NN Group aandelen

Bekijk hieronder de aandelenkoers van NN Group en kom meer te weten over dit aandeel.

Koers NN Group

 (
Datum
Tijd

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

+/- +/-%
YTD

1D

1W

1M

3M

6M

1Y

3Y

5Y

Naam Laatst Verschil Valuta

Historie van NN

De geschiedenis van Nationale-Nederlanden en het nu beursgenoteerde bedrijf NN Group gaat terug tot het midden van de negentiende eeuw. In 1845 werd de Assurantie Maatschappij tegen Brandschade N.V. opgericht. Dit bedrijf werd kort daarna hernoemd tot De Nederlanden. Het richtte zich op brandverzekeringen. Iets later, in 1863, werd de Nationale Levensverzekering-Bank N.V opgericht. Dit bedrijf richtte zich, zoals de naam al zegt, op levensverzekeringen.

Beide bedrijven beperkten zich niet tot hun eerste activiteiten. Nationale ging in 1916 schadeverzekeringen erbij doen. De Nederlanden groeide in de jaren twintig van de vorige eeuw uit tot een veel bredere verzekeraar. In 1932 startten de bedrijven een eerste samenwerking. De decennia daarna bleven de ondernemingen zelfstandig en speelden ze allebei een grote rol in de ontwikkeling van de Nederlandse verzekeringsmarkt en de economie. Na de Tweede Wereldoorlog droegen ze met investeringen veel bij aan de wederopbouw van Nederland.

In 1963 kwam het tot een fusie tussen de twee verzekeraars en ontstond Nationale-Nederlanden. Deze verzekeraar breidde ook internationaal sterk uit met overnames in de Verenigde Staten en de opbouw van activiteiten in andere Europese landen en in Azië. In 1991 ging Nationale-Nederlanden samen met NMB Postbank Groep en vormde zo ING. Deze zogenaamde bankverzekeraar, een combinatie van een bank en verzekeraar, groeide uit tot een echte multinational. Het werd bijvoorbeeld de grootste verzekeraar in Zuid-Amerika en de tweede verzekeraar in Azië.

In de kredietcrisis kreeg ING omvangrijke staatssteun. Als voorwaarde voor het ontvangen van die steun moest het concern een groot deel van de activiteiten verkopen. De verzekeraar en de bank werden daarom gesplitst. De verzekeringsactiviteiten werden daarbij in stukken van de hand gedaan. De activiteiten in de VS kregen in 2013 een eigen beursnotering aan Wall Street onder de naam Voya. De Nederlandse verzekeraar werd samen met de Europese en Japanse verzekeringsactiviteiten naar de beurs gebracht onder de naam NN Group.

De beursgang van NN Group

Vermeld genoteerde beurzen + ticker/ISIN

NN Group (NL0010773842) noteerde zich in juli 2014 op Euronext Amsterdam. Met de verkoop van 77 miljoen aandelen werd €2 miljard opgehaald. De opbrengst ging naar ING, dat daarna nog een belang van ruim 71% had in de verzekeraar. De jaren daarna bracht de bank dit verder terug. In 2016 verkocht ING de laatste aandelen NN.

Het aandeel NN maakt sinds 2015 deel uit van de AEX.

Bedrijfsstrategie en toekomst

De activiteiten van NN zijn verdeeld over vijf onderdelen. Allereerst zijn er twee onderdelen met activiteiten in Nederland, de levensverzekeringen en de schadeverzekeringen. Samen zijn deze divisies goed voor iets meer dan 60% van de winst. Dan is er het onderdeel Insurance Europa met activiteiten in negen andere Europese landen, waaronder België, Spanje en Roemenië. Het Japanse verzekeringsbedrijf is ondergebracht in een aparte divisie. Tenslotte is er NN Bank. Dit is in Nederland de vierde speler op de markt voor hypotheken.

NN Group had altijd een eigen vermogensbeheerder, NN Investment Partners. Dit onderdeel is in 2022 echter verkocht aan de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. NN IP belegt zowel de premies van de verzekerden van Nationale-Nederlanden zelf als vermogens van derden. Het biedt beleggingsfondsen aan voor professionele en particuliere beleggers. Een voorbeeld is het NN Mix Fonds, een gemengd fonds dat belegt in een combinatie van leningen en aandelen. Een ander voorbeeld is het NN European Equity fonds. Dit is een aandelenfonds dat zich richt op Europese aandelen.

NN Group ging na de beursgang op overnamepad en werd daardoor in korte tijd flink groter. Het nam in 2017 concurrent Delta Lloyd over. Daarna kocht het de activiteiten op het gebied van schadeverzekeringen van Vivat. Vóór de beursgang was Nationale-Nederlanden net niet de nummer één in de Nederlandse verzekeringsmarkt, dat was concurrent Achmea. Na de overnames is het nu de onbetwiste marktleider.

Met de overnames en het integreren van deze bedrijven achter de rug ligt de focus van de verzekeraar nu op het verbeteren van de resultaten en het genereren van kapitaal. De maatstaf die het daarvoor gebruikt is Operating Capital Generation (OCG). Dit is de basis van het dividend. Hoe meer kapitaal NN genereert, hoe meer het kan uitkeren aan aandeelhouders.

NN wil nu vooral groeien in andere Europese landen. Hier is de verzekeringsmarkt vaak nog minder ontwikkeld dan in Nederland. In de thuismarkt ligt de nadruk op het efficiënt inrichten van de organisatie en het digitaliseren van de dienstverlening. Daarnaast is de verandering van het Nederlandse pensioenstelsel een belangrijke ontwikkeling waardoor NN in deze markt kan groeien.

Kwartaalcijfers / Jaarcijfers NN

In de tweede helft van 2021 genereerde NN €804 miljoen aan kapitaal tegen €450 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf verkocht meer verzekeringen doordat het risicobewustzijn toenam na natuurrampen zoals de overstromingen in Nederland en België in de zomer. Ook had de coronacrisis een positief effect op de kosten en de winst van de schadeverzekeringsactiviteiten in Nederland. Door lockdownmaatregelen werden minder schades geclaimd.

Over heel 2021 genereerde NN Group €1,584 miljard aan kapitaal. Dat was in 2020 €993 miljoen.

Lees hier het volledige jaarverslag.

Dividend van NN

NN Group streeft ernaar om het dividend dat het uitkeert elk jaar te laten groeien. Het dividend is afhankelijk van de hoeveelheid kapitaal die het bedrijf genereert met de verzekeringsactiviteiten. NN heeft als doelstelling dat dit elk jaar midden in de enkele cijfers toeneemt. Over 2021 keert NN in totaal €2,49 per aandeel NN uit als dividend. Dat is 7% meer dan over het jaar 2020.

Naast het dividend koopt NN Group ook elk jaar voor minstens €250 miljoen aandelen in. Bij de jaarcijfers kondigde NN aan dat het een deel van de opbrengst van de verkoop van NN Investment Partners gebruikt voor de inkoop van aandelen. Voor 1 maart 2023 gaat het nog eens voor €750 miljoen extra aandelen inkopen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: NN Group

 (
Datum
Tijd

Prestaties

Periode +/- +/-%
1W
1M
6M
YTD
1Y
5Y

Kosten calculator

Transactiekosten

0,00

Externe handlingskosten

0,00

Kosten DEGIRO

0,00

Schatting bied-laat
spreadkosten

0,001

Totale kosten

0,00

1. De bied-laat spreadkosten ontstaan uit het verschil waarvoor een product kan worden gekocht en verkocht. Om deze kosten te schatten hebben wij binnen de verschillende producttypes een selectie gemaakt op basis van bepaalde criteria. Middels deze selectie en het vastleggen van de spread op verschillende tijdstippen zijn we tot gemiddelde waardes gekomen. Dit zijn impliciete kosten, zijn niet afkomstig van DEGIRO en worden niet als zodanig van uw rekening afgeschreven.

Voor een overzicht van alle beleggingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, bekijk onze tarievenpagina.

Sector gerelateerde aandelen

Naam Laatst Valuta Verschil
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.