Nedap aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nedap, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Nedap

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Nedap is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Nedap

Nedap is in 1929 opgericht als 'de Nederlandsche Apparatenfabriek'. Vanuit de voormalige Nederlandse Cocaïnefabriek in Amsterdam produceert het op verzoek van diverse partijen een breed scala aan bakelieten producten, zoals knopjes van radiotoestellen, deurbellen en deurklinken. Sinds 1947 is Nedap gevestigd in Groenlo, Gelderland. Na de verhuizing schakelde het bedrijf over op de productie van kunststofproducten.

Nedap ontwikkelde zich in de periode daarna tot specialist in de ontwikkeling van elektronica. Door de toenemende prijsconcurrentie uit lagelonenlanden zoals Japan en Korea moest het bedrijf zich in de jaren zeventig opnieuw uitvinden en begon het ook zelf technologie te ontwikkelen. In die jaren kwamen de eerste productontwikkelaars in dienst. Die hielden zich onder meer bezig met de ontwikkeling van RFID technologie (Radio Frequency IDentification). Nedap was op dit gebied een van de pioniers in de wereld.

Het bedrijf zat niet stil en verlegde in 2000 de focus van hardware naar software. Hoogwaardige software en RFID technologie vormen nog steeds de basis van veel systemen die Nedap in eigen huis ontwikkelt. Identificatie van mensen, dieren en producten vormt de rode draad in de productenlijn. Zo levert Nedap anti-diefstalpoortjes aan grote winkelketens, persoonlijke toegangspassen voor bedrijven en een soort ‘fitbit’ voor koeien waarmee boeren de gezondheid van hun vee kunnen monitoren. Daarnaast verkoopt het bedrijf complete bibliotheek-, documentatie- en administratieve systemen voor artsen en verpleegkundigen. Nedap Ons is een elektronisch cliëntendossier dat Nedap in eigen huis heeft ontwikkeld en via een software-as-a-service (SaaS) oplossing aanbiedt. Nedap Ons maakt gebruik van meerdere datacenters, waaronder een in Enschede. Ondertussen heeft Nedap de productie van zijn producten bijna volledig uitbesteed, zodat het zich volledig kan concentreren op ontwikkeling van systemen en de bouw van de bijbehorende software.

De beursgang van Nedap

Nedap debuteerde in 1947 aan de Amsterdamse beurs en is daarmee een van de oudste beursgenoteerde ondernemingen van Nederland. Het aandeel handelt onder het symbool NEDAP en met ISIN code NL0000371243. Nedap is opgenomen in de small cap index (AScX). Tweederde van het aantal uitstaande aandelen is in handen van enkele grootaandeelhouders, waardoor de verhandelbaarheid van het aandeel niet optimaal is. Toch vertoont de koers van Nedap al decennia een gestaag stijgende lijn. De relatief hoge dividenduitkeringen maken het aandeel vooral interessant voor beleggers die inkomsten uit hun beleggingsportefeuille willen genereren.

Bedrijfsstrategie en toekomst

In maart 2021 heeft Nedap zijn nieuwe strategie ‘Step Up!’ gepresenteerd. Voornaamste doelstelling is de groei te versnellen door het groeipotentieel beter te benutten. Nedap wil dit realiseren door een nieuwe manier van werken te introduceren, die ondernemerschap en marktgerichtheid bevordert en complexiteit binnen de organisatie vermindert. Concreet streeft de onderneming naar een omzetgroei van 5 tot 10% op jaarbasis tot en met 2025. Verder moet de operationele (ebit) marge toenemen naar 15%, exclusief bijzondere posten. Die marge lag in 2021 op 11,1%. Daarbij wil Nedap het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC) harder laten groeien dan de winstgevendheid.

Kwartaalcijfers Nedap

Nedap is het jaar 2022 goed begonnen met een omzetstijging van 12%. In vrijwel alle marktgroepen was sprake van een onverminderd sterke vraag naar de producten van het bedrijf. De terugkerende omzet uit software-abonnementen steeg zelfs met 23%.

Vooral vanwege de aanhoudende tekorten aan elektronicacomponenten en grondstoffen blijft de omzetontwikkeling onvoorspelbaar, zo waarschuwde Nedap in de trading update. De componentenschaarste raakte de marktgroepen Identification Systems en Light Controls die een omzetdaling lieten zien vergeleken met dezelfde periode in 2021.

De marktgroep Healthcare, die administratieve software levert aan zorgprofessionals in Nederland, werd niet getroffen door de schaarste aan onderdelen en wist haar groeitempo door te zetten. Ook in de andere marktgroepen steeg de omzet, waardoor de groepsomzet toch hoger uitkwam.

Voor heel het jaar 2022 herhaalde Nedap de verwachting van een verdere groei van de omzet ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen kwam de omzet uit op €207,0 miljoen, een stijging van 9% vergeleken met 2020. De recurring omzet steeg met 16%. Het bedrijfsresultaat groeide met 35% tot €23,1 miljoen, waarmee de winstmarge verbeterde van 9,0% naar 11,1%. De winst per aandeel steeg van € 2,13 naar € 2,82.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van Nedap

Nedap kent een geschiedenis van relatief hoge dividenduitkeringen. Het dividendbeleid is gebaseerd op de strategie en het langetermijnbeleid van Nedap. De winst die overblijft na investeringen en het op peil houden van de solvabiliteitspositie wordt in beginsel volledig uitgekeerd aan de aandeelhouders. Over 2021 bedroeg het dividend €3,00 per aandeel. Als gevolg van de coronacrisis besloot Nedap over 2019 geen dividend uit te keren. Dit is in 2020 weer gecompenseerd met een eenmalig interim dividend. Zodoende kwam het totale dividend over dat jaar uit op €4,50 per aandeel.

Nedap aandelen kopen

Wilt u beleggen in Nedap? Zou het toevoegen van aandelen Nedap bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld, rekenen wij de lage commissie van €2,00 per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Nedap bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

Bronnen: Nedap, FD, Van Lanschot

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.