Nike aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nike en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Nike

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

De beursgang van Nike

Nike (NYSE: NKE) ging in 1980 naar de New York Stock Exchange voor $22 per aandeel.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nike ontwikkelt, ontwerpt en verkoopt sneakers, sportschoenen, kleding en sportaccessoires. De producten met het bekende logo zijn in bijna elk land in de wereld te koop. De producten van het bedrijf onderscheiden zich door innovatie. Nike streeft ernaar om een diepe relatie met zijn klanten te bouwen.

Naast het merk Nike is het bedrijf ook eigenaar van basketbalmerk Jordan en Converse. Onder Converse vallen een aantal andere schoenenmerken als Chuck Taylor, All Star, One Star, Star Chevron en Jack Purcell.

Jordankwam voort uit een samenwerking van Nike met basketbalster Michael Jordan. Bij het uitbrengen van de eerste schoen, de Air Jordan, hielden de NBA regels nog in dat spelers alleen witte sneakers mochten dragen. Omdat Michael Jordan voor de Chicago Bulls speelde, ontwierp Nike de eerste Air Jordans in rood, zwart en wit. De NBA was niet blij en legde Michael Jordan een boete op van $5.000 elke keer dat hij de schoenen droeg. Nike was echter bereid om de boetes te betalen en de schoenen te laten opvallen. Ze voorspelden een verkoop van $3 miljoen van de Air Jordan in de eerste vier jaar van de deal. In werkelijkheid draaide Nike alleen al in het eerste jaar een omzet van $126 miljoen uit de schoen. Het aangaan van samenwerkingsverbanden is een belangrijk onderdeel van de strategie van Nike. Zo zijn er ‘collabs’ geweest met McDonald’s, Ben & Jerry’s, Billie Eilish en zelfs Hello Kitty.

Nike doet de productie van schoenen niet zelf. Het besteedt die uit aan producenten buiten de VS. Het gaat daarbij om honderden verschillende partijen in veel verschillende landen. Daarnaast heeft Nike licentieovereenkomsten waaronder onafhankelijke partners de producten van het bedrijf mogen produceren en verkopen.

De verkoop doet Nike zowel via distributeurs als via eigen kanalen zoals Nike-winkels en webshops. De eigen verkoop is ondergebracht bij het onderdeel Nike Direct. In het laatste decennium is geleidelijk een steeds groter deel van de omzet uit deze tak gekomen.

Nike oprichter Philip Knight heeft nog een flink deel van de aandelen in het bedrijf in handen. Deze zijn ondergebracht in een investeringsfonds dat wordt bestuurd door zijn zoon Travis Knight.

Historie van Nike

In 1964 richtten de Amerikaanse atletiekcoach Bill Bowerman en zijn pupil Phil Knight het bedrijf Blue Ribbon Sports op. Bowerman was al jaren ontevreden over de sprintschoenen die toen werden gebruikt. In de jaren vijftig was hij daarom begonnen met het ontwerpen van zijn eigen schoenen. Knight was de eerste atleet die deze schoenen uitprobeerde. Bowerman probeerde Amerikaanse schoenenproducenten te overtuigen om zijn ontwerpen in productie te nemen, maar ving jarenlang bot.

In 1964 legde Knight contact met het Japanse Onitsuka. Bowerman ging later dat jaar, tijdens de Olympische Spelen in Tokio, langs bij het bedrijf en maakte afspraken over een samenwerking. In 1967 bracht Onitsuka de door Bowerman ontworpen Tiger Cortez op de markt. Deze hardloopschoen werd geïntroduceerd als de eerste stabiele, comfortabele schoen voor het lopen van lange afstanden. In 1973 werd de schoen door het tijdschrift Runner’s World de populairste schoen in de VS genoemd.

Op dat moment hadden de twee ondernemers de naam Blue Ribbon Sports al ingeruild voor Nike. Het iconische logo dat het bedrijf op alle producten gebruikt hadden ze in 1971 voor $35 laten ontwerpen. Nike stopte de samenwerking met de Japanners en ging zelf schoenen op de markt brengen.

In de jaren zeventig groeide Nike snel uit tot een leidende speler in de markt voor sportschoenen en sportkleding. In 1976 had het al $14 miljoen omzet, aan het eind van het decennium bedroegen de inkomsten bijna $150 miljoen.

Nike is in de decennia daarna blijven groeien. Het feit dat sportschoenen ook populair werden voor dagelijks gebruik droeg daaraan bij. Een voorbeeld van een sportschoen die ook populair werd als normale schoen is de Nike Air Max.

Alleen in de jaren dat de Amerikaanse economie in een recessie was of de groei vertraagde, kende het bedrijf korte terugvallen in de ontwikkeling. Het bedrijf ging in 2003 door de grens van $10 miljard omzet en brak in 2021 de grens van $40 miljard.

Dividend van Nike

Het dividend dat Nike uitkeert groeit al twintig jaar op een rij.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. prijsvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Nike, Fidelity, Statista, Investopedia.

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.