Beleggen in de NASDAQ? Snel en goedkoop via DEGIRO

Als het gaat over beleggen in technologie, dan valt al snel de naam van de NASDAQ. Deze Amerikaanse beurs is dé graadmeter voor het wel en wee van de wereldwijde technologiesector. Bekijk hieronder de koersen en lees meer over de NASDAQ en hoe u erin kunt beleggen.

Wat is de NASDAQ?

De NASDAQ was in 1971 de eerste elektronische beurs ter wereld. Dat betekende dat de handel via schermen liep en niet meer fysiek op een handelsvloer. In Nederland wordt daarom vaak wel gesproken over de schermenbeurs NASDAQ. Veel iconische technologiebedrijven kregen hun eerste beursnotering aan de NASDAQ. Apple ging bijvoorbeeld in 1980 naar de NASDAQ, Microsoft in 1986. Ook Amazon en Alphabet zijn genoteerd aan de NASDAQ.

Meer dan drieduizend bedrijven aan de NASDAQ

Ook nu nog is de NASDAQ voor veel jonge bedrijven de beurs waar zij hun aandelen noteren. In 2020 waren het er driehonderd. Samen haalden deze bedrijven bij hun beursgang in totaal bijna $78 miljard op. Er zijn nu meer dan drieduizend bedrijven genoteerd aan de NASDAQ. In totale marktwaarde is het na de New York Stock Exchange (NYSE) de tweede beurs ter wereld.

Internetzeepbel

Eind jaren negentig gin in Amerika een golf aan nieuwe internetbedrijven naar de beurs. Vaak maakten deze bedrijven nog geen winst, of zelfs geen omzet. De beurskoersen liepen in korte tijd tot grote hoogte op en de NASDAQ bereikte record na record. Toen de zeepbel in het voorjaar van 2000 was geklapt zakte de index bijna 80%. Pas in 2015 bereikte de NASDAQ een nieuwe recordstand.

NASDAQ-100 index en NASDAQ Composite index

De beurs heeft verschillende graadmeters. In de NASDAQ Composite zitten alle aandelen van bedrijven met een notering aan de beurs. Wanneer beurscommentatoren het in de media hebben over ‘de NASDAQ’ bedoelen ze meestal de NASDAQ Composite. Daarnaast bestaat ook de NASDAQ-100, met alleen de honderd grootste aandelen van niet-financiële bedrijven. En deelindexen voor bijvoorbeeld biotechaandelen en dividendaandelen.

NASDAQ is een prijsindex

De NASDAQ is een prijsindex. Dat betekent dat dividend dat bedrijven uitkeren niet wordt meegenomen in de berekening van de stand van de index. Om de ontwikkeling van het totale rendement van de NASDAQ te berekenen is er ook een total return index. In de berekening daarvan wordt dividend opnieuw belegd.

Berekening van de koers van de NASDAQ

Alle aandelen in de index hebben een wegingsfactor. Deze is afhankelijk van de marktwaarde van het bedrijf. Hoe groter de marktwaarde, hoe zwaarder het bedrijf meetelt in de index. De vermenigvuldiging van de wegingsfactor en de prijs van alle aandelen wordt bij elkaar opgeteld. Dit getal wordt gedeeld door de zogenaamde index divisor. Die zorgt ervoor dat de stand van de NASDAQ niet een te groot getal is.

NASDAQ indexcijfer: ((koers x wegingsfactor))/Index Divisor

Aandelen NASDAQ kopen

Er zijn verschillende manieren om in de NASDAQ te beleggen. U kunt individuele aandelen uit de NASDAQ kopen. We noemden al Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet. Andere bekende bedrijven met een notering aan de NASDAQ zijn elektrische autobouwer Tesla, chipproducent NVIDIA, betaalbedrijf PayPal. Ook de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft een notering aan de NASDAQ.

Wilt u in een keer in de hele NASDAQ of NASDAQ-100 beleggen? Dat kan via opties en futures, of met een ETF, ook wel tracker genoemd. De meeste grote aanbieders van ETF’s hebben een fonds dat de NASDAQ-100 volgt. Voorbeelden zijn iShares NASDAQ-100 UCITS ETF en Lyxor NASDAQ-100 UCITS ETF.

Wilt u in de NASDAQ beleggen? Via ons platform kunt u ETF’s en individuele aandelen in de NASDAQ kopen. Wij vinden het belangrijk dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.