegelaten. Ruim een jaar later verkreeg het volledige goedkeuring voor mensen vanaf 18 jaar in de VS en de Europese Unie. Ook in andere delen van de wereld wordt het vaccin ingezet tegen de bestrijding van de coronapandemie.

Het Moderna-vaccin is gebaseerd op de zogeheten Messenger RNA (mRNA)-techniek. Daarbij wordt een genetische code van het COVID-19 virus ingespoten, waardoor het immuunsysteem daartegen een respons gaat opbouwen en zodoende verkrijgt het lichaam immuniteit. Voordeel van het Moderna-vaccin vergeleken met het concurrerende vaccin van Pfizer is dat het niet bij heel lage temperaturen bewaard hoeft te worden, maar bij -20 graden Celsius. Het Pfizer-vaccin blijft alleen goed bij 70 graden onder nul.

Het vaccin is het resultaat van tien jaar onderzoek en miljarden dollars aan R&D-investeringen. Moderna is een onderneming van biochemisch ingenieur en investeerder Noubar Afeyan, een immigrant uit Libanon die in 1975 met zijn familie naar Canada vertrok en vervolgens in de VS terechtkwam. In 2009 richt hij ModeRNA Therapeutics op met het geld van een eerdere succesvolle investering in het bedrijf PerSeptive Biosystems, dat in 1992 naar de beurs ging. De naam ModeRNA is een combinatie van ‘modified’ en ‘RNA’. In 2018 werd de naam gewijzigd in Moderna Inc. Met zijn startup wilde Afeyan het onderzoek van medeoprichter en stamcelbioloog Derrick Rossi commercialiseren. Rossi experimenteerde al langer met de mRNA-technologie. De coronavaccins van Moderna en Pfizer zijn de eersten die deze mRNA technologie gebruiken.

De beursgang van Moderna

Op 7 december 2018 kreeg Moderna een notering aan de NASDAQ onder de ticker ‘MRNA’. Er werden ruim 26 miljoen aandelen geplaatst tegen een koers van $23 per aandeel. Moderna haalde meer dan $600 miljoen aan kapitaal op en werd tegen circa $7,5 miljard gewaardeerd. Daarmee was het de grootste beursgang van een biotechbedrijf in de geschiedenis.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het coronavaccin is het eerste daadwerkelijke product van Moderna maar het bedrijf ziet een grote toekomst voor zijn experimentele mRNA-technologie. Het ontwikkelt op hetzelfde platform tientallen medicijnen en vaccins. Naast vaccins tegen infectieziektes zoals corona, HIV en de gewone griep, werkt Moderna ook aan een kankermedicijn (samen met Merck) en een reeks van medicijnen die het immuunsysteem moeten stimuleren om tumoren aan te vallen. Ook ontwikkelt het biotechbedrijf pillen tegen zeldzame ziektes. In totaal heeft Moderna 21 medicijnen/vaccins in de pijplijn, waarvan 11 zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden. Voorlopig is Moderna voor zijn inkomsten vooral afhankelijk van zijn coronavaccin, het eerste commerciële product van het bedrijf.

Een groot voordeel van vaccins die gebaseerd zijn op mRNA-techniek is dat ze in theorie relatief eenvoudig zijn aan te passen aan varianten. Moderna zegt zijn coronavaccin binnen zes weken aan te kunnen passen. Als COVID-19 zich ontwikkelt tot een gewone griep waar bepaalde doelgroepen zich standaard één of twee keer per jaar tegen moeten laten vaccineren, dan zou er voor Moderna een aantrekkelijke, terugkerende inkomstenbron ontstaan.

Kwartaalcijfers Moderna

De verkoop van coronavaccins legt Moderna geen windeieren. In het derde kwartaal van 2021 kwam de omzet uit op $5,0 miljard, tegen nog slechts $157 miljoen in dezelfde periode het jaar daarvoor. Onder de streep werd het verlies van $233 miljoen omgebogen in een nettowinst van $3,3 miljard. In de eerste negen maanden van het jaar verdiende Moderna in totaal $7,3 miljard, tegen een negatief nettoresultaat van $474 miljoen in de vergelijkbare periode van 2020.

Met de goede resultaten over de eerste drie kwartalen in de knip zal Moderna in 2021 voor het eerst in zijn nog relatief jonge bestaan winst maken. Sinds de oprichting bestonden de inkomsten uit subsidies, vooruitbetalingen uit hoofde van samenwerkingsovereenkomsten en de uitgifte van nieuwe aandelen. Al die jaren was het bedrijf verliesgevend. In 2020 verloor Moderna nog $747 miljoen op een omzet van $803 miljoen. Dankzij de coronapandemie kwam aan deze negatieve cijferreeks een einde.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Moderna

Moderna keert geen dividend uit. Als relatief jong biotechbedrijf voegt het bedrijf alle winsten toe aan de reserves, om de hoge R&D-uitgaven aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen te financieren.

De grote vaccinatieroof

De verdeling van coronavaccins in de wereld is ongelijk verdeeld. Waar in het Westen de derde dosis wordt toegediend, zijn er in arme landen grote tekorten aan vaccins. Medio 2021 waren in arme landen slechts 1,5 vaccins toegediend per 100 mensen, tegen bijna 100 doses per 100 mensen in rijke landen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vraagt overheden dan ook tijdelijk te stoppen met het toedienen van de boosters, zodat een gelijke verdeling van de vaccins mogelijk is.

De WHO riep vaccinproducenten als Moderna op om hun vaccins met voorrang te leveren aan Covax, het internationale vaccinprogramma voor de derde wereld. Maar Moderna en andere vaccinproducenten verdienen veel meer aan de vaccins voor rijkere landen. Het is daarom de vraag of ze aan de oproep van de WHO gehoor willen geven. Uit onderzoek van de People’s Vaccine Alliance (onder de naam The Great Vaccine Robbery) komt naar voren dat Moderna en Pfizer-Biontech hun vaccins aan rijke landen verkopen tegen een prijs die tot wel 24 keer hoger ligt dan de productiekosten. Een dergelijke melkkoe laten de vaccinontwikkelaars uiteraard niet zomaar links liggen.

Moderna aandelen kopen

Wilt u beleggen in Moderna? Zou het toevoegen van aandelen Moderna bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Moderna bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Moderna, FD, Fool

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.