NASDAQ index

Als het gaat over beleggen in technologie, dan valt al snel de naam Nasdaq. Deze Amerikaanse beurs is dé graadmeter voor het hoogte- en dieptepunten van de wereldwijde technologiesector. Bekijk hieronder de koersen en lees meer over de Nasdaq en hoe je er kunt beleggen.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de NASDAQ.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
ASML ASML
BIDU Baidu
META Facebook
FCEL FuelCell Energy
INTC Intel
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NVDA NVIDIA
TSLA Tesla
BLDP Ballard Power
NKLA Nikola
PLUG Plug Power
QCOM Qualcomm

Wat is de Nasdaq?

De Nasdaq was in 1971 de eerste elektronische beurs ter wereld. Dat betekende dat de handel via schermen liep en niet meer fysiek op een handelsvloer. In Nederland wordt daarom vaak wel gesproken over de schermenbeurs. Veel iconische technologiebedrijven kregen hun eerste beursnotering (IPO) aan de Nasdaq. Apple ging bijvoorbeeld in 1980 naar de Nasdaq, Microsoft in 1986. Ook Amazon en Alphabet zijn genoteerd aan de Nasdaq.

Meer dan drieduizend bedrijven aan de Nasdaq

Ook nu nog is de Nasdaq voor veel jonge bedrijven de beurs waar zij hun aandelen noteren. Er zijn meer dan drieduizend bedrijven genoteerd aan de Nasdaq. De totale marktwaarde maakt het na de New York Stock Exchange (NYSE) de tweede beurs ter wereld.

De Nasdaq-indices gedefinieerd

Nasdaq-100 index en Nasdaq Composite index

De beurs heeft verschillende graadmeters/indexen. In de Nasdaq Composite zitten alle aandelen van bedrijven met een notering aan de beurs. Wanneer beurscommentatoren het in de media hebben over ‘de Nasdaq’ bedoelen ze meestal de Nasdaq Composite. Daarnaast bestaat ook de Nasdaq-100, met alleen de honderd grootste aandelen van niet-financiële bedrijven. En er zijn deelindexen voor bijvoorbeeld biotechaandelen en dividendaandelen.

Nasdaq is ook een prijsindex

De Nasdaq is een prijsindex. Dat betekent dat dividend dat bedrijven uitkeren niet wordt meegenomen in de berekening van de stand van de index. Om de ontwikkeling van het totale rendement van de NASDAQ te berekenen is er ook een ‘total return index’. In deze berekening wordt dividend opnieuw belegd.

Berekening van de koers van de Nasdaq

Alle aandelen in de index hebben een wegingsfactor. Deze is afhankelijk van de marktwaarde van het bedrijf. Hoe groter de marktwaarde, hoe zwaarder het bedrijf meetelt in de index. De vermenigvuldiging van de wegingsfactor en de prijs van alle aandelen wordt bij elkaar opgeteld. Dit getal wordt gedeeld door de zogenaamde index divisor. Die zorgt ervoor dat de stand van de Nasdaq niet een te groot getal wordt.

NASDAQ indexcijfer: ((koers x wegingsfactor))/Index Divisor

Internetzeepbel

Eind jaren negentig ging in Amerika een golf aan nieuwe internetbedrijven naar de beurs. Vaak maakten deze bedrijven nog geen winst, of zelfs geen omzet. De beurskoersen liepen in korte tijd tot grote hoogte op en de Nasdaq bereikte record na record. Toen de zeepbel in het voorjaar van 2000 klapte, zakte de index bijna 80%. Pas in 2015 bereikte de Nasdaq een nieuwe recordstand.

Vrouwen op Wallstreet

Adena Friedman (Chief Operating Officer) werd in november 2016 benoemd tot CEO. Ze werd een van de eerste vrouwen die een grote beurs in de Verenigde Staten leidde. Haar doelen als CEO waren het stimuleren van efficiëntie, het verder ontwikkelen van producten en het managen van groei en expansie.

Aandelen Nasdaq kopen

Er zijn verschillende manieren om op de Nasdaq te beleggen. Je kan individuele aandelen op de Nasdaq kopen. We noemden al Apple, Microsoft, Amazon en Google-moederbedrijf Alphabet. Andere bekende bedrijven met een notering aan de Nasdaq zijn elektrische voertuigen Tesla, chipproducent NVIDIA, betaalbedrijf PayPal en ook de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft een notering aan de Nasdaq.

Wil je in een keer in de hele Nasdaq of Nasdaq-100 beleggen? Dat kan via opties en futures, of met een ETF’s (beursgenoteerde fondsen), ook wel tracker genoemd. De meeste grote aanbieders van ETF’s hebben een fonds dat de Nasdaq -100 volgt. Voorbeelden zijn iShares Nasdaq -100 UCITS ETF en Lyxor Nasdaq -100 UCITS ETF.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Onderstaand een greep uit de aandelen die noteren aan de NASDAQ.

Symbool Naam
GOOGL Alphabet
AMZN Amazon
AAPL Apple
ASML ASML
BIDU Baidu
META Facebook
FCEL FuelCell Energy
INTC Intel
MSFT Microsoft
MRNA Moderna
NFLX Netflix
NVDA NVIDIA
TSLA Tesla
BLDP Ballard Power
NKLA Nikola
PLUG Plug Power
QCOM Qualcomm

Bekijk onze tarieven

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Account
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.