Nike aandelen kopen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nike, kom meer te weten over dit aandeel of start direct met beleggen.

Koers Nike

Bent u benieuwd wat volgens analisten het koersdoel van Nike is? De analistenvisie en nog veel meer informatie over dit aandeel, zoals financiële ratio’s en ESG risk ratings, vindt u op ons beleggingsplatform.

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Nike

In 1964 richtten de Amerikaanse atletiekcoach Bill Bowerman en zijn pupil Phil Knight het bedrijf Blue Ribbon Sports op. Bowerman was al jaren ontevreden over de sprintschoenen die toen werden gebruikt. In de jaren vijftig was hij daarom begonnen met het ontwerpen van zijn eigen schoenen. Knight was de eerste atleet die deze schoenen uitprobeerde. Bowerman probeerde Amerikaanse schoenenproducenten te overtuigen om zijn ontwerpen in productie te nemen, maar ving jarenlang bot.

In 1964 legde Knight contact met het Japanse Onitsuka. Bowerman ging daarna tijdens de Olympische Spelen die dat jaar in Tokio waren bij het bedrijf langs en maakte afspraken over een samenwerking. In 1967 bracht Onitsuka de door Bowerman ontworpen Tiger Cortez op de markt. Deze hardloopschoen werd geïntroduceerd als de eerste stabiele, comfortabele schoen voor het lopen van lange afstanden. In 1973 werd de schoen door het tijdschrift Runner’s World de populairste schoen in de VS genoemd.In 1964 legde Knight contact met het Japanse Onitsuka. Bowerman ging daarna tijdens de Olympische Spelen die dat jaar in Tokio waren bij het bedrijf langs en maakte afspraken over een samenwerking. In 1967 bracht Onitsuka de door Bowerman ontworpen Tiger Cortez op de markt. Deze hardloopschoen werd geïntroduceerd als de eerste stabiele, comfortabele schoen voor het lopen van lange afstanden. In 1973 werd de schoen door het tijdschrift Runner’s World de populairste schoen in de VS genoemd.

Op dat moment hadden de twee ondernemers de naam Blue Ribbon Sports al ingeruild voor Nike. Het iconische logo dat het bedrijf op alle producten gebruikt hadden ze in 1971 voor 35 dollar laten ontwerpen. Nike stopte de samenwerking met de Japanners en ging zelf schoenen op de markt brengen.

In de jaren zeventig groeide Nike snel uit tot een leidende speler in de markt voor sportschoenen en sportkleding. In 1976 had het al $14 miljoen omzet, aan het eind van dat decennium bedroegen de inkomsten bijna $150 miljoen.

Nike is de decennia daarna blijven groeien. Het feit dat sportschoenen ook populair werden voor dagelijks gebruik droeg daar aan bij. Een voorbeeld van een sportschoen die ook populair werd als normale schoen is de Nike Air Max.

Alleen in de jaren dat de Amerikaanse economie in een recessie zat of de groei terugviel was sprake van een korte hapering in de ontwikkeling van de onderneming. Het bedrijf ging in 2003 door de grens van $10 miljard omzet en brak in 2021 de grens van $40 miljard.

De beursgang van Nike

Nike (NYSE: NKE) ging in 1980 naar de Amerikaanse beurs voor $22 per aandeel.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Nike ontwikkelt, ontwerpt en verkoopt tegenwoordig sneakers, sportschoenen, kleding en sportaccessoires. De producten met het bekende logo zijn in bijna elk land in de wereld te koop. De producten van het bedrijf onderscheiden zich door innovatie. Het bedrijf streeft ernaar om een diepe relatie met zijn klanten te bouwen

Naast het merk Nike is het bedrijf ook eigenaar van basketbalmerk Jordan en Converse. Onder Converse vallen een aantal andere schoenenmerken als Chuck Taylor, All Star, One Star, Star Chevron en Jack Purcell. Het merk Jordan kwam voort uit een samenwerking van Nike met basketbalster Michael Jordan. Bij het uitbrengen van de eerste schoen, de Air Jordan, hielden de NBA regels nog in dat spelers alleen witte sneakers mochten dragen. Omdat Michael Jordan voor de Chicago Bulls speelde, ontwierp Nike de eerste Air Jordans in rood, zwart en wit. De NBA was niet blij en legde Michael Jordan een boete op van 5.000 dollar per keer dat hij de schoenen droeg. Nike was echter bereid om de boetes te betalen en de schoenen te laten opvallen. Ze voorspelden een verkoop van $3 miljoen van de Air Jordan in de eerste vier jaar van de deal. In werkelijkheid draaide Nike alleen al in het eerste jaar een omzet van 126 miljoen dollar uit de schoen. Het aangaan van partnerships is een belangrijk onderdeel van de strategie van Nike. Zo zijn er zogenaamde ‘collabs’ geweest met McDonald’s, Ben & Jerry’s, Billie Eilish en zelfs Hello Kitty.

Nike doet de productie van schoenen niet zelf. Het besteedt die uit aan producenten buiten de Verenigde Staten. Het gaat daarbij om honderden verschillende partijen in veel verschillende landen. Daarnaast heeft Nike licentieovereenkomsten waaronder onafhankelijke partners de producten van het bedrijf mogen produceren en verkopen.

De verkoop doet Nike zowel via distributeurs als via eigen kanalen zoals Nike-winkels en webshops. De eigen verkoop is ondergebracht bij het onderdeel Nike Direct. In het laatste decennium is geleidelijk een steeds groter deel van de omzet uit deze tak gekomen. Bijna 40% van de omzet komt uit deze vorm van directe verkoop.

Nike oprichter Philip Knight heeft nog een flink deel van de aandelen in het bedrijf in handen. Deze zijn ondergebracht in een investeringsfonds dat wordt bestuurd door zijn zoon Travis Knight. Het belang komt neer op ongeveer 15% van de uitstaande gewone aandelen.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Nike

Nike heeft een gebroken boekjaar dat eindigt op 30 juni. In het vierde kwartaal van het boekjaar 2021/2022, boekte Nike $12,2 miljard omzet. Dit was 1% minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet werd negatief beïnvloed door de sterke dollar. Als valuta-effecten niet werden meegerekend, groeide de omzet met 3% op jaarbasis.

Om ook een bredere kijk op de cijfers van Nike te geven, kijken wij ook naar de jaarcijfers.

Over het volledige boekjaar 2021/2022 nam de omzet met 5% toe tot $46,7 miljard. De nettowinst steeg met 6% tot $6 miljard. De inkomsten via Nike Direct groeiden met 14%. Dat was een aanzienlijk hogere groei dan die van de inkomsten uit de verkoop via andere kanalen.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Nike

Het dividend dat Nike uitkeert groeit al twintig jaar op rij. In 2022 heeft Nike een nieuw programma voor aandeleninkoop aangekondigd. Het bedrijf zal in de komende vier jaar voor $18 miljard aandelen gaan inkopen.

Nike aandelen kopen

Wilt u beleggen in Nike? Zou het toevoegen van aandelen Nike bijdragen aan de diversificatie van uw portfolio? Voor alle aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, zijn de commissiekosten van het huis. Houd wel rekening met valutakosten, connectiveitskosten en €0,50 handlingskosten per transactie. Bekijk onze tarieven voor meer informatie.

Waarom beleggen in Nike bij DEGIRO?

Wij maken het u gemakkelijk met ons gebruiksvriendelijke platform. Met de ongelooflijk lage tarieven, blijft de impact van transactiekosten op uw rendement beperkt. Heeft u nog geen beleggingsrekening bij DEGIRO? Open dan gratis en volledig online een rekening.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Nike, Fidelity

 (
Datum
Tijd

Open een gratis account en beleg met real-time koersen en aandelen gerelateerd nieuws.

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.