Nikola aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van Nikola en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers Nikola

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van Nikola

Nikola Motor Company werd in 2015 opgericht door de Amerikaanse ondernemer Trevor Milton. Het bedrijf richtte zich op de ontwikkeling van een emissievrije vrachtwagen en kreeg al snel de bijnaam de ‘Tesla van de vrachtwagens’. In de eerste jaren was de onderneming afhankelijk van groeikapitaal.

Het bedrijf maakte snel grote stappen. Het kondigde in 2016 de Nikola One aan, de eerste emissievrije vrachtwagen. Het liet ook weten dat het orders voor zevenduizend vrachtwagens had ontvangen. In 2018 sloot het een akkoord met bierconcern Anheuser-Busch voor de levering van achthonderd vrachtwagens.

Een paar jaar later kwam Nikola in conflict met de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. Volgens de SEC had oprichter Milton investeerders misleid door op Twitter en in de media de indruk te wekken dat het bedrijf doelen voor productontwikkeling al had behaald terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Nikola sloot eind 2021 een schikking met de SEC. Het bedrijf ging daarbij akkoord met het betalen van een boete van $125 miljoen. Milton is afgetreden als bestuursvoorzitter en wordt vervolgd voor fraude.

Tot nu toe heeft het bedrijf nog geen omzet gedraaid uit de verkoop van vrachtwagens. Het verwacht dat in 2022 de eerste omzet binnenkomt.

De beursgang van Nikola

ermeld genoteerde beurzen + ticker/ISIN

Nikola Motors kreeg in juni 2020 een beursnotering door middel van een fusie met een SPAC. Dit is een speciaal investeringsfonds dat als doel heeft een bedrijf toegang te geven tot de beurs. Het is een alternatieve route voor een normale beursgang. Bij de transactie werd voor $525 miljoen aandelen uitgegeven aan nieuwe investeerders.

Bedrijfsstrategie en toekomst

Het uitgangspunt van de strategie van Nikola Corp is dat het goederentransport over de weg aan de vooravond staat van een overgang van aandrijving op basis van een brandstofmotor naar een emissievrije aandrijving. Het bedrijf schat dat de totale markt voor transport over de weg een omvang van ongeveer 600 miljard per jaar heeft. Het denkt dat het met zijn producten en diensten hier een flink stuk van kan veroveren.

De onderneming heeft de activiteiten onderverdeeld in twee divisies: Nikola Truck en Energy. De divisie Truck ontwikkelt vrachtwagens die geen uitstoot hebben. Deze worden dan aangedreven door een elektromotor. De stroom daarvoor kan komen uit een accu, net als in een elektrische auto, of uit een brandstofcel die werkt met waterstof. Het onderdeel Energy ontwikkelt en bouwt de systemen voor het opladen van de voertuigen.

Nikola onderscheidt zich van andere bedrijven die emissievrije vrachtwagens ontwikkelen omdat het de combinatie biedt van zowel de vrachtwagens als de oplaadinfrastructuur. Vooral voor de vrachtwagens die op waterstof rijden kan dit een voordeel zijn. Een obstakel voor de doorbraak van waterstofvrachtwagens is dat er geen infrastructuur is voor het tanken van waterstof. Die infrastructuur komt er ook niet zolang er geen vrachtwagens zijn die ze gebruiken. Nikola denkt dat het dit kip-en-ei probleem kan oplossen.

Het bedrijf wil klanten in de toekomst een totaalpakket gaan bieden dat de lease van de vrachtwagen, het onderhoud en het tanken combineert. Een groot deel van de kosten die transporteurs maken bestaat nu uit brandstofkosten. Omdat dieselprijzen op en neer gaan, zijn de totale kosten onvoorspelbaar. Dit is een risico voor deze bedrijven. Nikola denkt dat het deze onzekerheid kan wegnemen en het zo voor transportbedrijven aantrekkelijk kan maken om over te stappen op waterstof.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers Nikola

In het eerste kwartaal van 2022 leed Nikola een nettoverlies van $151,3 miljoen. Een jaar eerder was het verlies nog $120,6 miljoen. Er werd in Q1 nog amper omzet gedraaid. Het bedrijf gaf $74,5 miljoen uit aan onderzoek en productontwikkeling. Daarnaast ging $77,2 miljoen naar andere kosten.

Nikola maakte in 2021 een nettoverlies van $693,5 miljoen. Een jaar eerder bedroeg het nettoverlies $382,7 miljoen.

Het bedrijf verwacht dat het in 2022 driehonderd tot vijfhonderd elektrische vrachtwagens die rijden op een accu zal leveren aan klanten. Daarnaast wil het stappen zetten met de ontwikkeling van een waterstofvrachtwagen en beginnen met de bouw van een productielocatie voor waterstof.

Lees hier het volledige jaarverslag

Dividend van Nikola

Nikola heeft nog nooit dividend uitgekeerd en verwacht dat het dat voorlopig ook niet zal doen. Als het bedrijf winst maakt zal het die gebruiken voor investeringen in de ontwikkeling van de activiteiten. Het bedrijf wijst beleggers erop dat de eventuele prijsontwikkeling van het aandeel voorlopig de enige mogelijke bron van rendement is.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Nikola, SEC

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Connectiviteitskosten

0,00

Valutakosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.